MITAI APIE ANTIOKSIDANTUS: KĄ REIKĖTŲ ŽINOTI?

Antioksidantai – vienas populiariausių, tačiau ir labiausiai nesuprastų terminų. Kai visur – nuo maisto pakuočių iki receptų tinklaraščių skelbiama apie stulbinamus antioksidantų teikiamus pranašumus, sunku atskirti pelus nuo grudų. Antioksidantai dažnai idealizuojami kaip „viską išsprendžianti“ priemonė neišvengiamam ląstelių senėjimo procesui, raukšlių atsiradimui, populiarajam ilgaamžiškumo propoguotojų gyvenimo būdui ir dar daugelyje kitų temų.
Kas yra antioksidantai ir kaip jie veikia?
Laisvieji radikalai yra nestabilios molekulės, tokios kaip reaktyviosios deguonies rūšys (RDR), kurios susidaro kaip įprasto ląstelių metabolizmo rezultatas arba dėl aplinkos veiksnių, tokių kaip tarša, radiacija ir kita. Jei laisvieji radikalai nėra reguliuojami, jie gali sukelti oksidacinį stresą ir ląstelių pažeidimus. Antioksidantai neutralizuoja laisvuosius radikalus atiduodami elektronus, bet patys išlikdami stabilūs. Tai padeda apsaugoti ląstelių struktūras, lipidus, baltymus ir DNR nuo pažeidimų [1,2].
Anot Dr. Rachana Bhoite, „Dr.Reddy's Laboratories“ mitybos mokslo ir klinikinių tyrimų vadovės, turinčios daugiau nei 18 metų patirtį mitybos tyrimų srityje įžvalgų, oksidacinis stresas atsiranda, kai organizmo gebėjimas neutralizuoti reaktyviąsias deguonies rūšis (RDR) arba laisvuosius radikalus yra nepakankamas, palyginti su jų gamyba [1].
Tai kas yra oksidacinis stresas (OS) ?
Jį sukelia pertekliniai laisvieji radikalai, o tuomet yra sutrikdomi daugelio ląstelių komponentai: membranos, lipidai, baltymai, lipoproteinai ir deoksiribonukleino rūgštis (DNR). Pasak Dr. Rachanos, „organizme trilijonai ląstelių susiduria su grėsmėmis: nuo maisto trūkumo iki virusų infekcijos. Kita nuolatinė grėsmė kyla iš cheminių medžiagų, vadinamų laisvaisiais radikalais. Esant didelėms jų koncentracijomis, šie blogiukai gali pažeisti ląsteles ir genetinę medžiagą. Svarbu turėti omenyje, kad organizmas gamina laisvuosius radikalus kaip neišvengiamus maisto virtimo energija šalutinius produktus. Kodėl taip yra? Juk laisvieji radikalai susidaro po fizinio krūvio ar veikiant cigarečių dūmams, oro taršai ir per dideliam saulės poveikiui. Per didelis lėtinis laisvųjų radikalų kiekis organizme sukelia būklę, vadinamą oksidaciniu stresu, kuris gali pažeisti ląsteles ir sukelti lėtines ligas“ [1].
Kaip išvengti oksidacinio streso?
Ilgaamžiškumui didinti rekomenduojama naudoti antioksidantus, kurie padeda išvengti antioksidacinio streso. Štai čia susiduriame su vienu iš mitų, jog vartojant antioksidantus galima 100 % išvengti visų neigiamų oksidacinio streso pasėkmių. Svarbu prisiminti, kad antioksidantai negali būti naudojami kaip vaistai. Jie netiesiogiai padeda organizmui kovoti su senėjimu. Ilgalaikiais klinikiniais tyrimais pagrįsta, jog šie nuostabūs junginiai gali padėti iš dalies pakeisti tradicinį gydymą ir lėtinti, tačiau nesustabdyti lėtinius uždegimus. [2]
Kur rasti antioksidantų?
Vienas iš gerai žinomų antioksidantų yra vitaminas C, randamas citrusiniuose vaisiuose, braškėse ir lapinėse daržovėse. Šis galingas ir maistingas komponentas ne tik stiprina imuninę sistemą, bet ir padeda gaminti kolageną, kuris yra būtinas jautriai odai ir sveikiems sąnariams. Kitas antioksidantas yra vitaminas E, kuris dar kitaip vadinamas grožio vitaminu. Jo gausu riešutuose, sėmenyse ir avokaduose. Šis vitaminas padeda odai greičiau gyti ir atsinaujinti. Taip pat, prisideda prie geresnio regėjimo, širdies ir kraujagyslių sistemos funckijų palaikymo.
Ar žinojai? Sakoma, kad vitaminas E yra laikomas pačiu veiksmingiausiu riebalus deginančiu antioksidantu bei padeda reguliuoti vitamino C kiekį organizme [2, 3].
Antioksidantų papildai ilgaamžiškumui
Be antioksidantų maiste, antioksidantų papildai gali būti vertinga priemonė sveikatai palaikyti. „Raw Powders“ siūlo platų natūralių antioksidantų papildų asortimentą:
Antioksidantų įtraukimas į kasdienybę. Keli lengvi patarimai, kuriuos įvaldysite netrukus:
Linkime sveikatos ir teisingų sprendimų! O jei norėtumėt pagilinti savo žinias apie antioksidantus ir jų teikiamą naudą - pridedame šaltinius, kuriais remiantis sukūrėme šį straipsnį būtent Jums.
Šaltiniai:
- International Journal of Nutrition: https://openaccesspub.org/article/1966/ijn-23-4587.pdf
- Parcheta, M.; Świsłocka, R.; Orzechowska, S.; Akimowicz, M.; Choińska, R.; Lewandowski, W. Recent Developments in Effective Antioxidants: The Structure and Antioxidant Properties. Materials 2021, 14, 1984. https://doi.org/10.3390/ma14081984
- Jomova, K., Raptova, R., Alomar, S.Y. et al. Reactive oxygen species, toxicity, oxidative stress, and antioxidants: chronic diseases and aging. Arch Toxicol 97, 2499–2574 (2023). https://doi.org/10.1007/s00204-023-03562-9
- Vidović, B.B.; Milinčić, D.D.; Marčetić, M.D.; Djuriš, J.D.; Ilić, T.D.; Kostić, A.Ž.; Pešić, M.B. Health Benefits and Applications of Goji Berries in Functional Food Products Development: A Review. Antioxidants 2022, 11, 248. https://doi.org/10.3390/antiox11020248
- de Souza Silva, A.P.; de Camargo, A.C.; Lazarini, J.G.; Franchin, M.; Sardi, J.d.C.O.; Rosalen, P.L.; de Alencar, S.M. Phenolic Profile and the Antioxidant, Anti-Inflammatory, and Antimicrobial Properties of Açaí (Euterpe oleracea) Meal: A Prospective Study. Foods 2023, 12, 86. https://doi.org/10.3390/foods12010086