Acai (aliejinė kopūstpalmė (Euterpe oleracea)) uogų žinomumas ir populiarumas pastaraisiais metais Europoje išaugo dėl to, kad jos buvo įvardintos „supervaisiais“ ir „supermaistu“. Taip jos vadinamos dėl jų sudėtyje esančio didelio maistinių medžiagų (ypatingai antioksidantų) kiekio. Plačiau apie tai kas yra antioksidantai skaitykite čia. Mokslininkai nustatė milžinišką antioksidantų kiekį esantį šiose uogose: ORAC skalėje Acai uogų milteliai yra vienas didžiausią antioksidantų kiekį turinčių maisto produktų (daugiau nei dvigubai nei mėlynės ir beveik 10 kartų daugiau nei vynuogės). Maistingoje uogos dalyje yra ne tik antioksidantų, bet ir amino rūgščių, skaidulų, esminių riebiųjų rūgščių, vitaminų, mineralų. Jei aktyviai sportuojate, amino rūgščių vartojimo reikėtų nepamiršti, šiame tinklaraščio įraše rasite informacijos apie amino rūgščių galią bei natūralius amino rūgščių šaltinius.

Milteliai tiekia labiausiai koncentruotą maistinių medžiagų kiekį, Į miltelius apdorotų Acai uogų skonis dažnai apibūdinamas kaip vaisinio, raudono vyno skonis su šokolado poskoniu. Milteliai gali būti lengvai įtraukiami į kasdienį mitybos racioną, dedant juos į sultis, kokteilius, jogurtus, ledus, batonėlius, varškę, košes, dribsnius, kitus šaltus patiekalus, užkandžius ar kitą gaminamą maistą. Tai paprastas būdas mitybai paįvairinti. Tinka veganams.

Pateikiame keletą receptų kaip Acai uogų miltelius panaudoti kasdieninėje mityboje:

 

Kreminis Acai uogų desertas (“Bowl”)

Paruošimo trukmė: 5 min.

Porcijų kiekis: 2.

 

Ingredientai:

4 valgomi šaukštai Acai uogų miltelių

1 puodelis šaldytų aviečių

1 puodelis šaldytų braškių

1 puodelis migdolų pieno arba kokosų vandens

½ puodelio špinatų lapų

1 šaukštelis medaus

Priedai: supjaustytas bananas, smulkinti migdolai, mėlynės, šilauogės ar kitos mėgstamos uogos, Chia sėklos.

 

Paruošimo būdas:

  1. Sumaišykite Acai miltelius, šaldytas uogas, pieną, špinatų lapus ir medų. Įpilkite šiek tiek daugiau migdolų pieno arba vandens, jei jis per tirštas. Tekstūra turėtų būti šiek tiek tirštesnė nei įprasto kokteilio.
  2. Pridėkite mėgstamų priedų ir mėgaukitės iškart!

Siūlomi priedai: uogos, vaisiai, riešutai arba riešutų sviestas, Chia sėklos, kokosų drožlės, granola, Goji uogos.

 

Mėlynių Acai Granola batonėliai



Ingredientai:

3 puodeliai valcuotų avižų

1/2 puodelio susmulkintų kokosų

1/4 puodelio džiovintų mėlynių

1 valgomasis šaukštas Acai uogų miltelių

1 puodelis datulių (apie 15 vnt.)

1/2 puodelio anakardžių sviesto

1/4 puodelio klevų sirupo

2 šaukštai kokosų aliejaus

 

Paruošimo būdas:

  1. Dideliame dubenyje sumaišykite avižas, kokosus, mėlynes ir Acai uogų miltelius ir atidėkite.
  2. Datules suberkite į trintuvą arba virtuvinį kombainą ir trinkite, kol susidarys lipni pasta (galite ir smulkiai pjaustyti).
  3. Ištirpinkite anakardžių sviestą, sirupą ir kokosų aliejų, tada sudėkite šį mišinį kartu su datulių pasta į sausus ingredientus ir gerai išmaišykite.
  4. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, tada gautą mišinį supilkite į skardą. Suspauskite ir gerai išlyginkite paviršių, tada vėl paspauskite stikline arba stiklainiu su plokščiu dugnu. 
  5. Įdėkite į šaldiklį 30 minučių, tada išimkite ir supjaustykite kvadratėliais.

 

Acai Chia pudingas

Paruošimo trukmė: 2 val 10 min.

Porcijų kiekis: 2.

 

Ingredientai:

1 sluoksnis:

1/4 puodelio Chia sėklų

3/4 puodelio migdolų pieno

2 arbatiniai šaukšteliai Acai uogų miltelių

½ arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto

1 valgomasis šaukštas klevų sirupo

 

2 sluoksnis:

½ puodelio šaldytų aviečių 

½ šaldyto banano 

½ stiklinės migdolų pieno

 

Paruošimo būdas:

  1. Dubenyje sumaišykite visus 1 sluoksnio ingredientus, kol gerai susimaišys.
  2. Įdėkite į šaldytuvą ir palikite pastovėti 2-4 valandas, kol susidarys tiršta tekstūra. Jei mišinys per tirštas, įpilkite dar šiek tiek migdolų pieno.
  3. Gautą mišinį šaukštu sudėkite į puodelius ar stiklines.
  4. Trintuve sumaišykite visus 2 sluoksnio ingredientus. Atsargiai supilkite ant 1 sluoksnio Chia pudingo.

Papuoškite šviežiais vaisiais ar uogomis ir mėgaukitės!

 

Raw šokoladiniai Acai rutuliukai


Paruošimo trukmė: 10 min.


Ingredientai:

1 puodelis žalių migdolų

1 puodelis žalių anakardžių

1 puodelis šviežių datulių (išimtais kauliukais)

3 šaukštai žalios kakavos miltelių

½ puodelio migdolų arba brazilinių riešutų arba anakardžių sviesto

½ puodelio Acai uogų miltelių

½ puodelio Chia sėklų

 

Paruošimo būdas:

  1. Neapdorotus riešutus ir datules pamirkykite dubenyje 1 valandą. Nusausinkite ir sudėkite į virtuvinį kombainą. Įpilkite žalios kakavos miltelių ir pasirinkto sviesto. Ištrinkite iki vientisos masės.
  2. Įdėkite mišinį į šaldytuvą kelioms valandoms (geriausiai palikite per naktį).
  3. Nedidelį kiekį mišinio švariomis rankomis susukite į rutuliukus ir dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
  4. Apvoliokite rutuliukus į Acai uogų miltelius arba Chia sėklas.
  5. Rutuliukus per naktį palaikykite šaldytuve arba šaldiklyje.

 

Acai miltelių ir uogų glotnutis


Paruošimo trukmė: 5 min.


Ingredientai:

4 valgomų šaukštų Acai uogų miltelių 

2 šaldytų bananų (arba vieno didesnio)

½ puodelio šaldytų braškių

½ puodelio šaldytų aviečių

1 valgomo šaukšto kanapių sėklų

1 puodelio vandens arba augalinio pieno (labai tinka migdolų)

 

Paruošimo būdas: 

Visus ingredientus suberkite į blenderi ir išplakite iki vientisos konsistencijos.

 

Nekeptas ACAI Kokosinis Tortas



Ingredientai:

Kremo sluoksniui reikės:

  • 2 skardinių atšaldyto kokosų pieno
  • Pusės skardinės kondensuoto pieno
  • 2/3 puodelio kokosų drožlių
  • Valgomas šaukštas želatinos;
  • Šaukštelio Acai uogų miltelių.

 

Pagrindui reikės:

  • 10 minkštų datulių be kauliukų
  • 20-30 g kakavos sviesto
  • 40 g juodojo šokolado
  • Saujos migdolų drožlių
  • Pusės puodelio avižinių dribsnių

 

Paruošimo būdas:

  1. Iš šaldytuvo ištraukiame kokosų pieno skardines (prieš gaminant, reiktų palikti jas atšalti per naktį arba ilgiau) ir tirštąją pieno dalį atskiriame nuo skystosios – kokosų vandens. Kokosų vandens šįkart nenaudosime, o tirštąją dalį maišome su Acai uogų milteliais, kokoso drožlėmis ir kondensuotu pienu. 
  2. Maišome iki vientisos masės, kad neliktų kokosų kremo gabalėlių. Tam labai tinka rankinis maisto smulkintuvas.
  3. Želatiną užpilame trupučiu vandens ar sulčių ir paliekame išbringti. 
  4. Tuo tarpu pradedame ruošti torto pagrindą – ištirpdome kakavos sviestą su šokoladu. 
  5. Datules, avižinius dribsnius ir migdolų drožles beriame į maisto smilkintuvą, užpilame ištirpusia šokolado ir kakavos sviesto mase ir malame apie porą minučių, kol masė taps pakankamai lipni. 
  6. Gauta mase dengiame tortinės pagrinda, kraštus pakeldami šiek tiek aukščiau. Gerai suspaudžiame. 
  7. Želatiną ištirpdome ant silnos ugnies, neužverdame. Ją pilame į kokoso kremo masę ir labai gerai išmaišome.
  8. Paruoštą kremą pilame ant torto pagrindo, tortinę uždengiame dangčiu ir talpiname į šaldytuvą bent porai valandų.