Acai (aliejinė kopūstpalmė (Euterpe oleracea)) uogų žinomumas ir populiarumas pastaraisiais metais Europoje išaugo dėl to, kad jos buvo įvardintos „supervaisiais“ ir „supermaistu“. Taip jos vadinamos dėl jų sudėtyje esančio didelio maistinių medžiagų (ypatingai antioksidantų) kiekio. Mokslininkai nustatė milžinišką antioksidantų kiekį esantį šiose uogose: ORAC skalėje Acai uogų milteliai yra vienas didžiausią antioksidantų kiekį turinčių maisto produktų (daugiau nei dvigubai nei mėlynės ir beveik 10 kartų daugiau nei vynuogės). Maistingoje uogos dalyje yra ne tik antioksidantų, bet ir amino rūgščių, skaidulų, esminių riebiųjų rūgščių, vitamin, mineralų. 

Milteliai tiekia labiausiai koncentruotą maistinių medžiagų kiekį, Į miltelius apdorotų Acai uogų skonis dažnai apibūdinamas kaip vaisinio, raudono vyno skonis su šokolado poskoniu. Milteliai gali būti lengvai įtraukiami į kasdienį mitybos racioną, dedant juos į sultis, kokteilius, jogurtus, ledus, batonėlius, varškę, košes, dribsnius, kitus šaltus patiekalus, užkandžius ar kitą gaminamą maistą. Tai paprastas būdas mitybai paįvairinti. Tinka veganams.

Pateikiame keletą receptų kaip Raw Powders Acai uogų miltelius panaudoti kasdieninėje mityboje:

 

Kreminis Acai uogų desertas (“Bowl”)


Ingredientai:

4 valgomi šaukštai Raw Powders Acai uogų miltelių

1 puodelis šaldytų aviečių

1 puodelis šaldytų braškių

1 puodelis migdolų pieno arba kokosų vandens

½ puodelio špinatų lapų

1 šaukštelis medaus

Priedai: supjaustytas bananas, smulkinti migdolai, mėlynės, šilauogės ar kitos mėgstamos uogos, Chia sėklos.

 

Paruošimo būdas:

1. Sumaišykite Raw Powders Acai miltelius, šaldytas uogas, pieną, špinatų lapus ir medų. Įpilkite šiek tiek daugiau migdolų pieno arba vandens, jei jis per tirštas. Tekstūra turėtų būti šiek tiek tirštesnė nei įprasto kokteilio.

2. Pridėkite mėgstamų priedų ir mėgaukitės iškart!

Siūlomi priedai: uogos, vaisiai, riešutai arba riešutų sviestas, Chia sėklos, kokosų drožlės, granola, Goji uogos.

 

Dietisto, mitybos specialisto, įžvalgos

Vienos porcijos (1 dubenėlis) maistinė vertė:

- Kalorijos: 285 kcal

- Baltymai: 6 g

- Riebalai: 18 g

- Angliavandeniai: 21 g

- Skaidulos: 11 g

- Cukrus: 13 g (natūralus iš uogų ir medaus)

 

Nauda organizmui:

1. Raw Powders Acai uogų milteliuose gausu medžiagų, kurios suteikia organizmui visokeriopos naudos. Acai uogų milteliuose galybė antioksidantų, kurie stiprina imuninę sistemą, saugo širdies ir kraujagyslių sistemą. Šios uogos pasižymi gausiu vitaminų, tokių kaip C, E ir B grupės, aminorūgščių bei nesočiųjų riebalų rūgščių kiekiu.

2. Avietės pasižymi dideliu skaidulinių medžiagų kiekiu bei  vitamino C, B grupės, vario, kalio ir geležies. Avietės naudingos akių sveikatai bei dėl vėžinių susirgimų mažinimo, nes jose gausu liuteino. Avietes naudinga vartoti siekiant padidinti medžiagų apykaitą.

3. Braškėse randami fitocheminiai junginiai antocianinai ir elagitaninai, kurie labai naudingi širdies ir kraujagyslių sistemai bei vėžinių ląstelių mažinimui. Braškės nekaloringos uogos, kuriose gausu vitamino C, mangano, kalio.

4. Migdolų pienas desertui suteikia švelnų skonį bei baltymų, mineralų, tokių kaip kalis, kalcis, magnis. Migdolų pienas turtingas E bei B grupės vitaminais.

5. Špinatuose gausu vitamino K, kuris labai svarbus širdies sistemai, saugo kraujagysles nuo kalkėjimo, bei būtinas kaulų struktūrai. Špinatuose taip pat gausu geležies, seleno, mangano cinko, vario bei vitamino C. O špinatuose esantis antioksidantas kaempferolis palaiko darnią širdies sistemos veiklą, kovoja su uždegimu.

6. Medus suteikia natūralų saldumą ir yra turtingas antioksidantais bei turi antibakterinių savybių.

 

Dietisto, mitybos specialisto, komentaras ir patarimai:

Kreminis Acai uogų desertas (“Bowl”) puikus užkandžio, o praturtinus jį sėklomis, pusryčių pasirinkimas. Švelnus uogų deserto skonis turtingas biologiškai aktyviais junginiais, kurie stiprina viso organizmo sveikatą

 

Patarimai:

1. Cukraus reguliavimas: siekiant suvartoti mažiau cukrų, galite dėti daugiau braškių nei aviečių, rinktis desertą be medaus.

2. Papildomas baltymų šaltinis: siekiant suvartoti daugiau baltymų, galite naudoti baltymų miltelius, jogurtą.

3. Papildomi ingredientai: vietoje medaus galite rinktis bananą, skonį praturtins ir suteiks dar daugiau naudos skaldytos kakavos pupelės.

 

Mėlynių Acai Granola batonėliai


Ingredientai:

3 puodeliai valcuotų avižų

1/2 puodelio susmulkintų kokosų

1/4 puodelio džiovintų mėlynių

1 valgomasis šaukštas Raw Powders Acai uogų miltelių

1 puodelis datulių (apie 15 vnt.)

1/2 puodelio anakardžių sviesto

1/4 puodelio klevų sirupo

2 šaukštai kokosų aliejaus

 

Paruošimo būdas:

1. Dideliame dubenyje sumaišykite avižas, kokosus, mėlynes ir Acai uogų miltelius ir atidėkite.

2. Datules suberkite į trintuvą arba virtuvinį kombainą ir trinkite, kol susidarys lipni pasta (galite ir smulkiai pjaustyti).

3. Ištirpinkite anakardžių sviestą, sirupą ir kokosų aliejų, tada sudėkite šį mišinį kartu su datulių pasta į sausus ingredientus ir gerai išmaišykite.     

4. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, tada gautą mišinį supilkite į skardą. Suspauskite ir gerai išlyginkite paviršių, tada vėl paspauskite stikline arba stiklainiu su plokščiu dugnu. 

5. Įdėkite į šaldiklį 30 minučių, tada išimkite ir supjaustykite kvadratėliais. 

 

Dietisto, mitybos specialisto, įžvalgos

Vienos porcijos (2 vnt.) maistinė vertė:

- Kalorijos: 320 kcal

- Baltymai: 7 g

- Riebalai: 23 g (iš kurių mono-nesotieji riebalai 4 g)

- Angliavandeniai: 28 g

- Skaidulos: 9 g

- Cukrus: 7 g 

 

Nauda organizmui:

1. Raw Powders Acai uogų milteliuose gausu medžiagų, kurios suteikia organizmui visokeriopos naudos. Acai uogų milteliuose galybė antioksidantų, kurie stiprina imuninę sistemą, saugo širdies ir kraujagyslių sistemą. Šios uogos pasižymi gausiu vitaminų, tokių kaip C, E ir B grupės, aminorūgščių bei nesočiųjų riebalų rūgščių kiekiu.

2. Avižos yra skaidulų ir baltymų šaltinis, užtikrinantis sotumą bei darnią virškinamojo trakto veiklą.  Avižose esančios medžiagos gali padėti reguliuoti cholesterolio bei gliukozės lygį kraujyje. Daugiausiai naudingų medžiagų turi mažiausiai perdirbtos avižos, todėl patogus ir naudingas pasirinkimas yra valcuotos avižos.

3. Kokosas pakankamai ilgai virškinamas, todėl užtikrinamas ilgas sotumas. Kokose randamas vitaminas E yra itin naudingas imuninei sistemai, odai bei padeda ląstelėms greičiau atsistatyti.

4. Mėlynės turi naudingų medžiagų organizmui ir teigiama, jog jos gali padėti iš organizmo pašalinti kenksmingus junginius, padidinti medžiagų apykaitą, palengvinti virškinamojo trakto sutrikimus. 

5. Nors datulės suteikia daug saldumo, cukrų, tačiau dėl gausaus skaidulinių medžiagų kiekio, gliukozės lygis kraujyje kyla lėtai ir nėra aktyvinami uždegiminiai procesai. Datulės yra sveikas pasirinkimas, nes jose gausu mineralų, tokių kaip kalis, kalcis, fosforas, geležis, vitaminų ir flavonoidų, karotinoidų, ir fenolio rūgštis, kuri gali padėti sumažinti širdies ligų ir vėžio išsivystymo riziką.

6. Išraiškingo skonio anakardžių sviestas yra baltymų šaltinis, kurie padeda palaikyti sveiką kaulų būklę, padeda išsaugoti raumenų masę. Anakardžiuose taip pat yra angliavandenių, kurie suteikia energijos, skaidulų, kurios gerina virškinimą. Nors anakardžiuose gausu sočiųjų riebalų, tačiau didžioji jų dalis yra sudaryta iš stearino rūgšties, kuri nedidina MTL “blogojo” cholesterolio kiekio. Anakardžių svieste gausu geležies, cinko ir seleno, todėl vartodami šį sviestą užtikriname imuninį atsaką, odos bei plaukų sveikatą, deguonies pernešimą, tinkamą reprodukcinės sistemos būklę.

7. Klevų sirupo skonį nusako jo spalva: kuo spalva tamsesnė, tuo skoninės savybės bus išraiškingesnės. Klevų sirupe randama mineralinių medžiagų tokių kaip magnis, kalis, cinkas. 

8. Kokoso aliejuje vyrauja lauro rūgštis, kurios įtaka didinant “gerojo” (DTL) cholesterolio ir mažinant trigliceridų koncentraciją kraujyje yra moksliškai įrodyta.

 

Dietisto, mitybos specialisto, komentaras ir patarimai:

Mėlynių Acai Granola batonėliai yra maistingas užkandis, kuris naudingas imuninei sistemai,  širdies ir kraujagyslių sistemai, odos ir plaukų būklei. Pasimėgavę saldžiarūgščiais batonėliais organizmą aprūpiname baltymais, ląstelių ir audinių statybinėmis medžiagomis, bei energija ir jaučiame subalansuotą sotumo. Acai uogos ir mėlynės suteikia saldžiarūgščio skonio, subalansuoja klevų sirupo ir datulių saldumą. 

 

Patarimai:

1. Cukraus reguliavimas: siekiant suvartoti mažiau cukrų, galite mėgautis datulių suteikiamu saldumu be klevų sirupo.

2. Papildomas baltymų šaltinis: siekiant suvartoti daugiau baltymų, galite naudoti baltymų miltelius.

3. Papildomi ingredientai: žiupsnelis druskos išryškina visų ingredientų skonines savybes, suteikia natūralių mineralinių druskų. Vietoje datulių galite naudoti bet kuriuos džiovintus vaisius, ypač tinka džiovintos slyvos, abrikosai. Avižas galite keisti daigintais grikais, kuriuos galite pasiruošti iš žalių grikių. Į batonėlių masę naudinga įmaišyti smulkintų sėklų, tokių kaip saulėgrąžos, moliūgo, sezamo ar chia sėklų.

 

Acai Chia pudingas


Ingredientai:

1 sluoksnis:

1/4 puodelio Chia sėklų

3/4 puodelio migdolų pieno

2 arbatiniai šaukšteliai Raw Powders Acai uogų miltelių

½ arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto

1 valgomasis šaukštas klevų sirupo

 

2 sluoksnis:

½ puodelio šaldytų aviečių 

½ šaldyto banano 

½ stiklinės migdolų pieno

 

Paruošimo būdas:

1. Dubenyje sumaišykite visus 1 sluoksnio ingredientus, kol gerai susimaišys.

2. Įdėkite į šaldytuvą ir palikite pastovėti 2-4 valandas, kol susidarys tiršta tekstūra. Jei mišinys per tirštas, įpilkite dar šiek tiek migdolų pieno.     

3. Gautą mišinį šaukštu sudėkite į puodelius ar stiklines.

4. Trintuve sumaišykite visus 2 sluoksnio ingredientus. Atsargiai supilkite ant 1 sluoksnio Chia pudingo.

5. Papuoškite šviežiais vaisiais ar uogomis ir mėgaukitės!

 

Dietisto, mitybos specialisto, įžvalgos

Vienos porcijos (1 puodelis) maistinė vertė:

- Kalorijos: 280 kcal

- Baltymai: 7 g

- Riebalai: 15 g (iš kurių poli-nesotieji riebalai 5,5 g, omega 3 r.r. 4,4 g, omega 6 r.r. 1,5 g)

- Angliavandeniai: 19 g

- Skaidulos: 14 g

- Cukrus: 9 g 

 

Nauda organizmui:

1. Raw Powders Acai uogų milteliuose gausu medžiagų, kurios suteikia organizmui visokeriopos naudos. Acai uogų milteliuose galybė antioksidantų, kurie stiprina imuninę sistemą, saugo širdies ir kraujagyslių sistemą. Šios uogos pasižymi gausiu vitaminų, tokių kaip C, E ir B grupės, aminorūgščių bei nesočiųjų riebalų rūgščių kiekiu.

2. Chia sėklose gausu skaidulinių medžiagų, kurios gerina virškinimą, palaiko sotumą ir taip mažina užkandžiavimo tikimybę bei padeda sumažinti cholesterolio kiekį. Šiose sėklose geras baltymų santykis, o esantis triptofanas gali padėti pagerinti miego kokybę. Chia sėklose gausu omega 3 riebiosios rūgštys, vitaminų bei mineralų. Šios sėklos yra lengvai virškinamos net ir ne maltos. Geriausia rinktis baltos, pilkos ar juodos spalvos sėklas, nes rudos spalvos sėklos yra nesubrendusios.

3. Migdolų pienas suteikia baltymų bei mineralų, tokių kaip kalis, kalcis, magnis. Migdolų pienas turtingas B grupės vitaminais, kurie užtikrina energijos apykaitą, nervų sistemos veiklą, naujų ląstelių vystymąsi, E vitaminu, kuris yra svarbus antioksidantas, galantis neultralizuoti laisvuosius radikalus. 

4. Vanilė švelnaus saldumo, aromatingas prieskonis, kuris išryškina ingredientų saldumą, todėl patiekalus saldinti reikia kur kas mažiau. Vanilė mažina apetitą, stimuliuoja organizmą, didina darbingumą bei padeda gamintis laimės hormonui serotoninui.

5. Švelnaus skonio bananai - energijos suteikiantis ir širdies sistemą saugantis vaisius. Bananuose daug kalio, kuris siejamas su darnia širdies sistemos veikla. Šie geltoni vaisiai turi daug skaidulinių medžiagų, kurios padidina žarnyno tūrį ir suteikia didesnį sotumo jausmą. Bananuose gausu vitamino B6, kuris būtinas baltymų, riebalų ir angliavandenių apykaitai, svarbus reguliuojant nuotaiką, būtinas hemoglobino gamybai, todėl nepakeičiamas siekiant išvengti anemijos.

 

Dietisto, mitybos specialisto, komentaras ir patarimai:

Acai Chia pudingas imunitetą saugantis, virškinimą gerinantis pusryčių patiekalas. Švelnaus skonio, ryškios spalvos pudingas suteikia energijos, sotumo, todėl mažina užkandžiavimo tikimybę.

 

Patarimai:

1. Cukraus reguliavimas: siekiant suvartoti mažiau cukrų galite saldumu mėgautis tik iš uogų ir banano, nevartodami klevų sirupo.

2. Papildomas baltymų šaltinis: siekiant suvartoti daugiau baltymų, galite naudoti baltymų miltelius, jogurtą, spiruliną.

3. Papildomi ingredientai: migdolų pieną galite keisti jogurtu ar kokoso jogurtu. Į chia pudingą galima įdėti kolageno, kuris saugo odos, plaukų, nagų, sąnarių, sausgyslių elastingumą ir jų būklę. 

 

Šokoladiniai Acai rutuliukai


Ingredientai:

1 puodelis žalių migdolų

1 puodelis žalių anakardžių

1 puodelis šviežių datulių (išimtais kauliukais)

3 šaukštai žalios kakavos miltelių

½ puodelio migdolų arba brazilinių riešutų arba anakardžių sviesto

½ puodelio Raw Powders Acai uogų miltelių

½ puodelio Chia sėklų

 

Paruošimo būdas:

1. Neapdorotus riešutus ir datules pamirkykite dubenyje 1 valandą. Nusausinkite ir sudėkite į virtuvinį kombainą. Įpilkite žalios kakavos miltelių ir pasirinkto sviesto. Ištrinkite iki vientisos masės.

2. Įdėkite mišinį į šaldytuvą kelioms valandoms (geriausiai palikite per naktį).

3. Nedidelį kiekį mišinio švariomis rankomis susukite į rutuliukus ir dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.

4. Apvoliokite rutuliukus į Acai uogų miltelius arba Chia sėklas.

5. Rutuliukus per naktį palaikykite šaldytuve arba šaldiklyje.

 

Dietisto, mitybos specialisto, įžvalgos

Vienos porcijos (1-2 vnt.) maistinė vertė:

- Kalorijos: 380 - 405 kcal

- Baltymai: 8 - 11 g

- Riebalai: 19 - 24 g (iš kuirų poli-nesotieji riebalai 5 - 6 g, omega 3 r.r. 2,5 - 3 g., omega 6 r.r. 1 - 1,5 g)

- Angliavandeniai:  29 - 36 g

- Skaidulos: 11 - 14 g

- Cukrus: 16 - 20 

 

Nauda organizmui:

1. Raw Powders Acai uogų milteliuose gausu medžiagų, kurios suteikia organizmui visokeriopos naudos. Acai uogų milteliuose galybė antioksidantų, kurie stiprina imuninę sistemą, saugo širdies ir kraujagyslių sistemą. Šios uogos pasižymi gausiu vitaminų, tokių kaip C, E ir B grupės, aminorūgščių bei nesočiųjų riebalų rūgščių kiekiu.

2. Žalieji migdolai pasižymi aitroku, žolišku skoniu. Jei naudojami marinuoti, jų aitrumas mažesnis. O jei naudosite grynus, rekomenduojama juos perpjauti, apšlakstyti citrinos sultimis ir žiupsneliu druskos, taip sumažinsite jų aitrumą ir išryškinsite  ypatingą skonį. Žalieji migdolai naudingi ir gali padėti reguliuoti gliukozės ir cholesterolio lygį kraujyje, stiprinti imuninę sistemą.

3. Žalieji ar Raw anakardžiai prieš tiekiant į rinką yra specialiai apdorojami, kad būtų saugūs vartoti, tačiau jie nėra pakartotinai termiškai apdorojami ir taip išsaugomos jų naudingosios savybės. Raw anakardžiai yra gausus skaidulinių medžiagų, naudingų riebalų ir baltymų šaltinis. Juose taip pat gausu vitaminų E, K, B grupės, fosforo vario, magnio.

4. Kakava yar supermaistas dėl joje esančių maistinių medžiagų įvairovės. Kakavoje yra magnio, kuris padeda atpalaiduoti raumenis, turi teigiamos įtakos širdies ir kraujagyslių sistemos veiklai, būtinas kaulų struktūrai, padeda užtikrinti tinkamą fermentų, reikalingų maistinių medžiagų metabolizmui, veiklą. Magnis taip pat veikia kaip antioksidantas, galintis apsaugoti organizmą nuo laisvųjų radikalų poveikio. Kakavoje gausu kalcio, kalio bei chromo. Chromas gali padėti pagreitinti medžiagų apykaitą bei mažinti potraukį saldumynams. 

5. Renkantis riešutų sviestą svarbu atkreipti dėmesį, kad jo sudėtyje nebūtų hidrintų riebalų, tokių kaip palmės, kurie nėra naudingi mūsų sveikatai. Riešutų sviestas yra koncentruotas naudingų medžiagų, randamų riešutuose, produktas. Svarbu prisiminti, jog riešutų svieste ne tik daug naudingųjų medžiagų, kaip B grupės vitaminai, baltymai, bet taip pat ir gausus kalorijų kiekis. Todėl riešutų sviestą rekomenduojama vartoti saikingai.

6. Chia sėklos yra omega 3 riebalų rūgščių šaltinis, kurios geba apsaugoti širdies ir kraujagyslių sistemą, smegenų veiklą, akių sveikatą bei geba slopinti uždegimines reakcijas. Šios sėklos taip pat gausus skaidulinių medžiagų kiekis, kurios padidina žarnyno tūrį maitina žarnyno bakterijas, todėl apsaugo nuo vidurių užkietėjimo, tačiau suvartojus per daug, galimas pilvo pūtimas ar viduriavimas. 

 

Dietisto, mitybos specialisto, komentaras ir patarimai:

Raw Šokoladiniai Acai rutuliukai yra natūralių, grynųjų ingredientų, suteikiančių sotumą, energiją ir organizmui reikalingų vitaminų ir mineralų, šaltinis. Išraiškingas vaisinis šokoladinis rutuliuko skonis aktyvina ir nuteikia pozityviai.

 

Patarimai:

1. Cukraus reguliavimas: siekiant suvartoti mažiau cukrų, svarbu naudoti grynus produktus, be pridėtinio cukraus.

2. Papildomas baltymų šaltinis: siekiant suvartoti daugiau baltymų, galite naudoti baltymų miltelius, spiruliną.

3. Papildomi ingredientai: citrusinių vaisių žievelė, kurios galima patarkuoti ant rutuliukų, gali suteikti daugiau vaisiško skonio. 

 

Acai miltelių ir uogų glotnutis


Ingredientai:

4 valgomų šaukštų Raw Powders Acai uogų miltelių 

2 šaldytų bananų (arba vieno didesnio)

½ puodelio šaldytų braškių

½ puodelio šaldytų aviečių

1 valgomo šaukšto kanapių sėklų

1 puodelio vandens arba augalinio pieno (labai tinka migdolų)

 

Paruošimo būdas: 

Visus ingredientus suberkite į plaktuvą ir išplakite iki vientisos konsistencijos.

 

Dietisto, mitybos specialisto, įžvalgos

Vienos porcijos (1 stiklinė) maistinė vertė:

- Kalorijos: 40 kcal

- Baltymai: 7 g

- Riebalai: 11 g (iš kurių poli-nesotieji riebalai 6 g, omega 6 r.r. 4 g, omega 3 r.r 1,5 g)

- Angliavandeniai: 30 g

- Skaidulos: 5 g

- Cukrus: 16 g

 

Nauda organizmui:

1. Raw Powders Acai uogų milteliuose gausu medžiagų, kurios suteikia organizmui visokeriopos naudos. Acai uogų milteliuose galybė antioksidantų, kurie stiprina imuninę sistemą, saugo širdies ir kraujagyslių sistemą. Šios uogos pasižymi gausiu vitaminų, tokių kaip C, E ir B grupės, aminorūgščių bei nesočiųjų riebalų rūgščių kiekiu.

2. Bananuose yra bioaktyvių junginių, tokių kaip antioksidantai, fenoliai, karotenoidai, fitosteroliai, kurių visakeriopa nauda organizmui moksliškai įrodyta. Nustatyta, kad bananuose esantys flavonoidai ir fenolio rūgštys pasižymi antialerginiu, antitromboziniu, antibakteriniu, priešuždegiminiu, antivėžiniu ir kraujagysles plečiančiu poveikiu.

3. Braškės ir avietės yra laikomos gausiu bioaktyvių junginių šaltiniu. Jose vyrauja fenolio junginių, flavonoidų, tokių kaip antocianinai, ir askorbo rūgštis. Šie junginiai tiek kartu, tiek  atskirai veikdami pasižymi uždegimą slopinančiu, širdies ir kraujagyslių sistemą saugančiu, įvairių vėžio formos atsiradimo mažinančiu poveikiu. Askorbo rūgštis yra organinė rūgštis, dar kitaip vadinama vitaminu C, turinti antioksidacinių savybių. Įrodyta, jog askorbo rūgštis būtina darniai imuninės sistemos veiklai, , kraujagyslių sienelių vientisumui, dalyvauja kolageno sintezeje, reikalinga riebalų, angliavandenių, amino rūgščių, vitaminų ir kitų medžiagų metabolizmui.

4. Kanapių sėklose gausu baltymų, poli-nesočiųjų riebalų rūgščių, skaidulinių medžiagų, todėl yra labai naudingas maisto produktas kasdieninėje mityboje. Šiose mažose sėklose yra visos devynios būtiniausios amino rūgštys. Kanapių sėklose gausu vitaminų, mineralų ir kitų naudingų medžiagų, todėl yra siejamos su priešuždegiminėmis savybėmis, gali pagerinti odos būklę, širdies ir kraujagyslių veiklą, apsaugoti nervų sistemą ir smegenų veiklą.

 

Dietisto, mitybos specialisto, komentaras ir patarimai:

Acai miltelių ir braškių glotnutį drąsiai galime pavadinti antioksidantų bomba. Glotnutis pasižymi išraiškingu skoniu, švelnia tekstūra, optimaliu skaidulinių medžiagų kiekiu, yra mažai kaloringas bei organizmui suteikiantis įvairiapusiškos naudos. Šiuo glotnučiu naudinga mėgautis pusryčių ar užkandžių metu bei ligos, o ypač sveikimo periodu.

 

Patarimai:

1. Cukraus reguliavimas: cukraus lygis glotnutyje gali kisti priklausomai nuo to, kaip stipriai prinokusius vaisius ir uogas naudosite.

2. Papildomas baltymų šaltinis: siekiant suvartoti daugiau baltymų, galite naudoti baltymų miltelius, spiruliną.

3. Papildomi ingredientai: uogas galite keisti kitomis maistingomis uogomis kaip mėlynės, gervuogės. Uogos dera ir suteikia neatrastų skonio natų derinamos su mėta, baziliku, brokoliais, salieru, špinatais.

 

Nekeptas ACAI Kokosinis Tortas


Ingredientai:

Kremo sluoksniui reikės:

- 2 skardinių atšaldyto kokosų pieno

- Pusės skardinės kondensuoto pieno

- 2/3 puodelio kokosų drožlių

- Valgomas šaukštas želatinos;

- Šaukštelio Raw Powders Acai uogų miltelių.

 

Pagrindui reikės:

- 10 minkštų datulių be kauliukų

- 20-30 g kakavos sviesto

- 40 g juodojo šokolado

- Saujos migdolų drožlių

- Pusės puodelio avižinių dribsnių

 

Paruošimo būdas:

1. Iš šaldytuvo ištraukiame kokosų pieno skardines (prieš gaminant, reikėtų palikti jas atšalti per naktį arba ilgiau) ir tirštąją pieno dalį atskiriame nuo skystosios – kokosų vandens. Kokosų vandens šįkart nenaudosime, o tirštąją dalį maišome su Acai uogų milteliais, kokoso drožlėmis ir kondensuotu pienu. 

2. Maišome iki vientisos masės, kad neliktų kokosų kremo gabalėlių. Tam labai tinka rankinis maisto smulkintuvas.

3. Želatiną užpilame trupučiu vandens ar sulčių ir paliekame išbringti. 

4. Tuo tarpu pradedame ruošti torto pagrindą – ištirpdome kakavos sviestą su šokoladu. 

5. Datules, avižinius dribsnius ir migdolų drožles beriame į maisto smilkintuvą, užpilame ištirpusią šokolado ir kakavos sviesto masę ir malame apie porą minučių, kol masė taps pakankamai lipni. 

6. Gauta mase dengiame tortinės pagrinda, kraštus pakeldami šiek tiek aukščiau. Gerai suspaudžiame. 

7. Želatiną ištirpdome ant silpnos ugnies, neužverdame. Ją pilame į kokoso kremo masę ir labai gerai išmaišome.

8. Paruoštą kremą pilame ant torto pagrindo, tortinę uždengiame dangčiu ir talpiname į šaldytuvą bent porai valandų.

 

Dietisto, mitybos specialisto, įžvalgos

Vienos porcijos (1 gabalėlis, apie 150 - 200 g) maistinė vertė:

- Kalorijos: 400 - 450 kcal

- Baltymai: 7 - 11 g

- Riebalai: 23 - 29 g 

- Angliavandeniai: 38 - 41 g

- Skaidulos: 6 - 10 g

- Cukrus: 15 - 19 g

 

Nauda organizmui:

1. Raw Powders Acai uogų milteliuose gausu medžiagų, kurios suteikia organizmui visokeriopos naudos. Acai uogų milteliuose galybė antioksidantų, kurie stiprina imuninę sistemą, saugo širdies ir kraujagyslių sistemą. Šios uogos pasižymi gausiu vitaminų, tokių kaip C, E ir B grupės, aminorūgščių bei nesočiųjų riebalų rūgščių kiekiu.

2. Kokoso pienas švelnaus skonio maistinga pieno alternatyva. Kokoso piene gausu riebalų ir baltymų, kurie užtikrina sotumo jausmą. Kokoso piene randama  mineralinių medžiagų, tokių kaip manganas, kuris reikalingas sveikai odai, plaukams, medžiagų apykaitai, kaulams palaikyti, varis, kuris būtinas nervų ir imuninei sistemoms. Kokosų piene gausu ir mineralo magnio, kuris būtinas nervų, kaulų ir raumenų sistemos.

3. Nesaldintas kondensuotas pienas suteikia švelnaus skonio, angliavandenių, riebalų bei baltymų. Sutirštintame piene randama kalcio, magnio, vitamino D, E, K.

4. Kokosų drožlėse gausu kalio, kuris būtinas darniai širdies ir kraujagyslių sistemai, fosforo, kuris svarbus tinkamai dantų bei kaulų būklei palaikyti,  seleno, vitaminų E, B grupės bei virškinimui svarbių skaidulinių medžiagų. 

5. Kakavos sviestas skatina laimės hormonų endorfinų gamyba, turi antioksidantų  kaip ir kakava. Gali būti naudojama kaip želatinos pakaitalas.

6. Juodasis šokoladas dar kitaip vadinamas antidepresantu, nes jame randama feniletilamino, kuris skatiną melatonino, serotonino ir triptofano išsiskyrimą. Būtent todėl suvalgę šokolado jaučiamės pakylėti, laimingesni, o triptofano išsiskyrimas padeda atsipalaiduoti ir užmigti.

7. Migdoluose, esančios polinesočiosios riebalų rūgštys, vitaminas E, skaidulinės medžiagos prisideda prie darnios širdies ir kraujagyslių sistemos būklės bei saugo nuo laisvųjų radikalų žalos.

 

Dietisto, mitybos specialisto, komentaras ir patarimai:

Nekeptas ACAI Kokosinio torto antioksidantų kupinas ir energijos suteikiantis puošnus gabalėlis. Šis tortas šventinis akcentas suteikiantis ne tik malonumo bet ir naudos organizmui.

 

Patarimai:

1. Cukraus reguliavimas: šio torto cukraus lygis yra keleriopai mažesnis nei įprastų konditerinių gaminių, o gausus skaidulinių medžiagų kiekis neleis gliukozės lygiui kraujyje kilti staiga.

2. Papildomas baltymų šaltinis: siekiant suvartoti daugiau baltymų, galite naudoti baltymų miltelius.

3. Papildomi ingredientai: valgomos gėlės ne tik puošia tortą, bet ir antioksidantų šaltinis.