RECEPTAI SU CHAGA MILTELIAIS

Chaga (Įžulnusis skylenis (Inonotus obliquus)) ant beržo šakų augantys grybai, kurie nuo seno yra naudojami imunitetui stiprinti, nes juose gausu antioksidantų ir kitų veikliųjų medžiagų. Chaga (Čaga) grybas naudojamas jau tūksančius metų, dėl jo turimo didelio beta gliukanų, triterpenų, antioksidantų, skaidulų vitaminų, mineralų ir kitų naudingų maistinių medžiagų kiekio. Sibiro šamanai dėl savo savybių Chaga apibūdina kaip „nemirtingumo grybą“, kinai – „augalų karalių“, o japonai – „deimantas iš miško“. Taip pat jis priskiriamas super maisto kategorijai dėl savo gausaus kiekio veikliųjų medžiagų.
Chaga labiau panašūs ne į grybus, o kempines. Jo skonis šiek tiek kartus, primena vanilę, o kvapas šiek tiek primena medžio žievę. Miltelius galima dėti į skysčius (kavą, arbatą) arba į maistą (košę, jogurtą, ledus, konditerinius gaminius ar glotnutį).
Pateikiame keletą receptų kaip Čaga miltelius panaudoti kasdieninėje mityboje:
Bananų Tahini Chaga Granola
Drėgni ingredientai:
¼ puodelio tahini pastos
1 prinokęs bananas (sutrintas)
2 arbatiniai šaukšteliai vanilės
Jei mėgstate kiek saldžiau, įpilkite ¼ puodelio klevų sirupo
Sausi ingredientai:
2,5 stiklinės valcuotų avižų
½ puodelio kokoso drožlių
½ puodelio moliūgų sėklų
¼ puodelio graikinių riešutų (susmulkintų)
2 arbatiniai šaukšteliai Raw Powders Chaga grybų miltelių
½ arbatinio šaukštelio druskos
Ingredientai pridedami po kepimo:
½ puodelio razinų arba džiovintų spanguolių arba kapotų datulių
¼ puodelio kanapių sėklų
Paruošimo būdas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 190 0C.
- Dideliame dubenyje sumaišykite drėgnus ingredientus.
- Sudėkite sausus ingredientus ir gerai išmaišykite.
- Tolygiai paskirstykite ant kepimo popieriumi padengtos skardos.
- Kepkite 16 minučių. Maždaug įpusėjus pamaišykite.
- Išimkite iš orkaitės ir leiskite visiškai atvėsti prieš dėdami į sandarų indą.
- Prieš dedant į sandarų indą įdėkite papildomų ingredientų ir išmaišykite.
Granolą naudokite su jogurtu, tirštais vaisių kokteiliais, ledais, pienu vietoje sausų pusryčių, chia pudingu, barstykite ant keksiukų viršaus.
Karštas Chaga šokolado gėrimas
Ingredientai:
2 valgomieji šaukštai kakavos miltelių
1 valgomasis šaukštas Raw Powders Chaga grybų miltelių
1 arbatinis šaukštelis klevų sirupo
1 žiupsnelis cinamono
1 žiupsnelis jūros druskos
1 puodelis norimos rūšies pieno
Paruošimo būdas:
Į maišytuvą įpilkite Raw Powders Chaga grybų miltelių, kakavos, klevų sirupo, druskos ir cinamono. Pašildykite mėgstamą pasirinktos rūšies pieną, kol jis sušils, tada supilkite jį į mišinį. Išmaišykite iki vientisos masės. Pagal skonį galite pridėti daugiau cinamono arba daugiau kakavos, kad šokolado skonis būtų sodresnis. Patiekite mėgstamame puodelyje su plakta grietinėle.
Chaga glotnutis
Ingredientai:
Šaldyti vaisiai (bananai, mangai, obuoliai, uogos)
Augalinis pienas arba jogurtas (kokosų, migdolų, avižų, sojų)
2 arbatiniai šaukšteliai Raw Powders Chaga grybų miltelių mišinio
Medus, klevų sirupas, cukrus (nebūtina)
Riešutų sviestas, pavyzdžiui, žemės riešutų, migdolų ar anakardžių (nebūtina)
Paruošimo būdas:
Maišytuvo pagalba sumaišykite pasirinktus ingredientus iki vientisos masės.
Bananų ir Chaga duona
Ingredientai:
3 labai prinokę bananai (sutrinti)
2 puodeliai spelta arba kitų miltų be glitimo
¼ puodelio tapijokos miltų
1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
1 arbatinis šaukštelis sodos
75 ml kokoso cukraus
¼ puodelio kokoso žiedų nektaro
¼ puodelio kokosų aliejaus arba anakardžių sviesto
¼ puodelio migdolų pieno
1 arbatinis šaukštelis obuolių sidro acto
¼ puodelio Raw Powders Chaga grybų miltelių
½ arbatinio šaukštelio druskos
1 arbatinis šaukštelis vanilės esencijos
Vidutinio dydžio bananas
Paruošimo būdas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 175 ℃.
- Bananus sutrinkite ir supilkite kokosų cukrų, kokoso žiedų nektarą, migdolų pieną, obuolių sidro actą, ištirpintą kokosų aliejų (arba anakardžių sviestą) ir vanilės esenciją.
- Išsijokite sausus ingredientus ir palaipsniui supilkite šlapius.
- Duonos formą ištepkite kokosų aliejumi ir supilkite tešlą.
- Supjaustykite papildomą bananą ir švelniai uždėkite ant viršaus. Pabarstykite papildomai kokoso žiedų nektaru.
- Kepkite 35-40 minučių, kol viršus paruduos.
- Laikykite hermetiškame inde iki trijų dienų. Galima užšaldyti.
Chaga arbata
Ingredientai:
Raw Powders Chaga grybų milteliai
Paruošimo būdas:
- Į puodelį įdėkite 2–3 arbatinius šaukštelius Raw Powders Chaga grybų miltelių.
- Užpilkite virintu vandeniu, palaikykite 10–15 minučių ir patiekite arbatą.