Spirulina (Plokščioji vingrūnė (Spirulina Platensis) tai melsvai žalios spalvos dumblis, kuris dėl savo maistinių savybių dažnai priskiriamas supermaisto kategorijai. Spirulina yra vadinama žaliuoju ateities auksu. Spirulinos sudėtyje yra daugiau nei 50 biologiškai aktyvių medžiagų, reikalingų žmogaus organizmui. Baltymai sudaro 60 – 70 procentų, ji turi 18 amino rūgščių, iš kurių 7 yra nepakeičiamos – jų žmogaus organizmas negali pasigaminti pats ir privalo gauti su maistu, vitaminų B1, B2, B5, B6, B9, A, E, C, PP, mikroelementų – geležies, jodo, kalcio, natrio, kalio, vario, magnio, mangano, cinko, fosforo, seleno, vanadžio, nesočiųjų rūgščių, pigmentų - beta karotino, fikocianino ir chlorofilo bei kitų medžiagų. Vadenyje augantis dumblis ir būtent todėl turi šiek tiek kartesnį skonį bei jūrinį poskonį. Nepaisant to, kad maistą nudažo sodria, išsiskiriančia ir akiai malonia spalva, dėl specifinio skonio gali būti sudėtingiau dumblių miltelius vartoti bent kelis kartus per savaitę. Būtent todėl pateikiame jums keletą receptų, kurie palengins melsvadumblių pritaikymą kasdieninėje mityboje:

 

Spirulinos ir mėtų kokteilis



Ingredientai:

1 stiklinė augalinio pieno
sauja špinatų
1 šaukštelis Raw Powders Spirulina miltelių
pusė šaldyto banano
pusė avokado
4-5 šviežios mėtos lapeliai
2 šaukšteliai klevų sirupo (arba medaus).

 

Paruošimo būdas:

Viską sudėkite į plaktuvą ir maišykite iki vientisos masės.

 

Spirulinos glotnutis



Ingredientai:

1 šaldytas bananas
1 puodelis šaldytų mangų arba šaldytų ananasų
½ avokado
1 arba 2 puodeliai špinatų
1 puodelis migdolų arba bet kurios kitos rūšies pieno
1 arbatinis šaukštelis Raw Powders Spirulina miltelių
kanapių arba Chia sėklos
klevų sirupas
vanilės ekstraktas

 

Paruošimo būdas:

Viską sudėkite į plaktuvą ir maišykite iki vientisos masės.

 

Spirulinos sūrio pyragas



Ingredientai pagrindui:

1 puodelis graikinių riešutų
6 datulės (be kauliukų)
2 šaukštai kokosų drožlių
1 valgomasis šaukštas rafinuoto kokosų aliejaus
1/8 arbatinio šaukštelio Himalajų rožinės druskos

 

Ingredientai sūrio pyrago įdarui:

1 puodelis žalių anakardžių
1/4 puodelio klevų sirupo
6 valgomi šaukštai rafinuoto kokosų aliejaus
1 arbatinis šaukštelis Raw Powders Spirulina miltelių
1 žiupsnelis Himalajų rožinės druskos

 

Paruošimo būdas:

Mirkykite anakardžius vandenyje apie 30–60 minučių. Taip jie bus minkšti, o mišinys ypač kreminis ir glotnus. Prieš ruošiant pyragą juos nuplaukite ir nusausinkite.
Visus pagrindui skirtus ingredientus sudėkite į virtuvinį kombainą ir trinkite, kol masė taps drėgna, trupanti.
Mišinį perkelkite į 15-18 cm pyrago formą, tvirtai bei tolygiai paspauskite ir atidėkite į šoną kol pasiruošite įdarą.
Sūrio pyrago įdaro ingredientus sudėkite į maišytuvą ir dideliu greičiu plakite iki kreminės ir vientisos masės.
Supilkite įdarą ant paruošto pagrindo.
Pyrago formą švelniai trinktelkite į stalviršį, kad įdaras tolygiai pasiskirstytų.
Sūrio pyragą įdėkite į šaldiklį 1-2 valandoms arba kol sustings.
Prieš pjaustydami ir patiekdami, išimkite jį iš šaldiklio ir leiskite stovėti ant stalo maždaug 5–10 minučių, kad šiek tiek suminkštėtų.
Laikykite sandariame inde, šaldytuve arba šaldiklyje.

 

Baltyminiai Spirulinos rutuliukai



Ingredientai:

1 puodelis datulių
½ puodelio razinų arba džiovintų spanguolių
¾ puodelio migdolų
2 valgomi šaukštai Raw Powders Spirulina miltelių
3 arbatiniai šaukšteliai citrinos sulčių

 

Paruošimo būdas:

Į maisto smulkintuvą sudėkite visus ingredientus ir sutrinkite, kol viskas gerai susimaišys.
Susukite į rutuliukus ir laikykite šaldytuve.

 

Pesto



Ingredientai:

1 puodelis šviežių baziliko lapelių
3–5 šaukštai pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus
2 valgomi šaukštai Parmezano sūrio
3 skiltelės česnako
2 arbatiniai šaukšteliai Raw Powders Spirulina miltelių
žiupsnelis druskos
pipirai (pagal skonį)
apie 50 g pasirinktų riešutų
(makadamijos, migdolų arba graikinių riešutų)

 

Paruošimo būdas:

Į maisto smulkintuvą dedame baziliką, česnaką, riešutus, aliejų, Raw Powders Spirulina miltelius, druską ir pipirus. Viską sutriname iki vientisos masės.
Į padažą įdedame Parmezano sūrio, išmaišome.

 

Energetiniai Spirulinos batonėliai



Ingredientai:

1 puodelis datulių, be kauliukų
½ puodelio žalių anakardžių
½ puodelio žalių migdolų
1 valgomas šaukšas Chia sėklų
1/4 puodelio kanapių sėklų
1 valgomas šaukštas Raw Powders Spirulina miltelių
2 arbatiniai šaukšteliai vanilės ekstrakto
1/4 puodelio nesaldintų kokosų drožlių
2 valgomi šaukštai kakavos gabalėlių
žiupsnelis cinamono

 

Paruošimo būdas:

Sudėkite visus ingredientus į virtuvinį kombainą ir plakite, kol gerai susimaišys. Mišinys turi būti lipnus ir panašus į tešlą.
Nedidelę kepimo formą išklokite kepimo popieriumi ir supilkite tešlą, spauskite, kol masė taps vienalytė. Išlyginkite rankomis arba šaukštu. Ant viršaus papildomai pabarstykite kokoso drožlių.
Kepimo formą įdėkite į šaldiklį ar šaldytuvą, kad sustingtų, tada išimkite ir supjaustykite juostelėmis.