Kininis kordicepsas (Cordyceps sinensis) tradicinėje kinų medicinoje kininis kordicepsas buvo vadinamas „augalų imperatoriumi“, „ilgaamžiškumo grybu“. Tai – vienas labiausiai vertinamų grybų kinų, tibetiečių, nepaliečių medicinoje ir naudojamas daugiau kaip 1,5 tūkstančio metų. Pasaulyje randama apie 400 kordicepso rūšių (daugiausiai – Kinijoje), tačiau tik kelios šio grybo rūšys pasižymi sveikatinančiomis savybėmis, o vertingiausia rūšis yra būtent kininis kordicepsas.

Kininio kordicepso gydomosios savybės buvo pastebėtos Himalajų piemenų. Netrukus šį grybą ėmė vartoti imperatoriai kaip stebuklingų galių sveikatai turintį preparatą. Kordicepse yra įvairių biologiškai aktyvių komponentų, tokių kaip baltymai, riebalai, angliavandeniai, egzopolisacharidai, kordicepinas, fenolio junginiai, polisacharidai, kordicepso rūgštis, adenozinas, proteogliukanai, terpenoidai, steroidai, ergosterolis, lektinai ir kt. Iš jų kordicepinas yra pagrindinė veiklioji sudedamoji dalis, kuri plačiausiai ištirta dėl savo gydomosios ir maistinės vertės. 

Kordicepsas yra naudojamas įvairiais pavidalais: kapsulėmis, tabletėmis, milteliais bei skystomis formomis. Pateikiame keletą receptų, kaip Raw Powders Kininio kordicepso miltelius panaudoti kasdieninėje mityboje:

 

Kordicepso grybų triufeliai


Ingredientai:

½ puodelio riebaus kokosų pieno 

1 valgomasis šaukštas plius 1 arbatinis šaukštelis Raw Powders Maca miltelių 

1 valgomasis šaukštas plius 1 arbatinis šaukštelis Raw Powders Kordicepso miltelių

¼ arbatinio šaukštelio kajeno pipirų

apie 340 g kartaus arba pusiau saldaus šokolado

1 valgomasis šaukštas klevų sirupo (nebūtina)

žiupsnelis jūros druskos

¼ puodelio žalios kakavos miltelių arba tamsios kakavos miltelių

¼ puodelio kanapių sėklų

 

Paruošimo būdas:

1. Kokosų pieną pakaitinkite ant vidutinės ugnies, kol užvirs. Nuimkite nuo ugnies.

2. Įmaišykite Raw Powders Maca miltelius, kajeno pipirus, Raw Powders Kordicepso miltelių ir šiek tiek druskos.

3. Tada įmaišykite klevų sirupą ir šokolado drožles bei dar vieną žiupsnelį druskos.

4. Toliau maišykite iki vientisos masės.

5. Šaldykite 1 valandą arba tol, kol masė šiek tiek sutvirtės.

6. Inde sumaišykite smulkintas kanapių sėklas, kakavos miltelius ir žiupsnelį druskos.

7. Formuokite triufelius ir juos apvoliokite kakavos ir kanapių sėklų mišinyje, kad jie tolygiai pasidengtų.

8. Laikykite šaldytuve.

 

Dietisto, mitybos specialisto įžvalgos

Vienos porcijos (2-3 vnt.) maistinė vertė:

- Kalorijos: 260 - 290 kcal

- Baltymai: 9 - 11 g

- Riebalai: 20 - 22 g, iš kurių poli-nesotieji riebalai 3 - 4 g, omega 3 r.r. 0,5 - 1 g, omega 6 r.r. 2 - 3 g, mono-nesotieji riebalai 1 - 1,7 g.

- Angliavandeniai: 18 - 22 g

- Skaidulos: 7 - 9 g

- Cukrus: 4 g  (daugiausiai iš šokolado, kakavos ir klevų sirupo)

 

Nauda organizmui:

1. Raw Powders Kordicepso milteliai yra natūralių adaptogenų šaltinis. Adaptogenai aktyvina organizmo sistemas kovai su uždegiminėmis reakcijomis bei didina organizmo ištvermę ir energingumą.

2. Raw Powders Maca milteliai padeda palaikyti hormoninę pusiausvyrą organizme, didina energingumą bei gali padėti pagerinti nuotaiką.

3. Kokoso pienas šiems triufeliams suteikia švelnų skonį bei naudingų medžiagų. Kokoso piene gausu riebalų ir baltymų, kurie užtikrina sotumo jausmą, bei mineralinių medžiagų, tokių kaip manganas, fosforas, varis, magnis, selenas, kurie svarbūs daugybei organizme vykstančių cheminių reakcijų.

4. Kajeno pipirai pasižymi švelniu skoniu ir šildančiomis savybėmis. Kajeno pipirai skatina fermentų, skrandžio sulčių išsiskyrimą, todėl gali pagerinti virškinimo ir maistinių medžiagų įsisavinimo procesą.

5. Juodasis šokoladas dar kitaip vadinamas antidepresantu, nes jame randama feniletilamino, kuris skatiną melatonino, serotonino ir triptofano išsiskyrimą. Būtent todėl suvalgę šokolado jaučiamės pakylėti, laimingesni, o triptofano išsiskyrimas padeda atsipalaiduoti ir užmigti.

6. Kakava yar supermaistas dėl joje esančių maistinių medžiagų įvairovės. Žalioji, neišvalyta kakava, kur kas turtingesnė maistinėmis medžiagomis nei įprasta tamsioji kakava. Žaliojoje kakavoje gausu magnio, kuris padeda atpalaiduoti raumenis, turi teigiamos įtakos širdies ir kraujagyslių sistemos veiklai, būtinas kaulų struktūrai, padeda užtikrinti tinkamą fermentų, reikalingų maistinių medžiagų metabolizmui, veiklą. Magnis taip pat veikia kaip antioksidantas, galintis apsaugoti organizmą nuo laisvųjų radikalų poveikio. Šioje kakavoje gausu kalcio, kalio, vario, geležies bei chromo. Chromas gali padėti pagreitinti medžiagų apykaitą bei mažinti potraukį saldumynams. 

7. Kanapių baltymai - tai visavertis baltymų šaltinis, nes juose yra visų nepakeičiamų aminorūgščių. Iš esamų augalinių baltymų miltelių kanapių baltymus organizmas virškina lengviausiai.  Kanapių baltymų milteliuose yra poli-nesočiosios riebalų rūgštys, tokios kaip omega 3 ir omega 6. Šios rūgštys yra būtinos organizmui, nes saugo širdies sistemos veiklą, mažina uždegimines reakcijas bei gerina medžiagų apykaitos procesus.

8. Druskoje esantis natris reikalingas reguliuoti kraujo kiekiui organizme,  tarpląsteliniam skysčiui judėti, padeda ląstelėms pasisavinti naudingąsias medžiagas iš kraujo ir padeda susitraukti raumenims. Tai ypač svarbu aktyviai sportuojantiems asmenims. Tačiau per didelis druskos vartojimas yra žalingas, ypač širdies ir kraujagyslių sistemai.

 

Dietisto, mitybos specialisto komentaras ir patarimai:

Kordicepso grybo triufeliai yra energijos, ištvermės ir geros nuotaikos suteikiantis užkandis. Išraiškingo skonio triufeliai pasižymi biologiškai naudingomis savybėmis, dėl supermaistui priskiriamų ingredientų. Kordicepso grybo triufeliai puikus sveikų riebalų, baltymų, skaidulinių medžiagų šaltinis. Šie triufeliai palankus užkandžio pasirinkimas, kai norisi patenkinti saldumynų poreikį, bet kartu siekiama su maistu gauti itin naudingų organizmui medžiagų.

 

Patarimai:

Cukraus reguliavimas: triufelių saldumą lemia cukrus esantis šokolade, kakavoje, klevų sirupo naudojimas. Naudinga rinktis juodąjį šokoladą, žaliąją kakavą ar nesaldintą tamsiąją kakavą, kokoso pieną be pridėtinio cukraus ir atsisakyti arba sumažinti klevų sirupo kiekį.

Papildomas baltymų šaltinis: gausesniam baltymų kiekiui išgauti galite naudoti papildomus baltymų miltelius.

Papildomi ingredientai: naudojama druska puikiai išryškina natūralų ingredientų saldumą, o šiems skoniams paįvairinti puikiai tinka citrusiniai vaisiai. Šiais triufeliais galite mėgautis apibarsčius tarkuota apelsino žievele.

 

Sviestiniai sausainiai


Ingredientai:

1 puodelis migdolų miltų 

½ puodelio tapijokos miltų 

1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių 

2 valgomi šaukštai Raw Powders Kordicepso miltelių

½ valgomo šaukšto jūros druskos 

½ valgomo šaukšto česnako miltelių 

½ puodelio šalto Ghee sviesto

1 valgomas šaukštas obuolių sidro acto 

2 kiaušiniai 

1 valgomas šaukštas medaus

 

Paruošimo būdas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 C temperatūros.

2. Dubenyje sumaišykite visus sausus ingredientus iki vientisos masės.

3. Į sausus ingredientus įpilkite Ghee ir maišykite iki vientisos masės. 

4. Kitame dubenyje sumaišykite šlapius ingredientus. Kruopščiai sumaišius, įmaišykite šį mišinį į sausus ingredientus. Sumaišius susidaro tiršta tešla.

5. Ant skardos padėkite kepimo popierių ir šaukštu pradėkite dėti tešlos rutuliukus. 

6. Kepkite 20 minučių arba tol, kol biskvitai taps auksinės spalvos.

7. Atvėsinkite 10-15 minučių.

 

Dietisto, mitybos specialisto įžvalgos

Vienos porcijos (2-3 vnt.) maistinė vertė:

- Kalorijos: 340 - 354 kcal

- Baltymai: 6 - 9 g

- Riebalai:  15 - 19 g, iš kurių mono-nesotieji riebalai 2 - 2,6 g.

- Angliavandeniai:  28 - 36 g

- Skaidulos: 2 - 3 g

- Cukrus: 5 - 7 g (daugiausiai iš medaus ir tapijokos miltų)

 

Nauda organizmui:

1. Raw Powders Kordicepso milteliai yra natūralių adaptogenų šaltinis. Adaptogenai aktyvina organizmo sistemas kovai su uždegiminėmis reakcijomis bei didina organizmo ištvermę ir energingumą.

2. Tapijokos miltai yra lengvai virškinamas angliavandenių šaltinis, suteikiantis greitos energijos.

3. Migdolų miltai turi daug skaidulinių medžiagų, baltymų, mažai angliavandenių, todėl tai puikus pasirinkimas maistingiems kepiniams. Šiuose miltuose gausu vitaminų B2, B3, E bei kalcio ir magnio.

4. Česnako miltelius patogu naudoti ir galima patiekalui suteikti išraiškingo skonio, o kvapas atsiskleidžia juos kaitinant, termiškai apdorojant.  Česnako milteliai yra puikus antioksidantų šaltinis, kurie stiprina imuninę sistemą, kovoja su ligų sukėlėjais.

5. Obuolių sidro actas sausainiams suteikia malonaus aromato, padaro kepinius puresniais ir gali būti naudojami vietoje kiaušinio baltymo. Obuolių sidro actas gali turėti įtakos cukraus lygio kraujyje reguliavimui.

6. Kiaušiniai yra visavertis maisto produktas, nes jame yra visos nepakeičiamos aminorūgštys, kurių organizmas pats negamina, ir kurios yra būtinos pilnavertei baltymų gamybai organizme. Kiaušiniuose gausu cholino ir kitų B grupės vitaminų, kurie būtini darniai smegenų sistemos veiklai palaikyti bei dalyvauja neurologiniuose organizmo procesuose. Kiaušiniai puikus vitamino A, kuris būtinas mūsų akims, gleivinėms, odai, vitamino D, kuris ypatingai reikalingas kiekvienai mūsų ląstelei, kauliniam audiniui, raumenims, smegenų veiklai bei atsistatymo procesams.

7. Jūros druska subalansuoja skonį ir suteikia natūralių mineralų.

8. Medus suteikia natūralų saldumą ir yra turtingas antioksidantais bei turi antibakterinių savybių.

 

Dietisto, mitybos specialisto komentaras ir patarimai:

Išskirtinio skonio sviestiniai sausainiai su kordicepso milteliais suteikia visaverčių maistinių medžiagų,  sotumo jausmą ir padeda išlaikyti stabilų energijos lygį. Šį receptą naudingą išbandyti asmenims, kurie nori pakeisti įprastus kvietinius miltus. Šie sausainiai puikus angliavandenių, energijos, ir atsistatymui reikalingų baltymų šaltinis.

 

Patarimai:

Cukraus reguliavimas: tapijokos miltus galite pakeisti ankštinių daržovių miltais arba baltymų milteliais. Vietoje medaus galite rinktis natūralius augalinius saldiklius, tokius kaip stevia, arba naudoti klevų ar rudųjų ryžių sirupą.

Papildomas baltymų šaltinis: papildomą baltymų kiekį išgausite į tešlą įdėdami ankštinių daržovių miltus ar baltymų miltelius.

Papildomi ingredientai: sausainių tešlą galima praturtinti keliais šaukšteliais balkšvojo gysločio sėklų luobelėmis, kurios užtikrins didesnį skaidulų suvartojimą.

 

Aštrus Kordicepso grybų gėrimas


Ingredientai:

Puodelis rudųjų ryžių ar kito norimos rūšies pieno (pašildyto) 

1 arbatinis šaukštelis žalios kakavos miltelių

¼ arbatinio šaukštelio kardamono miltelių (galima pakeisti imbieru, cinamonu ar Raw Powders Maca milteliais)

½ arbatinio šaukštelio Raw Powders Lion’s Mane miltelių

½ arbatinio šaukštelio Raw Powders Kordicepso miltelių

½ arbatinio šaukštelio Raw Powders Reishi miltelių

½ arbatinio šaukštelio kokosų aliejaus

žiupsnelis Himalajų druskos

 

Paruošimo būdas:

1. Pieną pakaitinkite ant vidutinės arba silpnos ugnies, kol sušils.

2. Likusius ingredientus sumaišykite iki vientisos masės.

3. Sumaišykite mišinį su šiltu pienu ir mėgaukitės

 

Dietisto, mitybos specialisto įžvalgos

Vienos porcijos (1 stiklinė, apie 300 - 350 ml.) maistinė vertė:

- Kalorijos: 170 - 205 kcal

- Baltymai: 2 - 3 g

- Riebalai:  8 - 9 g

- Angliavandeniai:  26 - 30 g

- Skaidulos:  3 - 4 g

- Cukrus: 14 - 16 g (daugiausiai iš ryžių pieno ir kakavos)

 

Nauda organizmui:

1. Raw Powders Kordicepso milteliai yra natūralių adaptogenų šaltinis. Adaptogenai aktyvina organizmo sistemas kovai su uždegiminėmis reakcijomis bei didina organizmo ištvermę ir energingumą.

2. Raw Powder Lion’s mane milteliai organizmą praturtina naudingomis medžiagomis, tokiomis kaip beta-gliukanai, cinkas, kalcis, kalis. Beta-gliukanai yra imunomoduliatoriai, kurie gali vienas imunines reakcijas sutriprinti, o nepageidaujamas, per daug išreikštas, - nuraminti.

3. Raw Powder Reishi grybo milteliuose gausu įvairių biologiškai aktyvių medžiagų, tačiau svarbiausios yra polisacharidai ir triterpenoidai. Nustatyta, kad triterpenoidai pasižymi cholesterolio kraujyje ir kraujo spaudimą mažinančiu, priešvėžiniu bei priešuždegiminiu poveikiu. Polisacharidai svarbūs imuniteto stiprinimui, priešvėžiniai prevencijai bei geba ląsteles apsaugoti nuo laisvųjų radikalų poveikio.

4. Rudųjų ryžių pienas nekaloringas, lengvai virškinamas ir pasižymintis švelniu skoniu.

5. Žaliojoje kakavoje gausu magnio, kuris padeda atpalaiduoti raumenis, turi teigiamos įtakos širdies ir kraujagyslių sistemos veiklai, būtinas kaulų struktūrai, padeda užtikrinti tinkamą fermentų, reikalingų maistinių medžiagų metabolizmui, veiklą. Magnis taip pat veikia kaip antioksidantas, galintis apsaugoti organizmą nuo laisvųjų radikalų poveikio. Šioje kakavoje gausu kalcio, kalio, vario, geležies bei chromo. Chromas gali padėti pagreitinti medžiagų apykaitą bei mažinti potraukį saldumynams. 

6. Kardamonas aromatingas, švelniai deginančio, pikantiško skonio prieskonis, kuriame yra kalcio, fosforo, geležies, cinko, magnio bei B grupės vitaminų. Kardamonas mažina dujų kaupimąsi žarnyne, skatina tulžies išsiskyrimą bei teigiamai veikia imuninę sistemą.

7. Kokoso aliejuje vyrauja lauro rūgštis, kurios įtaka didinant “gerojo” (DTL) cholesterolio ir mažinant trigliceridų koncentraciją kraujyje yra moksliškai įrodyta.

8. Himalajų druskoje gausu įvairių mineralų, o joje esantis natris reikalingas reguliuoti kraujo kiekiui organizme, tarpląsteliniam skysčiui judėti, padeda ląstelėms pasisavinti naudingąsias medžiagas iš kraujo ir padeda susitraukti raumenims. Tai ypač svarbu aktyviai sportuojantiems asmenims. Tačiau per didelis druskos vartojimas yra žalingas, ypač širdies ir kraujagyslių sistemai. 

 

Dietisto, mitybos specialisto komentaras ir patarimai:

Aštrus Kordicepso grybo gėrimas gali sušildyti, stimuliuoti arba nuraminti imuninę sistemą, harmonizuoti sielą ir kūną. Šis gėrimas naudingas imuninei ir nervinei sistemoms, širdies ir kraujagyslių veiklai. Išskirtinio aromato šiltas gėrimas gali būti puikus tonizuojantis ryto arba atgaivinantis vakaro gėrimas.

 

Patarimai:

Cukraus reguliavimas: norint sumažinti cukrų kiekį šiame gėrime galima vietoje ryžių pieno rinktis migdolų pieną. Labai svarbu pieną ir kakavą rinktis be pridėtinio cukraus.

Papildomas baltymų šaltinis: siekiant suvartoti daugiau baltymų gėrimą galima praturtinti spirulina milteliais, kanapių baltymais ar maca milteliais.

Papildomi ingredientai: šio gėrimo ingredientai puikiai dera su cinamonu, muskato riešutu. Papildomai įdėdami Raw Powders Ashwagandhos miltelių pastiprinsite gėrimo tonizuojantį, atpalaiduojantį jo poveikį organizmui.

 

Tonizuojantis kordicepso gėrimas rytui


Ingredientai:

1 puodelis vandens 

¼–½ valgomo šaukšto Raw Powders Kordicepso miltelių 

1 valgomas šaukštas kanapių sėklų 

½ šaldyto arba šviežio banano 

½ arbatinio šaukštelio medaus 

¼ arbatinio šaukštelio cinamono 

1 arbatinis šaukštelis MCT kokosų aliejaus 

½ valgomo šaukšto riešutų sviesto (žemės riešutų arba migdolų) žiupsnelis druskos 

kanapių sėklų ir Raw Powders Acai miltelių papuošimui (nebūtina)

 

Paruošimo būdas:

1. Vandenį pašildykite beveik iki virimo. 

2. Sudėkite visus ingredientus, išskyrus skirtus papuošimui.

3. Sumaišykite trintuvu iki vientisos masės (~15-30 s).

4. Supilkite į stiklinę, ant viršaus užberkite kanapių sėklų ir Raw Powders Acai miltelių ir patiekite!

 

Dietisto, mitybos specialisto įžvalgos

Vienos porcijos (1 stiklinė, apie 300 - 350 ml.) maistinė vertė:

- Kalorijos: 390 - 420 kcal

- Baltymai: 9-11 g

- Riebalai: 7 - 11 g (iš kurių poli-nesotieji riebalai 8 - 9,5 g, omega 3 r.r. 2,5 - 3 , omega 6 r.r. 6,5 - 7 g, mono-nesotieji riebalai 1 - 1,3 g)

- Angliavandeniai: 28 - 35 g

- Skaidulos: 5 - 7 g

- Cukrus: 14 - 19 g (daugiausiai iš medaus ir banano)

 

 

Nauda organizmui:

1. Raw Powders Kordicepso milteliai yra natūralių adaptogenų šaltinis. Adaptogenai aktyvina organizmo sistemas kovai su uždegiminėmis reakcijomis bei didina organizmo ištvermę ir energingumą.

2. Kanapių sėklose gausu baltymų, poli-nesočiųjų riebalų rūgščių, skaidulinių medžiagų, todėl yra labai naudingas maisto produktas kasdieninėje mityboje. Šiose mažose sėklose yra visos devynios būtinosios amino rūgštys. Kanapių sėklose gausu vitaminų, mineralų ir kitų naudingų medžiagų, todėl yra siejamos su priešuždegiminėmis savybėmis, gali pagerinti odos būklę, širdies ir kraujagyslių veiklą, apsaugoti nervų sistemą ir smegenų veiklą. Naudinga vartoti visų dalių kanapių sėklas, kitaip nelukštentas, nes jose skaidulinių medžiagų kiekis yra didesnis nei lukštentose. Taip pat nustatyta, kad nelukštentose kanapių sėklose yra du biologiškai aktyvūs junginiai, kurie palaiko darnią žarnyno ir kepenų veiklą bei turi didelį teigiamą poveikį medžiagų apykaitai.

3. Bananai - energijos suteikiantis ir širdies sistemą saugantis vaisius. Bananuose itin daug kalio, kuris siejamas su darnia širdies sistemos veikla. Šie geltoni vaisiai turi daug skaidulinių medžiagų, kurios padidina žarnyno tūrį ir suteikia didesnį sotumo jausmą. Bananuose gausu vitamino B6, kuris būtinas baltymų, riebalų ir angliavandenių apykaitai, svarbus reguliuojant nuotaiką, būtinas hemoglobino gamybai, todėl nepakeičiamas siekiant išvengti anemijos.

4. Medus suteikia natūralaus švelnaus saldumo. Medus neutralizuoja laisvuosius radikalus, todėl stabdo senėjimo procesus ir ląstelių pažaidą. 

5. Cinamonas gėrimą praturtina gaiviu, salsvu skoniu, o organizmui turi teigiamos įtakos reguliuojant gliukozės lygį kraujyje bei pasižymi priešuždegiminėmis, antioksidacinėmis, imunomoduliacinėmis savybėmis. Cinamonas neleidžia žarnyne kauptis dujoms, skatina tulžies išsiskyrimą, suteikia energijos bei tonizuoja kūną.

6. MTC kokosų aliejus yra sočiųjų riebalų vidutinės grandinės trigliceridai, kurie yra lengviau virškinami bei gali turėti įtakos svorio mažinimui, dėl greitesnio jų įsisavinimo yra puikus energijos šaltinis bei gali padėti sumažinti fizinio krūvio metu susidariusio laktato kiekį.

7. Riešutų sviestas yra sotus, gėrimui suteikia maistingumo. Riešutų svieste yra baltymų, gausu magnio, kuris reikalingas per 300 cheminių reakcijų visame organizme, fosforo, kuris padeda formuotis sveikoms ląstelėms ir kaulams, cinko būtino baltymų sintezei, imuninei sistemai.

8. Raw Powders Acai miltelių naudą atspindi jų spalva, kurioje slepiasi antioksidantų galia. Uogose esančios medžiagos turi teigiamos įtakos širdies ir kraujagyslių sistemai, imuninės sistemos stiprinimui bei gerina bendrą organizmo būklę.

9. Druska subtiliai sujungia visų ingredientų skonines savybes ir padaro jį dar išraiškingesnį. 

 

Dietisto, mitybos specialisto komentaras ir patarimai:

Tonizuojantis kordicepso ryto gėrimas suteikia būtinų maistinių medžiagų, kurios užtikrina sotumo jausmą, energijos balansą geros dienos pradžiai. Šis ryto gėrimas subtiliu skoniu ne tik išbudins, bet ir aprūpins organizmą galybe antioksidantų, kurie padės išlikti energingu ir sveiku.

 

Patarimai:

Cukraus reguliavimas: medų galite keisti natūraliu augaliniu saldikliu, ar naudoti klevų sirupą. Bananą rinkitės nepernokusi, o riešutų sviestą - be pridėtinio cukraus. Bananą galite keisti uogomis.

Papildomas baltymų šaltinis: siekiant suvartoti daugiau baltymų gėrimą galima praturtinti spirulina milteliais, kanapių ar kitais baltymais, maca milteliais.

Papildomi ingredientai: šis gėrimas sudarytas iš įvairią maistinę vertę turinčių produktų, todėl visapusiškai naudingas organizmui be papildomų ingredientų.

 

Energizuojantis žaliasis kordicepso glotnutis


Ingredientai:

1,5 stiklinės migdolų arba avižų pieno 

½ avokado 

1 šaldytas bananas 

1 sauja špinatų 

1 arbatinis šaukštelis matcha miltelių 

1 arbatinis šaukštelis Raw Powders Kordicepso miltelių

1 arbatinis šaukštelis vanilės ekstrakto

 

Paruošimo būdas:

Visus ingredientus suberkite į plaktuvą ir išplakite iki vientisos konsistencijos.

 

Dietisto, mitybos specialisto įžvalgos

Vienos porcijos (1 stiklinė, apie 300 - 350 ml.) maistinė vertė:

- Kalorijos:  300 - 317 kcal

- Baltymai: 8 - 9 g

- Riebalai: 11 - 14 g (iš kurių poli-nesotieji 2 - 2,2 g, mono-nesotieji 8 -9 g)

- Angliavandeniai:  26 - 31 g

- Skaidulos: 6 - 8 g

- Cukrus: 12 - 15 g (daugiausiai iš banano)

 

Nauda organizmui:

1. Raw Powders Kordicepso milteliai yra natūralių adaptogenų šaltinis. Adaptogenai aktyvina organizmo sistemas kovai su uždegiminėmis reakcijomis bei didina organizmo ištvermę ir energingumą.

2. Migdolų pienas kokteilį praturtina baltymais bei mineralais, tokiais kaip kalis, magnis. Migdolų pienas turtingas B grupės vitaminais, E vitaminu, kalciu.

3. Avokadas yra širdžiai naudingų mononesočiųjų riebalų bei augalinių sterolių, kurie slopina uždegimus, šaltinis. Avokaduose galima rasti vitamino C, E, kalcio, kalio, seleno, folio rūgšties, kuri būtina kiekvienam organizmui. Avokaduose gausu skaidulinių medžiagų, kurios būtinos sveikai žarnyno sistemai palaikyti, padeda išlaikyti sotumo jausmą ir reguliuoti cukrų įsisavinimą žarnyne.

4. Špinatuose gausu vitamino K, kuris labai svarbus širdies sistemai, saugo kraujagysles nuo kalkėjimo, bei būtinas kaulų struktūrai. Šiuose žaliuosius lapeliuose taip pat gausu geležies, seleno, mangano cinko, vario bei vitamino C. O špinatuose esantis antioksidantas kaempferolis palaiko darnią širdies sistemos veiklą, kovoja su uždegimu.

5. Matcha milteliai stimuliuoja stipriau nei kofeinas, tačiau matchoje esantis L-teaninas skatina budrumą be staigaus aktyvumo lygio kritimo, kuris pasireiškia po kavos suvartojimo. Matchoje gausu organinių junginių, pasižyminčių antioksidacinėmis savybėmis.  Tyrimai rodo, kad matcha pagerina dėmesio koncentraciją, reakcijos laiką.

6. Vanilė švelnaus saldumo, aromatingas prieskonis, kuris išryškina ingredientų saldumą, todėl patiekalus saldinti reikia kur kas mažiau. Vanilė mažina apetitą, stimuliuoja organizmą, didina darbingumą bei padeda gamintis laimės hormonui serotoninui.

 

Dietisto, mitybos specialisto komentaras ir patarimai:

Energizuojantis žaliasis kordicepso glotnutis pasižymi švelniu saldumu, kūrybiškumą, aktyvumą bei darbingumą skatinančiu poveikiu, dėl jame esančių ypatingų ingredientų tokių kaip matcha, vanilė, kordicepsas. Šis glotnutis užtikrina energijos balansą, ilgą sotumą ir gali būti puikus pusryčių ar užkandžio pasirinkimas.

 

Patarimai:

Cukraus reguliavimas: bananą rinkitės nepernokusi ar jį keiskite uogomis. Augalinį pieną rinkitės be pridėtinio cukraus. 

Papildomas baltymų šaltinis: siekiant suvartoti daugiau baltymų glotnutį galima praturtinti spirulina ar baltymų milteliais.

Papildomi ingredientai: cinamonas ir šafranas su vanile sudarys neapsakomo aromato ir skonio magiją


Braškinis Kordicepso glotnutis


Ingredientai:

2 puodeliai šaldytų braškių 

2 datulės, be kauliukų 

1 valgomas šaukštas migdolų sviesto 

1 arbatinis šaukštelis burokėlių miltelių 

½ arbatinio šaukštelio Raw Powders Kordicepso miltelių 

1 kaušelis augalinių baltymų 

apie 400 ml migdolų pieno 

½ arbatinio šaukštelio rausvos druskos

 

Paruošimo būdas:

Visus ingredientus suberkite į plaktuvą ir išplakite iki vientisos konsistencijos.

 

Dietisto, mitybos specialisto įžvalgos

Vienos porcijos (1 stiklinė, apie 300 - 350 ml.) maistinė vertė:

 

- Kalorijos: 350 - 380 kcal

- Baltymai: 25 - 30 g

- Riebalai: 11 - 13 g 

- Angliavandeniai: 39 g

- Skaidulos: 6 - 7 g

- Cukrus: 20 - 23 g (daugiausiai iš datulių, burokėlių ir braškių)

 

Nauda organizmui:

1. Raw Powders Kordicepso milteliai yra natūralių adaptogenų šaltinis. Adaptogenai aktyvina organizmo sistemas kovai su uždegiminėmis reakcijomis bei didina organizmo ištvermę ir energingumą.

2. Braškės gali būti vadinamos funkciniu maisto produktu, dėl jose esančių medžiagų gausos ir įvairovės. Svarbiausi braškėse randami fitocheminiai junginiai antocianinai ir elagitaninai, kurie labai naudingi širdies ir kraujagyslių sistemai bei vėžinių ląstelių mažinimui. Braškės nekaloringos uogos, kuriose gausu vitamino C, mangano, kalio.

3. Datulės yra puiki cukraus alternatyva. Datulės yra saldus vaisius su gausiu skaidulinių medžiagų kiekiu. Dėka to gliukozės lygis kraujyje kyla lėtai, tai reiškia, kad nėra aktyvinami uždegiminiai procesai. Datulės yra sveikas pasirinkimas, nes jose gausu mineralų, tokių kaip kalis, kalcis, fosforas, geležis, vitaminų ir flavonoidų, karotinoidų, ir fenolio rūgštis, kuri gali padėti sumažinti širdies ligų ir vėžio išsivystymo riziką.

4. Migdolų sviestas yra naudingas, nes turi daug baltymų ir gana mažai angliavandenių, todėl naudingas fiziškai aktyviems ir kūno svorį koreguojantiems žmonėms. Šiame svieste gausu vitamino E, kuris yra svarbus antioksidantas saugantis ląsteles nuo laisvųjų radikalų žalos, senėjimo ir skatinantis greitesnį audinių atsistatymą, magnio, kuris būtinas darniai raumenų funkcijai palaikyti, reguliuoja nervų stimuliavimą, o sąveikaujant su kitomis medžiagomis, gali pagerinti miego kokybę. 

5. Migdolų pienas kokteilį praturtina baltymais bei mineralais, tokiais kaip kalis, magnis. Migdolų pienas turtingas B grupės vitaminais, E vitaminu, kalciu.

6. Burokėlių milteliai yra patogus būdas suvartoti daugiau burokėlių, kurie pasižymi itin naudingomis savybėmis. Burokėliai gali padėti pagerinti sporto rezultatus, padeda palaikyti sveiką širdies ir kraujagyslių sistemą, sumažinti II tipo cukrinio diabeto riziką, skatina darnią žarnyno sistemos veiklą. Burokėliuose esanti betalaino medžiaga pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis. 

7. Baltymų milteliai aprūpina organizmą pakankamu baltymų kiekiu, kurio reikia augimui, vystymuisi bei raumenų, kaulų, plaukų, odos ir organų ląstelėms atsinaujinti. Pakankamas baltymų kiekis taip pat reikalingas hormonų, kraujo ląstelių bei fermentų sintezei. Beje, baltymai padeda reguliuoti apetitą. Įrodyta, jog valgant baltyminius pusryčius, lengviau kontroliuoti alkį, o dienos eigoje mažiau norisi užkandžiauti.

8. Rausvoji druska turtinga mineralais, kurių net apie 80 ir pasižymi atpalaiduojanciu poveikiu. Druskoje esantis reikalingas reguliuoti kraujo kiekiui organizme,  tarpląsteliniam skysčiui judėti, padeda ląstelėms pasisavinti naudingąsias medžiagas iš kraujo ir padeda susitraukti raumenims. Tai ypač svarbu aktyviai sportuojantiems asmenims. Tačiau per didelis druskos vartojimas yra žalingas.

 

Dietisto, mitybos specialisto komentaras ir patarimai:

Braškinis kordicepso  glotnutis pasižymi švelniu skoniu bei antioksidacinėmis savybėmis. Šis glotnutis yra naudingas pusryčių pasirinkimas, nes pakankamas baltymų kiekis jame užtikrina sotumo jausmą ir sumažina užkandžiavimo tikimybę dienos eigoje. 

 

Patarimai:

Cukraus reguliavimas: glotnutyje esantis cukraus kiekis yra natūraliai randamas uogose ir daržovėse, o gliukozės šuolio kraujyje nepajusite dėl pakankamo skaidulinių medžiagų kiekio. Svarbu išsirinkti augalinį pieną be pridėtinio cukraus.

Papildomas baltymų šaltinis: papildomą baltymų kiekį reguliuokite pagal asmeninius gyvensenos įpročius bei fizinio krūvio lygį.

Papildomi ingredientai:  glonučio skonines savybes gali padėti atskleisti medus. Burokėliai puikiai dera su graikiniais riešutais, užteks 1 ar 2.