Kininis ženšenis (Panax Ginseng) yra vaistinis augalas, kilęs iš Kinijos, Mandžiūrijos kalnų, ten jis buvo žinomas ir naudojamas prieš daugiau nei 5000 metų. Taip pat šį augalą dėl jo gydomųjų ir energiją suteikiančių savybių naudojo senieji Šiaurės Amerikos gyventojai, indėnai. Šis augalas veda raudonos spalvos uogas, tačiau žmogui naudinga yra tik jo šaknis. Jo pavadinimas yra kilęs iš kiniško termino „rénshen“, kuris išvertus reiškia „žmogus šaknis“, tai dėl to, kad ženšenio šaknis savo forma primena žmogų.

Dauguma iš ženšenio gydomąsias savybes lemiančių medžiagų ištirtos pakankamai gerai, tačiau jo sudėtyje aptinkama ir junginių, kurių poveikis žmogui kol kas dar nėra galutinai išaiškintas. Pastarosioms medžiagoms priskiriami eteriniai aliejai, biologiškai aktyvūs peptidai ir polisacharidai. 

Pagrindinės ženšenio veikliosios medžiagos yra gliukozidai (ginsenozidai), kurie kaupiasi augalo lapuose, stiebe ir smulkiose šalutinėse šaknyse. Ženšenio šaknyje taip pat aptinkamas didelis kiekis biologiškai aktyvių poliacetilenų. Augalo šaknyse taip pat randama pektinų, dervos, vitamino C, fosforo, sieros, alkaloidų, krakmolo, makro ir mikroelementų, triterpeninių saponinų ir daugybė kitų naudingų medžiagų.

Pateikiame keletą receptų kaip Raw Powders Korėjos ženšenio miltelius panaudoti kasdieninėje mityboje:

 

Tropinių vaisių glotnutis su ženšeniu


Ingredientai:

Apie 220 g kokosų vandens

½ puodelio šviežių mangų

½ puodelio šviežių ananasų gabalėlių

 ½ arbatinio šaukštelio Raw Powders Korean Ginseng miltelių

½ arbatinio šaukštelio cinamono

žiupsnelis muskato riešuto

 

Paruošimo būdas:

Į maišytuvą įpilkite kokoso vandens, sudėkite mangus, ananasus, Raw Powders Korean Panax Ginseng miltelius, cinamono ir muskato riešutą. Išplakite iki vientisos masės.

 

Dietisto, mitybos specialisto įžvalgos

Vienos porcijos (1 puodelis, 300-350 ml) maistinė vertė:

- Kalorijos: 130 - 150 kcal

- Baltymai: 2 - 3 g

- Riebalai: 1- 2 g 

- Angliavandeniai: 29 - 34 g 

- Skaidulos: 6 - 8 g

- Cukrus: 14 - 16 g (iš vaisių)

 

Nauda organizmui:

1. Raw Powders Korean Panax Ginseng milteliai suteikia energijos, ištvermės, o kartu yra galinga priemonė stiprinant imuninę sistemą. Ši ženšenio rūšis aktyvina apsaugines imuninės sistemos ląsteles ir taip kovoja su įsibrovėliais, virusais, bakterijomis, patogenais.

2. Ananasai suteikia subtiliai gaivaus skonio ir organizmą aprūpina itin naudingomis medžiagomis. Ananasuose gausu skaidulinių medžiagų ir kitų aktyvių junginių, kurie užtikrina darnią virškinamojo trakto veiklą. Šviežiuose ananasuose gausu vitamino C, kuris būtinas tinkamai imuninės sistemos veiklai.

3. Mango saldumas suteikia energijos, gerina nuotaiką. Šviežiuose manguose gausu vitamino A ir C, kuris būtinas geram regėjimui, bei skaidulinių medžiagų. Manguose esantys antioksidantai saugo organizmo ląsteles nuo laisvųjų radikalų pažaidos.

4. Ypatingas skonines savybes atskleidžiantis cinamonas yra žinomas dėl daugybės organizmui naudingų savybių. Cinamonas pasižymi priešuždegiminėmis, antioksidacinėmis, imunomoduliacinėmis savybėmis. Šis prieskonis yra rekomenduojamas siekiant palaikyti tinkamą gliukozės lygį kraujyje bei gerinant cholesterolio apykaitą.

5. Muskato ir cinamono duetas sujungia ir atskleidžia visų ingredientų išraiškingas skonines savybes. Muskato riešutas turi kalcio, magnio, fosforo, B grupės vitaminų, vitamino A. Muskato riešutas tonizuoja kūną, gerina maistinių medžiagų įsisavinimą, mažina pilvo pūtimą.

 

Dietisto, mitybos specialisto komentaras ir patarimai:

Tropinių vaisių glotnutis su ženšeniu išsiskiria gaivinančiu skoniu, kūną šildančiomis, tonizuojančiomis savybėmis. O svarbiausia šio glotnučio misija - stimuliuoti mūsų organizmo imuninę sistemą, skatinti ją kovoti su neigiamu aplinkos poveikiu, suteikti energijos kūnui bei biologiškai aktyvių komponentų, kurie teigiamai veikia mūsų sveikatą.

 

Patarimai:

Cukraus reguliavimas: šiame glotnutyje cukrų kiekis yra natūralus, o norint jį sumažinti galima naudoti tik vieną iš nurodytų vaisių, ar vieną jų pakeisti agurku, salieru, greipfruktu ar apelsinu. Taip pat svarbu išsirinkti kokosų vandenį be pridėtinio cukraus.

Papildomas baltymų šaltinis: siekiant suvartoti daugiau baltymų galima šį glotnutį praturtinti baltymų ar spirulinos milteliais.

Papildomi ingredientai: gabalėlis imbiero gali suteikti šildančio ir gaivaus skonio.

 

Šokoladiniai triufeliai su ženšeniu


Ingredientai:

1 puodelis pekano riešutų

1 puodelis graikinių riešutų

10 datulių, be kauliukų (jei datulės džiovintos 10 minučių pamirkykite šiltame vandenyje, tada nusausinkite)

1 valgomasis šaukštas kakavos miltelių 

½ arbatinio šaukštelio malto cinamono (nebūtina)

1 valgomasis šaukštas Raw Powders Korean Ginseng miltelių 

1 ir 1/4 puodelio juodojo šokolado (smulkinto)

1 arbatinis šaukštelis kokosų aliejaus

 

Priedai (neprivaloma)

1/4 puodelio kakavos arba smulkintų pekano ar graikinių riešutų 

1/4 arbatinio šaukštelio jūros druskos

 

Paruošimo būdas:

1. Pekano ir graikinius riešutus sumalkite virtuviniu kombainu arba greitaeigiu trintuvu.     

2. Datules be kauliukų sumalkite virtuviniu kombainu, kol liks smulkūs gabaliukai ir (arba) susiformuos rutuliukas.

3. Į datules suberkite kakavos miltelius, cinamoną, Raw Powders Korean Ginseng miltelius ir pusę riešutų miltelių. 

4. Dėkite likusius riešutų miltus ir maišykite kol susidarys biri masė.     

5. Kai turėsite tešlą, formuokite rutuliukus.

6. Rutuliukus dėkite ant kepimo popieriaus ir padėkite į šaldiklį, kad atvėstų, kol ruošite šokoladą.

7. Susmulkintą šokoladą ištirpinkite ant garų vonelės. Kai ištirps, nukelkite nuo ugnies ir įmaišykite kokosų aliejų.

8. Triufelius išimkite iš šaldiklio ir po vieną panardinkite į ištirpintą šokoladą. 

9. Perkelkite atgal ant kepimo popieriaus ir pabarstykite jūros druska, smulkintais pekano riešutais arba kakava.

10. Leiskite sustingti kambario temperatūroje.

 

Dietisto, mitybos specialisto įžvalgos

Vienos porcijos (2 vnt.) maistinė vertė:

- Kalorijos: 260 kcal

- Baltymai: 5 g

- Riebalai: 22 g (iš kurių poli-nesotieji 7 g, mono-nesotieji 10 g) 

- Angliavandeniai: 20 g 

- Skaidulos: 7 g

- Cukrus: 11 g (iš datulių ir kakavos miltelių)

 

Nauda organizmui:

1. Raw Powders Korean Ginseng milteliai suteikia energijos, ištvermės, o kartu yra galinga priemonė stiprinanti imuninę sistemą. Ši ženšenio rūšis aktyvina apsaugines imuninės sistemos ląsteles ir taip kovoja su įsibrovėliais, virusais, bakterijomis, patogenais.

2. Pekano ir graikiniai riešutai puikiai numalšina alkį, suteikia organizmui mono-sočiųjų riebalų, gerinančių širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą, bei baltymų ir mineralų (kalis, magnis, varis). Taip pat riešutuose gausu flavonoidų ir polifenolių, kurie kovoja su neigiamu laisvųjų radikalų poveikiu organizmui.

3. Datulės yra puiki alternatyva cukrui, nes turi fruktozės, yra saldus vaisius. Tačiau datulėse itin gausu skaidulinių medžiagų, todėl gliukozės lygis kraujyje kyla lėtai, tai reiškia, kad nėra aktyvinami uždegiminiai procesai. Datulės yra sveikas pasirinkimas, nes jose gausu mineralų, tokių kaip kalis, kalcis, fosforas, geležis, vitaminų ir flavonoidų, karotinoidų, ir fenolio rūgštis, kuri gali padėti sumažinti širdies ligų ir vėžio išsivystymo riziką.

4. Kakava priskiriama prie supermaisto produktų.  Kakavoje gausu mineralų, vitaminų ir itin naudingų medžiagų polifenolių, kurie pasižymi oksidacinėmis savybės, o tai labai svarbu žmonės, sergantiems lėtinėmis uždegiminėmis ligomis, tokiomis kaip cukrinis diabetas, širdies ir kraujagyslių ligos, vėžys. Dažnai sergantiems plaučių ligomis naudinga mitybos racioną papildyti kakava, nes joje gausu teobromino ir teofilino. Šios medžiagos skatina ir skysčių išsiskyrimą, todėl naudinga šiuo desrtu mėgautis su arbatos puodeliu.

5. Juodasis šokoladas dar kitaip vadinamas antidepresantu, nes jame randama feniletilamino, kuris skatiną melatonino, serotonino ir triptofano išsiskyrimą. Būtent todėl suvalgę šokolado mes jaučiamės pakylėti, laimingesni, o triptofano išsiskyrimas padeda atsipalaiduoti ir užmigti.

 

Dietisto, mitybos specialisto komentaras ir patarimai:

Šokoladiniai triufeliai su ženšeniu paskatina laimės hormonų išsiskyrimą, tonizuoja ir suteikia energijos bei yra itin naudingi mūsų imuninei sistemai dėl ingredientų, priskiriamų prie supermaisto. Šie triufeliai yra subalansuotas desertas, kuris suteikia sotumo ir sužavi išraiškingu skoniu.

 

Patarimai:

Cukraus reguliavimas: rinkitės nesaldintą kakavą, kuo natūralesnį ir sodresnį šokoladą.

Papildomas baltymų šaltinis: siekiant suvartoti daugiau baltymų galite į triufelius įdėti spirulina ar baltymų miltelių.

Papildomi ingredientai: aitriosios paprikos, pipirai ar imbieras išryškina šokolado skonį, saldumui suteikia švelnumo.

 

Ženšenio arbata


Ingredientai:

Raw Powders Korean Ginseng milteliai

Vanduo

 

Paruošimo būdas:

1. Arbatai gaminti Raw Powders Korean Ginseng miltelius užpilti verdančiu vandeniu (santykis 1:10) ir palikti pastovėti 10 min.

2. Po to prakošti. 

3. Arbata geriama po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną 20 min. prieš valgį.

 

Dietisto, mitybos specialisto įžvalgos

Nauda organizmui:

1. Raw Powders Korean Ginseng milteliuose gausu biologiškai aktyvių elementų, kurie teikia įvairiapusiškos naudos organizmui. Tyrimai rodo, kad kininis ženšenis saugo nuo oksidacinio streso, reguliuoja medžiagų apykaitą, saugo nuo senėjimo, padeda reguliuoti gliukozės lygį kraujyje, slopina uždegimo mediatorių sintezę. Kininis ženšenis vartojamas siekiant sumažinti vėžio išsivystimo riziką bei fizinį ir protinį nuovargį. 

 

Dietisto, mitybos specialisto komentaras ir patarimai:

Ženšenio arbatos nuoviras -  tai saldus gurkšnis, kuris padeda atsipalaiduoti, palaiko organizmo vidinę pusiausvyrą, stiprina imuninę sistemą.

 

Patarimai:

Cukraus reguliavimas: rinkitės kininį ženšenį be papildomų cukrų, saldiklių.

Papildomi ingredientai: ženšenio arbatos nuovirą galite išgerti vieną arba mėgautis kaip priedu. Į šį nuovirą galite įpilti daugiau vandens ir įdėti citrinos griežinėlį, medaus šaukštelį ar imbiero gabalėlį.

 

Ženšenio glotnutis


Ingredientai:

1 arbatinis šaukštelis Raw Powders Korean Ginseng miltelių

2 puodeliai bananų (supjaustytų)

2 puodeliai apelsinų sulčių 

1 puodelis šviežių špinatų lapų

1/4 puodelio šviežios kalendros

1/4 puodelio šviežių mėtų lapelių

1 valgomasis šaukštas kanapių baltymų miltelių

1 valgomasis šaukštas kanapių sėklų (nebūtina)

 

Paruošimo būdas:

Visus ingredientus suberkite į plaktuvą ir išplakite iki vientisos konsistencijos.

 

Dietisto, mitybos specialisto įžvalgos

Vienos porcijos (1 puodelis, 300-350 ml) maistinė vertė:

- Kalorijos: 320 - 350 kcal

- Baltymai: 16 - 19 g

- Riebalai: 10 g (poli-nesotieji 7 - 9 g, omega 3 r.r. 1 - 2 g, omega 6 r.r. 4 - 5 g, 

- Angliavandeniai:  50 - 60 g 

- Skaidulos:  8 - 10g

- Cukrus: 27 - 33 g (iš vaisių)

 

Nauda organizmui:

1. Raw Powders Korean Ginseng milteliai suteikia energijos, ištvermės, o kartu yra galinga priemonė stiprinanti imuninę sistemą. Kininis ženšenis padeda sumažinti fizinį ir protinį nuovargį.

2. Bananai - energijos suteikiantis ir širdies sistemą saugantis vaisius. Bananuose itin daug kalio, kuris siejamas su darnia širdies sistemos veikla. Šie geltoni vaisiai turi daug skaidulinių medžiagų, todėl palaiko darnią virškinamojo trakto veiklą.

3. Apelsinų sultys turtingos vitaminu C, mineralu kaliu. Apelsinuose esantys polifenoliai mažina uždegimines reakcijas. Apelsinų sultys padeda palaikyti tvirtą kaulų būklę, nes jose gausu kalcio. O apelsinuose esantis vitaminas B6 susijęs su "laimės hormono” serotonino apykaita.

4. Špinatuose itin  gausu vitamino K, kuris labai svarbus širdies sistemai, saugo kraujagysles nuo kalkėjimo, bei būtinas kaulų struktūrai. Šiuose žaliuosius lapeliuose taip pat gausu geležies, seleno, mangano cinko, vario bei vitamino C. O špinatuose esantis antioksidantas kaempferolis palaiko darnią širdies sistemos veiklą, kovoja su uždegimu.

5. Kanapių baltymai yra visavertis baltymų šaltinis, nes juose yra visų nepakeičiamų aminorūgščių. Iš esamų augalinių baltymų miltelių kanapių baltymus organizmas virškina lengvai.  Kanapių baltymų milteliuose yra poli-nesočiosios riebalų rūgštys, tokios kaip omega 3 ir omega 6. Šios rūgštys yra būtinos organizmui, nes saugo širdies sistemos veiklą, mažina uždegimines reakcijas bei gerina medžiagų apykaitos procesus.

 

Dietisto, mitybos specialisto komentaras ir patarimai

Ženšenio glotnutis tikras širdies apsaugininkas. Šis aromatingas glotnutis organizmui suteikia visų svarbiausių maistinių medžiagų, kurios būtinos darniai širdies ir kraujagyslių sistemos veiklai palaikyti, praturtina antioksidantais, kovojančiais su uždegiminėmis reakcijomis bei paskatina “laimės hormono” serotonino išsiskyrimą. Švelniai saldus su gaiviu aromatu glotnutis yra puikus užkandžio ar net pusryčių pasirinkimas, nes dėl gausos skaidulinių medžiagų, naudingųjų riebalų bei visaverčių baltymų sotumas garantuotas.

 

Patarimai:

Cukraus reguliavimas: rinkitės ne pernokusį bananą, o apelsinų sultis - be pridėtinio cukraus. Itin naudinga šviežiai išspausti apelsinų sultys, o likusią apelsino  ląstelieną taip pat sudėti į glotnutį. Tokiu būdu, apelsine esančios skaidulos neleis gliukozės lygiui kraujyje kilti staiga.

Papildomas baltymų šaltinis: siekiant suvartoti daugiau baltymų galite į glotnutį įdėti spirulina ar kitų baltymų miltelių.

Papildomi ingredientai: banano ir špinatų skonines savybes gali išryškinti mėlynės. Bananas puikiai dera su abrikosais, mango vaisiumi, obuoliais. Todėl glotnutį galite papildyti namie turimais įvairiais vaisiais ar uogomis.

 

Chia ir ženšenio pudingas

Pudingo ingredientai:

2 puodeliai vanilinio migdolų pieno (nesaldinto)

3 maišeliai ženšenio arbatos 

½ puodelio Chia sėklų

½ puodelio kokosų jogurto

½ arbatinio šaukštelio Raw Powders Korean Ginseng miltelių

1/4 šaukštelio cinamono

klevų sirupo

žiupsnelis joduotos druskos

 

Viršutinio sluoksnio ingredientai:

2 valgomi šaukštai klevų sirupo

2 kriaušės, smulkiai supjaustytos

6 valgomi šaukštai granatų sėklų

6 valgomi šaukštai nesūdytų pistacijų, smulkintų

 

Pudingo paruošimo būdas:

1. Nedideliame puode pakaitinkite migdolų pieną, kol užvirs. Išjunkite šilumą, įdėkite ženšenio arbatos maišelius į migdolų pieną. Uždenkite dangčiu ir palikite 10 minučių.

2. Chia sėklas suberkite į dubenį. Supilkite migdolų pieną su ženšenio arbata ir išmaišykite. Uždenkite ir per naktį palikite šaldytuve.

3. Kitą dieną: įmaišykite jogurtą, maltą ženšenį, cinamoną ir druską. Įpilkite klevų sirupo pagal skonį.

 

Viršutinio sluoksnio paruošimo būdas:

1. Pakaitinkite klevų sirupą ant vidutinės-stiprios ugnies keptuvėje, kol pradės burbuliuoti, tada suberkite kriaušes. Maišykite, kol sušils ir pasidengs, tada nukelkite nuo ugnies. Įmaišykite granatų sėklas.

2. Pudingą supilkite į stiklines. Dėkite sluoksnį troškintų kriaušių, granatų ir pistacijų. Galima supilstyti sluoksniuojant.

 

Dietisto, mitybos specialisto įžvalgos

Vienos porcijos (1 indelis, 350-400 ml) maistinė vertė:

- Kalorijos: 400 - 460 kcal

- Baltymai: 12-15 g

- Riebalai: 27 - 21 g (iš kurių poli-nesotieji 9 - 12 g, omega 3 r.r. 3 - 4 g, omega 6 r.r. 1 - 3 g, mono-nesotieji 6 - 7 g)

- Angliavandeniai:  43 - 48 g 

- Skaidulos: 18 - 22 g

- Cukrus: 15 - 18 g 

 

Nauda organizmui:

1. Raw Powders Korean Ginseng milteliai suteikia energijos, ištvermės, o kartu yra galinga priemonė stiprinanti imuninę sistemą. Kininis ženšenis padeda sumažinti fizinį ir protinį nuovargį.

2. Aksominis vanilinio migdolų pieno skonis pudingui suteikia lengvumo ir švelnaus aromato. Migdolų piene gausu vitamino E, kuris veikia kaip antioksidantas, bei omega 3 riebalų rūgščių, kurios naudingos sveikai širdies ir kraujagyslių sistemai, tinkamai protinei veiklai palaikyti.

3. Chia sėklos yra puikus omega 3 ir omega 6 riebalų rūgščių šaltinis ir turi gerokai daugiau baltymų ir skaidulinių medžiagų nei kitos kruopos. Šiose sėklose gausu mineralų kalio, kalcio, fosforo, geležies bei B grupės vitaminų. Chia sėklos yra biologiškai aktyvios dėl jose randamų antioksidantų, tokių kaip tokoferoliai, karotenoidai, fitosteroliai bei polifenoliai, kurie apsaugo mūsų organizmą nuo laisvųjų radikalų pažaidos.

4. Kriaušės ir granatų sėklos yra puikus skaidulų, tiek tirpių tiek netirpių, šaltinis. Juose gausu vitamino C,  kalio, vario. Granatai puikus geležies ir antioksidantų šaltinis.

5. Pistacijos turi mažiausiai kalorijų iš visų riešutų. Pistacijose gausu antioksidantų liuteino ir zeaksantino, kurie gerina akių sveikatą. Riešutuose gausu skaidulinių medžiagų ir naudingųjų riebalų rūgščių, o tai padeda užtikrinti sotumo jausmą ir mažina užkandžiavimo tikimybę.

6. Joduota druska padeda aprūpinti pakankamu jodo kiekiu, kurio paprastai organizme stinga. Druska subtiliai sujungia visų ingredientų skonines savybes ir padaro jį dar išraiškingesnį. 

 

Dietisto, mitybos specialisto komentaras ir patarimai

Čia ir ženšenio pudingas puikus pasirinkimas pirmam dienos valgiui. Šis aksominio skonio pudingas dėl skaidulinių medžiagų, baltymų bei naudingųjų riebalų rūgščių suteikia sotumą,  aprūpina energija bei sumažina vėlesnio užkandžiavimo tikimybę. Chia ir ženšenio pudingas tinkamas pasirinkimas užkandžio metu, ypač jei už keletos valandų jūsų laukia aktyvi treniruotė.

 

Patarimai:

Cukraus reguliavimas: klevų sirupas vienas iš mažiausiai kalorijų ir cukrų turinčių saldiklių lyginant su cukrumi, medumi ar net kokoso žiedų cukrumi. Norėdami suvartoti mažiau cukrų, galite rinktis augalinį saldiklį, tokį kaip stevia. 

Papildomas baltymų šaltinis: jei šiame pudinge jums stinga baltymų, galite įdėti papildomai baltymų miltelių.

Papildomi ingredientai: šis pudingas sudarytas iš įvairią maistinę vertę turinčių produktų, todėl visapusiškai naudingas organizmui.