Kininis ženšenis (Panax Ginseng) yra vaistinis augalas, kilęs iš Kinijos, Mandžiūrijos kalnų, ten jis buvo žinomas ir naudojamas prieš daugiau nei 5000 metų. Taip pat šį augalą dėl jo gydomųjų ir energiją suteikiančių savybių naudojo senieji Šiaurės Amerikos gyventojai, indėnai. Šis augalas veda raudonos spalvos uogas, tačiau žmogui naudinga yra tik jo šaknis. Jo pavadinimas yra kilęs iš kinietiško termino „rénshen“, kuris išvertus reiškia „žmogus šaknis“, tai dėl to, kad ženšenio šaknis savo forma primena žmogų.

Dauguma iš ženšenio gydomąsias savybes lemiančių medžiagų ištirtos pakankamai gerai, tačiau jo sudėtyje aptinkama ir junginių, kurių poveikis žmogui kol kas dar nėra galutinai išaiškintas. Pastarosioms medžiagoms priskiriami biologiškai eteriniai aliejai, aktyvūs peptidai ir polisacharidai. 

Pagrindinės ženšenio veikliosios medžiagos yra gliukozidai (ginsenozidai), kurie kaupiasi augalo lapuose, stiebe ir smulkiose šalutinėse šaknyse. Ženšenio šaknyje taip pat aptinkamas didelis kiekis biologiškai aktyvių poliacetilenų. Augalo šaknyse taip pat randama pektinų, dervos, vitamino C, fosforo, sieros, alkaloidų, krakmolo, makro ir mikroelementų, triterpeninių saponinų ir daugybė kitų naudingų medžiagų.

Pateikiame keletą receptų kaip Raw Powders Kininio ženšenio miltelius panaudoti kasdieninėje mityboje:

 

Tropinių vaisių glotnutis su ženšeniu



Ingredientai:

Apie 220 g kokosų vandens

½ puodelio šviežių mangų

½ puodelio šviežių ananasų gabalėlių

 ½ arbatinio šaukštelio Raw Powders Korean Panax Ginseng miltelių

½ arbatinio šaukštelio cinamono

žiupsnelis muskato riešuto

 

Paruošimo būdas:

Į maišytuvą įpilkite kokoso vandens, sudėkite mangus, ananasus, Raw Powders Korean Panax Ginseng miltelius, cinamono ir muskato riešutą. Išplakite iki vientisos masės.

 

Šokoladiniai triufeliai su ženšeniu


 

Ingredientai:

1 puodelis pekano riešutų

1 puodelis graikinių riešutų

10 datulių, be kauliukų (jei datulės džiovintos 10 minučių pamirkykite šiltame vandenyje, tada nusausinkite)

1 valgomasis šaukštas kakavos miltelių 

½ arbatinio šaukštelio malto cinamono (nebūtina)

1 valgomasis šaukštas Raw Powders Korean Panax Ginseng miltelių

1 ir 1/4 puodelio juodojo šokolado (smulkinto)

1 arbatinis šaukštelis kokosų aliejaus


Priedai (neprivaloma)

1/4 puodelio kakavos arba smulkintų pekano ar graikinių riešutų 

1/4 arbatinio šaukštelio jūros druskos

 

Paruošimo būdas:

  1. Pekano ir graikinius riešutus sumalkite virtuviniu kombainu arba greitaeigiu trintuvu.     
  2. Datules be kauliukų sumalkite virtuviniu kombainu, kol liks smulkūs gabaliukai ir (arba) susiformuos rutuliukas.
  3. Į datules suberkite kakavos miltelius, cinamoną, Raw Powders Korean Panax Ginseng ženšenio miltelius ir pusę riešutų miltelių. 
  4. Dėkite likusius riešutų miltus ir maišykite kol susidarys biri masė.     
  5. Kai turėsite tešlą, formuokite rutuliukus.
  6. Rutuliukus dėkite ant kepimo popieriaus ir padėkite į šaldiklį, kad atvėstų, kol ruošite šokoladą.
  7. Susmulkintą šokoladą ištirpinkite ant garų vonelės. Kai ištirps, nukelkite nuo ugnies ir įmaišykite kokosų aliejų.
  8. Triufelius išimkite iš šaldiklio ir po vieną panardinkite į ištirpintą šokoladą. 
  9. Perkelkite atgal ant kepimo popieriaus ir pabarstykite jūros druska, smulkintais pekano riešutais arba kakava.
  10. Leiskite sustingti kambario temperatūroje.

 

Ženšenio arbata

 


Ingredientai:

Raw Powders Korean Panax Ginseng milteliai

Vanduo

 

Paruošimo būdas:

  1. Arbatai gaminti Raw Powders Korean Panax Ginseng miltelius užpilti verdančiu vandeniu (santykis 1:10) ir palikti pastovėti 10 min.
  2. Po to prakošti. 
  3. Arbata geriama po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną 20 min. prieš valgį.

 

Ženšenio glotnutis

 


Ingredientai:

1 arbatinis šaukštelis Raw Powders Korean Panax Ginseng miltelių

2 puodeliai bananų (supjaustytų)

2 puodeliai apelsinų sulčių 

1 puodelis šviežių špinatų lapų

1/4 puodelio šviežios kalendros

1/4 puodelio šviežių mėtų lapelių

1 valgomasis šaukštas kanapių baltymų miltelių

1 valgomasis šaukštas kanapių sėklų (nebūtina)

 

Paruošimo būdas:

Visus ingredientus suberkite į plaktuvą ir išplakite iki vientisos konsistencijos.

 

Chia ir ženšenio pudingas

 


Pudingo ingredientai:

2 puodeliai vanilinio migdolų pieno (nesaldinto)

3 maišeliai ženšenio arbatos 

½ puodelio Chia sėklų

½ puodelio kokosų jogurto

½ arbatinio šaukštelio Raw Powders Korean Panax Ginseng miltelių

1/4 šaukštelio cinamono

klevų sirupo

žiupsnelis druskos

 

Viršutinio sluoksnio ingredientai:

2 valgomi šaukštai klevų sirupo

2 kriaušės, smulkiai supjaustytos

6 valgomi šaukštai granatų sėklų

6 valgomi šaukštai nesūdytų pistacijų, smulkintų

 

Pudingo paruošimo būdas:

  1. Nedideliame puode pakaitinkite migdolų pieną, kol užvirs. Išjunkite šilumą, įdėkite ženšenio arbatos maišelius į migdolų pieną. Uždenkite dangčiu ir palikite 10 minučių.
  2. Chia sėklas suberkite į dubenį. Supilkite migdolų pieną su ženšenio arbata ir išmaišykite. Uždenkite ir per naktį palikite šaldytuve.
  3. Kitą dieną: įmaišykite jogurtą, maltą ženšenį, cinamoną ir druską. Įpilkite klevų sirupo pagal skonį.

 

Viršutinio sluoksnio paruošimo būdas:

  1. Pakaitinkite klevų sirupą ant vidutinės-stiprios ugnies keptuvėje, kol pradės burbuliuoti, tada suberkite kriaušes. Maišykite, kol sušils ir pasidengs, tada nukelkite nuo ugnies. Įmaišykite granatų sėklas.
  2. Pudingą supilkite į stiklines. Dėkite sluoksnį troškintų kriaušių, granatų ir pistacijų. Galima supilstyti sluoksniuojant.