RECEPTAI SU LION'S MANE MILTELIAIS
Lion’s Mane (Gericijus (Hericium erinaceus)) grybas tūkstančius metų buvo naudojamas medicinoje ir kulinarijoje Rytuose, kur jis garsėja savo nauda ne tik kūnui, bet ir sielai. Jis ir šiandien yra plačiai vartojamas Azijos šalyse (Kinijoje, Indijoje, Japonijoje ir Korėjoje) tiek kulinariniais, tiek medicininiais tikslais. Dėl grybo išvaizdos kartais jis vadinamas „beždžionės galva“, „liūto karčiais“ ar „senio barzda“. Lion’s Mane grybuose yra biologiškai aktyvių medžiagų, kurios turi teigiamą poveikį organizmui, ypač smegenims, širdžiai ir žarnynui. todėl jis priskiriamas prie super maisto kategorijos.
Miltelius galima dėti į arbatą ar kavą. Būtent karštas vanduo padeda iš grybo išgauti naudingas maistines medžiagas. Lion‘s Mane miltelius taip pat galite dėti į kepinius, karštą šokoladą, pudingą, sriubas ar troškinius. Šių grybų skonis yra švelnus. Daugelis jų skonį apibūdina kaip „panašų į jūros gėrybes“, dažnai lygindami jį su krabu ar omaru.
Pateikiame keletą receptų kaip Raw Powders Lion’s Mane miltelius panaudoti kasdieninėje mityboje:
Auksinis pienas rytui
Ingredientai:
½ puodelio kokoso pieno
3/4 puodelio migdolų pieno
½ valgomojo šaukšto medaus (arba mėgstamo saldiklio)
½ valgomojo šaukšto kokosų aliejaus
1 arbatinis šaukštelis maltos ciberžolės
1 Ceilono cinamono lazdelė arba ½ arbatinio šaukštelio malto cinamono
mažas žiupsnelis juodųjų pipirų ir tarkuoto imbiero
½ arbatinio šaukštelio Raw Powders Lion's Mane 5:1 Extract miltelių
½ arbatinio šaukštelio Row Powders Ashwagandha miltelių
Paruošimo būdas:
Į nedidelį puodą įpilkite kokosų pieno, migdolų pieno, kokosų aliejaus, įdėkite maltos ciberžolės, tarkuoto imbiero, juodųjų pipirų, Row Powders Ashwagandha miltelių, Raw Powders Lion's Mane 5:1 Extract miltelių ir pasirinkto saldiklio, įdėkite cinamono lazdelę,
Sumaišykite ir pašildykite ant vidutinės ugnies.
Visą laiką maišydami kaitinkite apie 3-4 min., bet neužvirinkite.
Išimkite cinamono lazdelę.
Perkoškite ir galite mėgautis!
Dietisto, mitybos specialisto įžvalgos
Vienos porcijos (1 puodelis, 300 - 350 ml) maistinė vertė:
- Kalorijos: 215-220 kcal
- Baltymai: 1,5-2 g
- Riebalai: 14-16 g (iš kokosų sviesto, kokosų pieno)
- Angliavandeniai: 13-15 g
- Skaidulos: 2-3 g
- Cukrus: 5-7 g (iš medaus)
Nauda organizmui:
1. Raw Powder Lion’s mane organizmą praturtina naudingomis medžiagomis, tokiomis kaip beta-gliukanai, cinkas, kalcis, kalis. Beta-gliukanai yra imunomoduliatoriai, kurie gali vienas imunines reakcijas sutriprinti, o nepageidaujamas, per daug išreikštas, - nuraminti.
2. Raw Powders Ashwagandha suteikia energijos, suaktyvina protinę veiklą, bet padeda išlikti ramiam.
3. Geriant šį kokteilį su medumi pajaučiame švelnias saldumo natas, o organizmą aprūpiname natūralia energija, mineralais (geležis, kalis, magnis) ir B grupės vitaminais.
4. Kokosų ir migdolų pienas gėrimą praturtina baltymais bei mineralais, tokiais kaip kalis, magnis. Migdolų pienas turtingas B grupės vitaminais, E vitaminu, kalciu.
5. Cinamonas kokteiliui suteikia gaivaus, salsvo skonio, o organizmui turi teigiamos įtakos reguliuojant gliukozės lygį organizme.
6. Imbiero skoninės savybės sušildo ir kartu atgaivina. Imbieras gali pagerinti virškinimą, stiprinti imunitetą.
7. Ciberžolė kokteilį nuspalvina geltonai ir išlaisvina išskirtinį aromatą. Ciberžolėje gausu antioksidanto kurkumino, kuris negailestingai kovoja su organizme susidariusiais laisvaisiais radikalais.
Dietisto, mitybos specialisto komentaras ir patarimai:
Šis kokteilis pamalonina gomurį išraiškingomis skonio natomis, suteikia energijos bei sušildo visą kūną. Kokteilyje esantys riebalai suteikia sotumo, todėl šis kokteilis gali būti puikus užkandžio pasirnkimas. Kokteilis dėl sudedamųjų dalių, kurios gerina virškinimą, aktyviną organzimą ir sušildo kūną, yra puikus gėrimas ryte, po pusryčių.
Patarimai:
1. Cukraus reguliavimas: norint sumažinti cukrų kiekį šiame gėrime galime rinktis natūralų saldiklį stevia. Išsirinkite kuo natūralesnį kokosų bei migdolų pieną, be pridėtinio cukraus ar dirbtinių maisto priedų.
2. Papildomas baltymų šaltinis: siekdami suvartoti daugiau baltymų, į atvėsusį kokteilį galite įdėti baltymų ar spirulinos miltelių.
3. Papildomi ingredientai: dar išraiškingesnį skonį galite išgauti papildomai įdėdami gvazdikėlio ar muskato riešuto.
Tropinis žaliasis glotnutis
Ingredientai:
½ puodelio šaldytų ananasų
1/3 puodelio šaldytų mangų gabalėlių
1/4 puodelio kokosų drožlių
1/4 puodelio kapotos kalendros
½ nykščio dydžio imbiero šaknies
4-5 mėtų lapeliai
Pusės žaliosios citrinos sultys
1 arbatinis šaukštelis maltos ciberžolės
½ arbatinio šaukštelio Raw Powders Lion’s Mane 5:1 Extract grybų miltelių
1 samtelis beskonio kolageno
Paruošimo būdas:
Sumaišykite visus ingredientus su ½ puodelio filtruoto vandens ir suplakite iki vientisos masės. Jei reikia įpilkite daugiau vandens.
Dietisto, mitybos specialisto įžvalgos
Vienos porcijos (1 puodelis, 300 - 350 ml) maistinė vertė:
- Kalorijos: 250-270 kcal
- Baltymai: 18-20 g
- Riebalai: 23-25 (iš kokosų drožlių)
- Angliavandeniai: 13-15 g
- Skaidulos: 6-7 g
- Cukrus: 4-6 g (iš vaisių)
Nauda organizmui:
1. Raw Powders Lion’s mane organizmą praturtina naudingomis medžiagomis, tokiomis kaip beta-gliukanai, cinkas, kalcis, kalis. Beta-gliukanai yra imunomoduliatoriai, kurie gali vienas imunines reakcijas sutriprinti, o nepageidaujamas, per daug išreikštas, - nuraminti.
2. Kolagenas palaiko odos, plaukų, nagų grožį bei gerina sąnarių judrumą, lėtina osteoporozės vystymosi riziką.
3. Ananasas yra nekaloringas vaisius, kuriame gausu skaidulinių medžiagų, todėl suteikia sotumo jausmą. Šiuose vaisiuose yra fermento bromelaino, kuris prisideda prie darnios virškinamojo trakto veiklos. Tačiau saikingai vartoti ananasą privalo asmenys, kenčiantys nuo virškinimo trakto ligų, alergijų, sergantys cukriniu diabetu bei vartojantys kraują skystinančius vaistus.
4. Mangai turtingi skaidulomis, beta karotenu, antioksidantais. Mangas puikus kalio, vitaminų C, A ir B grupės šaltinis, todėl gali prisidėti gerinant širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą, stiprinant regėjimą ir imunitetą.
5. Kokosų drožlėse gausu kalio, kuris būtinas darniai širdies ir kraujagyslių sistemai, fosforo, kuris svarbus tinkamai dantų bei kaulų būklei palaikyti, seleno, vitaminų E, B grupės bei virškinimui svarbių skaidulinių medžiagų. Tačiau, kokoso drožlės yra kaloringas maisto produktas, todėl patartina jas vartoti saikingai.
6. Kalendra kokteiliui suteikia išskirtinio skonio ir aromato. Šiuose žaliuose lapeliuose gausu antioksidantų, didelis kiekis vitamino C, K ir geležies. Kalendra pasižymi virškinimo veiklą gerinančiomis savybėmis.
7. Imbiero skoninės savybės sušildo ir kartu atgaivina. Imbieras gali pagerinti virškinimą, sustiprinti imunitetą.
8. Mėtos lapeliai apdovanoja gaivinančiu aromatu ir naudingosiomis maistinėmis medžiagomis, tokiomis kaip vitaminai A, C, geležis, kalcis.
9. Žaliosios citrinos aromatas išbudina, tonizuoja bei stimuliuoja imuninę sistemą, skatina virškinamojo trakto veiklą.
10. Ciberžolė kokteilį nuspalvina gelsvai ir išlaisvina išskirtinį aromatą. Ciberžolėje gausu antioksidanto kurkumino, kuris negailestingai kovoja su mūsų organizme susidariusiais laisvaisiais radikalais.
Dietisto, mitybos specialisto komentaras ir patarimai:
Tropinis žaliasis glotnutis aromatingas, išraiškingo skonio, suteikia žvalumo, energijos ir aštraus proto jausmą. Šis glotnutis, dėl gausaus skaidulinių medžiagų kiekio ir riebalų, suteikia sotumą ilgesnį laiką, todėl tai puikus užkandžio pasirinkimas. Asmenims, besiskundžiantiems virškinamojo trakto ligomis, šio glotnučio nederėtų rinktis ankstų rytą, dėl jame esančių rūgščių kiekio.
Patarimai:
1. Cukraus reguliavimas: šiame glotnutyje cukrų kiekis yra natūralus, o norint jį sumažinti galima naudoti tik vieną iš nurodytų vaisių, ar vieną jų pakeisti agurku, salieru, greipfruktu ar apelsinu.
2. Papildomas baltymų šaltinis: siekdami suvartoti daugiau baltymų, į glotnutį galite įdėti baltymų miltelių.
3. Papildomi ingredientai: dar didesnės naudos organizmui suteiksite šį glotnutį praturtinę žuvų taukais, jei nemėgstate grynų jų gerti, arba balkšvojo gysločio sėklų luobelėmis, kurios šalina toksinus, šlakus iš virškinamojo trakto.
Mėtų ir burokėlių glotnutis
Ingredientai:
½ puodelio garuose virtų burokėlių
½ puodelio violetinių kopūstų
½ puodelio tamsių uogų (mėlynės, avietės, gervuogės arba uogų mišinys)
šviežių mėtų šakelė
1 arbatinis šaukštelis Raw Powders Lion’s Mane 5:1 Extract grybų miltelių
1 arbatinis šaukštelis vitamino C miltelių (Acerola pagrindu)
1,5 valgomieji šaukštai kanapių sėklų
Paruošimo būdas:
Sumaišykite visus ingredientus su ½ puodelio filtruoto vandens ir suplakite iki vientisos masės. Jei reikia įpilkite daugiau vandens.
Dietisto, mitybos specialisto įžvalgos
Vienos porcijos (1 puodelis, 300 - 350 ml) maistinė vertė:
- Kalorijos: 260 - 280 kcal
- Baltymai: 13 - 15 g
- Riebalai: 17 - 19 g (13-14 g poli-nesotieji riebalai, iš kurių 10 g omega 6 r.r., 3-4 omega 3 r.r.)
- Angliavandeniai: 18 20 g
- Skaidulos: 5-6 g
- Cukrus: 9 - 10 g (iš burokėlių ir uogų)
Nauda organizmui:
1. Vitaminas C yra vienas iš reikalingiausių vitaminų mūsų organizmui. Jis palaiko kolageno gamybą, būtinas hemoglobino formavimuisi,gerina žaizdų gijimą, stiprina kraujagyslių sieneles, aktyvinima kitų maistinių medžiagų įsisavinimą ir yra stiprus antioksidantas.
2. Raw Powders Lion’s mane organizmą praturtina naudingomis medžiagomis, tokiomis kaip beta-gliukanai, cinkas, kalcis, kalis. Beta-gliukanai yra imunomoduliatoriai, kurie gali vienas imunines reakcijas sutriprinti, o nepageidaujamas, per daug išreikštas, - nuraminti.
3. Kanapių sėklose gausu baltymų, poli-nesočiųjų riebalų rūgščių, skaidulinių medžiagų, todėl yra labai naudingas maisto produktas kasdieninėje mityboje. Šiose mažose sėklose yra visos devynios būtiniausios amino rūgštys. Kanapių sėklose gausu vitaminų, mineralų ir kitų naudingų medžiagų, todėl yra siejamos su priešuždegiminėmis savybėmis, gali pagerinti odos būklę, širdies ir kraujagyslių veiklą, apsaugoti nervų sistemą ir smegenų veiklą.
4. Burokėliai vis labiau populiarėja tarp sportininkų, siekiančių pagerinti sporto rezultatus. Burokėliuose esanti betalaino medžiaga pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis. Šių daržovių nauda širdies ir kraujagyslių, II tipo cukrinio diabeto ligų kontroliavime yra moksliškai pagrįsta.
5. Raudonasis kopūstas yra tikras imuniteto draugas dėl jame gausaus vitamino C kiekio. Ši kryžmažiedė daržovė pasižymi antioksidacinėmis savybėmis. O dėl gausaus antocianino kiekio violetiniai kopūstai gali užtikrinti širdies ir kraujagyslių sistemos apsaugą. Kopūstuose esantis sinigrinas siejamas su galimybę sumažinti tam tikrų rūšių vėžio išsivystimo riziką.
Dietisto, mitybos specialisto komentaras ir patarimai:
Purpurinis mėtų ir burokėlių glotnutis apgaubia švelniu saldumu ir lengva gaiva. Glotnutis, kurį būtina įtraukti į mitybos racioną, nes gerina daugelio organizmo sistemų veiklą, užtikrina sotumą ir mažina lėtinių ligų išsivystymo riziką. Tai puikus ne tik pusryčių, užkandžių, bet ir vakarienės pasirinkimas.
Patarimai:
1. Cukraus reguliavimas: šiame glotnutyje cukrų kiekis yra natūralus, o norint jį sumažinti galima naudoti žalią burokėlį, o ne virtą bei rinktis mažiausiai cukrų kiekį turinčias mėlynes, braškes.
2. Papildomas baltymų šaltinis: siekdami suvartoti daugiau baltymų, į glotnutį galite įdėti baltymų miltelių.
3. Papildomi ingredientai: Dar subtilesniam glonučio skoniui atsiskleisti gali padėti medus. Burokėliai labai dera su graikiniais riešutais, užteks 1 ar 2. Kanapių sėklas galite keisti chia sėklomis.
Vištienos ir grybų sriuba
Ingredientai:
2 arbatiniai šaukšteliai aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus
1 morka
2 arba 3 salierų stiebai
½ svogūno
1-5 česnako skiltelės
4–5 arbatiniai šaukšteliai Raw Powders Lion’s Mane 5:1 Extract grybų miltelių
½ šaukštelio šviežių čiobrelių
1 puodelis daržovių sultinio
½ stiklinės vandens
2 arba 3 vištienos krūtinėlės
Paruošimo būdas:
Keptuvėje su aliejumi pašildykite svogūnus, morkas, salierą, česnaką ir Raw Powders Lion’s Mane 5:1 Extract grybų miltelius.
Kai daržovės suminkštės, padidinkite kaitrą 5 minutes ir leiskite likusiam skysčiui išgaruoti.
Supilkite sultinį kartu su vandeniu, sudėkite vištiena. Viską išmaišykite ir užvirinkite.
Kai vanduo užvirs, sumažinkite kaitrą ir pavirkite apie 15-20 minučių.
Prieš patiekdami patikrinkite, ar vištiena yra minkšta ir išvirusi. Pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais.
Dietisto, mitybos specialisto įžvalgos
Vienos porcijos (1 dubenėlis, 400 - 450 g) maistinė vertė:
- Kalorijos: 370 - 400 kcal
- Baltymai: 48 - 50 g
- Riebalai: 16 - 18 g (1-3 g poli-nesotieji, 11-12 g mono-nesotieji)
- Angliavandeniai: 11 - 13 g
- Skaidulos: 3 - 5 g
- Cukrus: 4 - 5 g
Nauda organizmui:
1. Raw Powder Lion’s mane naudingosios savybės išryškėja jį šildant su vandeniu, o šiai sriubai suteikia švelnaus jūrų gėrybių skonio ir aromato. Sriuba su Lion’s mane praturtina naudingomis medžiagomis, tokiomis kaip beta-gliukanai, cinkas, kalcis, kalis. Beta-gliukanai yra imunomoduliatoriai, kurie gali vienas imunines reakcijas sutriprinti, o nepageidaujamas, per daug išreikštas, - nuraminti.
2. Morka vertinga daržovė, kurioje gausu B grupės bei A, K vitaminų, kalio, beta karoteno, skaidulinių medžiagų ir likopeno, liuteino. Kalis labai svarbus širdies ir kraujagyslių veiklai, o vitaminas A ir liuteinas gerina regėjimą. Likopenas svarbus vėžio ir širdies sistemos ligų prevencijai.
3. Pretenzingo skonio daržovių karalius salieras yra neatsiejamas nuo sveikos gyvensenos. Salieras turtingas biologiškai vertingomis medžiagomis, kurios turi įtakos kraujo spaudimo reguliavimui bei slopina lėtines uždegimines reakcijas. Junginys apigeninas, esantis salieruose, yra antioksidantas ir veikia kaip antibakterinė, priešuždegiminė ir antivirusinė medžiaga.
4. Česnakas sriubai suteikia malonaus aitrumo ir nuo senų senovės yra žinomas, kaip prieskoninė daržovė, kuri gali įveikti virusus ir yra svarbus imuniteto stiprintojas. Česnakuose yra augalinių antibiotikų vadinamų fitoncidais.
5. Čiobrelis sriubai suteikia gaivumo, vaisiškumo natų. Čiobreliai mažina pilvo pūtimą, gerina virškinimą.
6. Vištienos krūtinėlėje gausu baltymų, reikalingų amino rūgščių. Vištienoje yra kalio, kuris gerina širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą, ir fosforo, kuris būtinas sveikai dantų, kaulų, nervinės sistemos būklei palaikyti.
Dietisto, mitybos specialisto komentaras ir patarimai:
Šiltas vištienos ir grybų sriubos dubenėlis sušildo, suteikia energijos, nuramina virškinimo traktą. Ši sriuba yra puikus baltymų šaltinis, kuris pagerina ląstelių atsistatymą ir augimą. Aromatingos daržovės yra puikus skaidulinių medžiagų šaltinis, kurios užtikrina ilgą sotumo jausmą. Tai puikus pietų ar vakarienės pasirinkimas.
Patarimai:
1. Cukraus reguliavimas: sriuboje didžioji dalis cukrų susidaro verdant morkai. Norint su sriubomis negauti dar didesnio kiekio cukrų, svarbu virti ne per ilgai ir naudoti natūralų, be pridėtinių cukrų daržovių sultinį.
2. Papildomas baltymų šaltinis: siekdami suvartoti daugiau baltymų, sriubą galima patiekti su jogurtu.
3. Papildomi ingredientai: itin naudinga sriubą patiekti su šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis, tokiomis kaip kalendra, krapai, salierų lapeliai.