Maca (Peruvinė pipirnė (Lepidium meyenii)) šaknis garsėja kaip energijos, ištvermės šaltinis, o taip pat kaip galingas afrodiziakas. Manoma, jog pavadinimas „Maca“ galėjo kilti iš dviejų Chibcha genties žodžių: ma – reiškia „ūgis“ ir ca – reiškia „geras maistas, kuris stiprina“. Įdomu, jog nors Maca nepriklauso ženšenio šeimai, bet ji vadinama Peru ženšeniu arba Amazonės ženšeniu, arba dar kitaip – inkų auksu. Jų sudėtyje gausu vitaminų, mineralų, skaidulinių medžiagų, o taip pat vertingų augalinių junginių, pavyzdžiui, gliukozinolatų ir polifenolių. Dėl savo sudedamujų dalių Maca ne veltui laikoma Supermaistu.
Rekomenduojama per dieną suvartoti 1 – 3 arbatinius šaukštelius Maca šaknies miltelių. Milteliai gali būti valgomi užgeriant vandeniu, barstomi ant sausų pusryčių, dedami į kokteilius, salotas, padažus, jogurtus, sriubas, kepinius, arbatas, kakavos ir šokolado gėrimus.
Pateikiame keletą receptų kaip Raw Powders Maca miltelius panaudoti kasdieninėje mityboje:

 

Maca ir kokosų blyneliai

 

Ingredientai:

2 valgomi šaukštai kokosų miltų (18 g)
2 valgomi šaukštai tapijokos miltų (16 g)
1/4 arbatinio šaukštelio cinamono
1 valgomas šaukštas Raw Powders Maca militelių
1 arbatinis šaukštelis kokosų cukraus
½ arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
1/4 arbatinio šaukštelio druskos
2 kiaušiniai
3 valgomi šaukštai migdolų ar kito pasirinkto pieno

 

Paruošimo būdas:

Mažame dubenyje sumaišykite kokosų miltus, tapijokos miltus, Raw Powders Maca miltelius, cinamoną, kokosų cukrų, kepimo miltelius ir druską. Viską išmaišykite ir įsitikinkite, kad nėra gumulėlių.
Įmuškite kiaušinius ir įpilkite migdolų pieno. Išplakite, kad susidarytų vientisa, tiršta tešla.
Ant viryklės ant vidutinės ugnies įkaitinkite keptuvę. Įpilkite pusę arbatinio šaukštelio kokosų aliejaus. Formuokite ir kepkite blynelius.
Patiekite su pasirinktais priedais.

 

Espresso kavos, Maca ir banana glotnutis

Ingredientai:

1 šaldytas bananas
1 puodelis Espresso kavos
2 arbatiniai šaukšteliai Raw Powders Maca miltelių
2 arbatiniai šaukšteliai migdolų sviesto
1 puodelis kokosų ar kito pasirinkto pieno
1/4 arbatinio šaukštelio cinamono
½ arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto
½ puodelio ledo kubelių
1 valgomas šaukštas kakavos gabalėlių papuošimui (nebūtina)

 

Paruošimo būdas:

Į trintuvą sudėkite visus ingredientus, išskyrus kakavos gabalėlius. Sutrinkite iki vientisos ir kreminės masės.
Supilkite į stiklinę ir patiekite. Ant viršaus uždėkite kakavos gabalėlių ar kitų norimų priedų.


Kokosų, anakardžių ir Maca granola

Ingredientai:

1 ir ½ puodelio valcuotų avižų (be glitimo)
1 puodelis žalių, nesūdytų anakardžių, stambiai susmulkintų
1 puodelis nesaldintų kokosų drožlių
3-4 šaukštai gryno klevų sirupo
2 šaukštai suminkštinto nerafinuoto kokosų aliejaus
1 valgomas šaukštas + 1 arbatinis šaukštelis Raw Powders Maca miltelių
1/4 arbatinio šaukštelio smulkios jūros druskos

 

Paruošimo būdas:

Įkaitinkite orkaitę iki 150 °C. Vidutinio dydžio kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
Ant kepimo popieriaus paskleiskite avižas ir dėkite į orkaitę 12-15 minučių (vis pamaišydami), kol įgaus šviesiai auksinę spalvą.
Suberkite anakardžius ir vėl pašaukite į orkaitę 5 minutėms. Įpilkite kokosų drožlių, klevų sirupo, kokosų aliejaus, Raw Powders Maca miltelių ir druskos. Gerai išmaišykite, kol visiškai susimaišys.
Kepkite dar 5-10 minučių, kol kokoso drožlės taps auksinės rudos spalvos.
Leiskite visiškai atvėsti. Atvėsusi granola sutvirtės ir taps traški. Sandariame inde šaldytuve laikyti apie 1 mėnesį.

 

Maca Mocha Chia pudingas

Ingredientai:

⅓ puodelio Chia sėklų
1 ir ⅔ puodelio vanilinio migdolų pieno
3 valgomi šaukštai kakavos miltelių
2 valgomi šaukštai Raw Powders Maca miltelių
2 arbatiniai šaukšteliai Espresso kavos miltelių
žiupsnelis druskos
2–3 valgomi šaukštai medaus

 

Paruošimo būdas:

Visus ingredientus sumaišykite trintuve iki kreminės masės. Įdėkite daugiau medaus, jei mėgstate saldžiau. Supilkite į stiklainį ir padėkite į šaldytuvą bent 4 valandoms arba nakčiai. Mėgaukitės pusryčiams ar desertui!