Chlorella ((Chlorelė, (Chlorella Vulgaris)) tai gėlame vandenyje augantys laisvai plaukiojantys vienaląsčiai žalieji mikrodumbliai (fitoplanktonas), kurie mityboje naudojami nuo senų laikų (actekų, senovės Japonijoje ir Kinijoje). Žemėje ši rūšis egzistuoja jau 2,5 mln. metų ir vadinama išlikimo čempione, kurios gyvybingumo nesugebėjo palaužti nei klimato kaita, nei gamtos katastrofos. Išvertus iš lotynų kalbos, Chlorella reiškia „tai, kas jauna ir žalia“. 

Chlorella dumbliai praturtinti amino rūgštimis (ląstelių statybine medžiaga, plačiau apie tai kas yra aminorūgštys skaitykite čia), chlorofilu, beta-karotenu, kaliu, fosforu, biotinu, magniu, geležimi ir B grupės vitaminais. Turi daug baltymų ir skaidulinių medžiagų, amino rūgščių, fikocianino, bei chlorofilo. Mažai riebalų. Plačiau apie Chlorella teikiamas naudas galite paskaityti čia.

Džiovinta ir sumalta į miltelius Chlorella dėl pigmento chlorofilo ir specifinio skonio bei aromato turi būdingą tamsiai žalią spalvą. 

Reikėtų nepamiršti, jog vartojant Chlorella papildus, tiek ir kitus super maisto produktus reikėtų neviršyti leistinos dienos normos, čia rasite straipsnį, apie Chlorella vartojimą ir dozavimą. Taip pat svarbu paminėti, jog Chlorella gali turėti ir šalutinių poveikių, tad skaitykite čia ir sužinokite daugiau, apie Chlorella papildų šalutinius poveikius.

Pateikiame keletą receptų kaip Raw Powders Chlorella miltelius panaudoti kasdieninėje mityboje:

 

Pesto

Ingredientai:

1 puodelis šviežių baziliko lapelių

3–5 valgomi šaukštai pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus

2 valgomi šaukštai Parmezano sūrio

3 skiltelės česnako

2 arbatiniai šaukšteliai Raw Powders Chlorella miltelių

žiupsnelis druskos 

pipirai (pagal skonį)

apie 50 g pasirinktų riešutų (makadamijos, migdolų arba graikinių riešutų)

 

Paruošimo būdas:

  1. Į maisto smulkintuvą dedame baziliką, česnaką, riešutus, aliejų, Raw Powders Chlorella miltelius, druską ir pipirus. Viską sutriname iki vientisos masės.
  2. Į padažą įdedame Parmezano sūrio, išmaišome.

 

Miso sriuba

Ingredientai:

½ puodeliŠitake pjaustytų grybų

1 arbatinis šaukštelis Dashi (japoniško žuvies sultinio)

150 g kubeliais supjaustyto tofu

2 valgomi šaukštai sojų pastos (Miso)

1 valgomasis šaukštas Raw Powders Chlorella miltelių

1 sauja Hijiki jūros dumblių


Paruošimo būdas:

  1. Užvirinkite virdulį ir į nedidelę keptuvę įpilkite 500 ml karšto vandens.
  2. Smulkiai supjaustykite Šitake grybus, įpilkite sojų pastos (Miso).
  3. Sudėkite tofu ir Hijiki jūros dumblius.
  4. Palikite ant mažiausios ugnies 5 minutėms – nepamirškite, vanduo neturi užvirti.
  5. Prieš patiekdami įmaišykite 1 valgomą šaukštą Raw Powders Chlorella miltelių.

 

Detoksikuojantis Chlorella ir Spirulina glotnutis

Šviesiai žalios spalvos sluoksnio ingredientai:

1 bananas

apie 100 ml vanilinio/kokosinio jogurto 

½ puodelio špinatų

1/3 puodelio ananasų

1/4 arbatinio šaukštelio imbierų miltelių

1 arbatinio šaukštelio Raw Powders Maca miltelių

2 arbatinių šaukštelių moringos miltelių

1 arbatinio šaukštelio vanilės skonio baltymų miltelių

 

Paruošimo būdas:

Visus ingredientus suberkite į plaktuvą ir išplakite iki vientisos konsistencijos.

 

Tamsiai žalios spalvos sluoksnio ingredientai:

1 datulė, išmirkyta 10-15 minučių vandenyje 

(2, jei norite daugiau saldumo)

1/3 puodelio trinto banano

1 valgomasis šaukštas nesaldinto kokosinio jogurto

½ arbatinio šaukštelio Raw Powders Chlorella miltelių

1/8 arbatinio šaukštelio Raw Powders Spirulina miltelių

1 arbatinis šaukštelis citrinos sulčių

1/4 arbatinio šaukštelio cinamono

 

Paruošimo būdas:

Visus ingredientus suberkite į plaktuvą ir išplakite iki vientisos konsistencijos.

 

Veganiški Chlorella sausainiai

Ingredientai:

1-2 valgomi šaukštai Raw Powders Chlorella miltelių

½ puodelio cukraus

1 arbatinis šaukštelis stevijos arba ¼ puodelio klevų sirupo

¾ puodelio rudojo cukraus arba kokosų cukraus

1 arbatinis šaukštelis druskos

½ puodelio alyvuogių aliejaus arba rafinuoto kokosų aliejaus, ištirpinto

¼ puodelio augalinio pieno

1 arbatinis šaukštelis vanilės ekstrakto

1 ir ½ stiklinės miltų

½ šaukštelio kepimo sodos

115 g veganiškų šokolado drožlių/gabalėlių (be cukraus)

115 g veganiškų juodojo šokolado drožlių/gabalėlių (be cukraus)

 

Paruošimo būdas:

  1. Dideliame dubenyje išplakite cukrų, druską ir aliejų, kol gerai susimaišys.
  2. Įpilkite pieno ir vanilės ir toliau plakite, kol cukrus ištirps ir konsistencija taps vientisa.
  3. Išsijokite sausus ingredientus ir švelniai išmaišykite. Nepermaišykite.
  4. Įmaišykite šokolado gabalėlius.
  5. Palikite 30 minučių pastovėti.
  6. Įkaitinkite orkaitę iki 180 0C temperatūros.
  7. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
  8. Ant kepimo skardos dėkite po vieną šaukštą sausainių tešlos, palikdami 3 cm tarpą tarp kiekvieno sausainio. 
  9. Kepkite 15 minučių.
  10. Leiskite sausainiams atvėsti.

 

Chlorella Tempura

 

Ingredientai:

žuvis, daržovės ar kt.

800 ml rapsų aliejaus arba kito augalinio aliejaus

150 g kvietinių miltų (rekomenduojama naudoti mažai baltymų turinčius miltus)

1 kiaušinis

300 ml šalto vandens

1ir 1/3 šaukštelio (4 g) Raw Powders Chlorella miltelių

 

Paruošimo būdas:

  1. Sumaišykite vandenį, miltus, kiaušinį ir Raw Powders Chlorella miltelius.
  2. Įkaitinkite aliejų iki 170-180 °C temperatūros.
  3. Daržoves ar žuvį apvoliokite gautoje masėje ir kepkite aliejuje.

 

Chlorella bulvių sriuba

Ingredientai:

200 g saldžių bulvių

200 ml vandens

200 ml pieno (arba soju pieno)

1 sultinio kubelis

½ šaukštelio (1,5 g) Raw Powders Chlorella miltelių

 

Paruošimo būdas:

  1. Nulupkite saldžiųjų bulvių odelę ir supjaustykite griežinėliais. 5 minutes pamirkykite vandenyje, ir nugriebkite putas.
  2. Į puodą supilkite vandenį, įdėkite sultinio kubelį ir saldžiąsias bulves ir išvirkite.
  3. Įpilkite pieno (arba sojų pieno), kai saldžiosios bulvės taps minkštos.
  4. Įdėkite Raw Powders Chlorella miltelius, išmaišykite ir viską sutrinkite blenderiu.