CHLORELLA DOZAVIMAS: VARTOJIMO REKOMENDACIJOS
Chlorella - tai žaliųjų dumblių rūšis, kuri pastaruoju metu susilaukia nemažo dėmesio dėl savo maistinės naudos ir detoksikuojančių savybių. Turtinga vitaminais, mineralais ir antioksidantais chlorella vartojama dėl įvairių sveikatos tikslų, įskaitant detoksikaciją, svorio mažinimą ir tiesiog bendrojo organizmo būklės gerinimą. [1]
Norint veiksmingai įsisavinti chlorellos teikiamą naudą ir išvengti nepageidaujamo poveikio, labai svarbu ją vartoti teisingai. Šiame straipsnyje aptarsime rekomenduojamas dozes skirtingiems poreikiams, geriausius chlorellos vartojimo būdus ir kokio rezultato galima tikėtis vartojant šį papildą.
Kokį kiekį Chlorella suvartoti per dieną?
Optimali chlorellos dozė priklauso nuo individualių sveikatos tikslų ir sąlygų:
- Lieknėjimui: Chlorella gali padėti sumažinti svorį, nes skatina medžiagų apykaitą ir padeda deginti riebalus. Individualiai pritaikyta dienos dozė kartu su sveika mityba ir reguliariais fiziniais pratimais gali padėti numesti svorio:
- Viename tyrime, atliktame su pacientais, sergančiais depresija, kurie 6 savaites vartojo 1800 mg/d CV (Chlorella Vulgaris), buvo nustatyta, kad šios grupės pacientų svoris žymiai labiau sumažėjo nei kitoje, nevartojusioje CV grupėje [2].
- Kito tyrimo metu, kuriame dalyvavo dvi grupės - 1) intervencinė grupė, kurioje buvo 70 pacientų, sergančių nealkoholine suriebėjusių kepenų liga (steatohepatitu), patvirtinta ultra-sonografiniais duomenimis, ir 2) placebo grupė, kurioje taip pat buvo 70 tokia pačia liga sergančių pacientų - buvo paskirtos keturios 300 mg CV tabletės arba, atitinkamai keturios 300 mg placebo tabletės. Pacientai tabletes vartojo 8 savaites. Abiejose grupėse antropometriniai matavimai reikšmingai sumažėjo. Tačiau vidutinis svorio sumažėjimas buvo gerokai didesnis Chlorella vulgaris gydomoje grupėje, palyginti su placebo grupe [3].
- Tačiau kitame šių autorių tyrime vartojant 500 mg per parą 8 savaites, dislipidemija sergančių pacientų svoris reikšmingai nepakito. [4].
- Kitas Chlorellos poveikio tyrimas, kurio metu buvo tiriamas 9 g kasdienės Chlorellos dozės poveikis, parodė, kad padidėjo karotinoidų koncentracija kraujo plazmoje ir eritrocituose, o tai gali turėti įtakos medžiagų apykaitai [5].
- Bendrai sveikatos būklei gerinti, antioksidacinių savybių išnaudojimui: Bendrai sveiko organizmo būklei palaikyti pakanka vos 2-6 g chlorellos per dieną. Ši dozė užtikrina gerą maistinės naudos pusiausvyrą, neapsunkindama organizmo:
- Atlikus tyrimą, kurio metu buvo įvertintas liuteino biologinis prieinamumas Chlorella milteliuose, kai jų dozės buvo 3 arba 6 g, pastebėtas reikšmingas liuteino koncentracijos padidėjimas kraujyje, o tai rodo, kad Chlorella gali būti labai naudingas maisto papildas bendrai sveikatos būklei palaikyti [6].
- Kitame Chlorellos, kaip maisto papildo, potencialo tyrime buvo atkreiptas dėmesys į įvairias jos farmakologines veiklas, pavyzdžiui, imunomoduliacinį ir antioksidacinį poveikį, ir teigiama, kad bendroji dozė nuo 2 iki 3 gramų per dieną gali būti naudinga sveikatai be specifinio šalutinio poveikio [7].
- Lipidų kiekio organizme, širdies ir kraujagyslių rizikos veiksnių mažinimui: Nors oficialiai nėra nustatyta, atsižvelgiant į įvairius tyrimus atrodo, kad veiksminga Chlorella vulgaris dozė priklauso nuo pačio paciento būklės. Mažesnės dozės, maždaug 1500 mg per dieną, gali pagerinti cholesterolio kiekį, o didesnės dozės, viršijančios 4 g per dieną, gali būti reikalingos širdies ir kraujagyslių sistemos ligas turintiems pacientams:
- Neseniai atliktoje (2022 m.) sisteminėje atsitiktinių imčių kontroliuojamų tyrimų apžvalgoje ir dozės-atsako metaanalizėje nustatyta, kad Chlorella vulgaris papildai teigiamai veikia bendrą cholesterolio ir MTL-C ("blogojo" cholesterolio) kiekį, tačiau neturi reikšmingo poveikio trigliceridų ir DTL-C ("gerojo" cholesterolio) kiekiui. Chlorella vulgaris papildų mažinantis poveikis MTL-C kiekiui pasireiškė vartojant dozes iki 1500 mg/d, o vartojant didesnes dozes šis poveikis buvo nereikšmingas [8].
- Kita vertus, atlikus 19 klinikinių tyrimų, kuriuose dalyvavo 797 asmenys, metaanalizę, paaiškėjo, kad vartojant Chlorellos papildų reikšmingai sumažėjo bendrojo cholesterolio, mažo tankio lipoproteinų cholesterolio, diastolinio kraujospūdžio ir gliukozės kiekis kraujyje nevalgius. Tačiau trigliceridų, didelio tankio lipoproteinų cholesterolio ir kūno masės indekso pokyčiai nebuvo statistiškai reikšmingi. Pogrupių analizės pagal intervencijos trukmę ir Chlorellos dozę parodė, kad 8 savaičių ar ilgesnis vartojimo laikotarpis ir didesnės nei 4 g per dieną dozės reikšmingai sumažino bendrą cholesterolio, mažo tankio lipoproteinų cholesterolio, sistolinio kraujospūdžio ir diastolinio kraujospūdžio lygį tiriamiesiems. Be to, Chlorellos papildų vartojimas pastebimai sumažino bendrojo cholesterolio ir mažo tankio lipoproteinų cholesterolio kiekį asmenims, turintiems sveikatos problemų, taip pat sumažino sistolinį kraujospūdį ir diastolinį kraujospūdį dalyviams, turintiems padidėjusį kraujospūdį [9].
Šie tyrimai rodo, kad nors literatūroje nėra aiškiai apibrėžtos konkrečios dozės, Chlorellos vartojimas įvairiais kiekiais (nuo 1,2 iki 9 g per dieną) gali padėti siekti įvairių sveikatos tikslų, įskaitant bendrą sveikatos palaikymą ir galimą pagalbą metant svorį. Svarbu pažymėti, kad individuali reakcija į Chlorellos papildų vartojimą gali būti skirtinga, todėl norint nustatyti tikslias dozavimo rekomendacijas konkretiems sveikatos rezultatams pasiekti, reikalinga atlikti tolimesnius tyrimus.
Chlorella dozavimas vaikams
Tyrimų apie chlorellos dozavimą, ypač vaikams, yra nedaug, ir nė viename tyrime tiesiogiai nenagrinėjamas optimalus dozavimas šiai demografinei grupei, atsižvelgiant į pateiktas aplinkybes. Svarstant apie chlorellos vartojimą vaikams, pirmiausia svarbu pasitarti su gydytoju ir pradėti nuo mažiausios įmanomos dozės dėl santykinai mažesnės vaikų kūno masės, o vėliau atitinkamai galima ją koreguoti. Teoriškai vaikams tinkanti dozė galėtų būti 1-2 g per dieną, kuri užtikrintų, kad jie gautų pakankamai Chlorellos teikiamos maistinės naudos be nepageidaujamo poveikio.
Ar įmanoma Chlorellos perdozuoti?
Nors chlorella paprastai yra saugi, per didelis jos kiekis gali sukelti šalutinį poveikį, pvz., diskomfortą virškinamajame trakte, alergiją ar sąveiką su kitais vartojamais vaistais. Labai svarbu laikytis rekomenduojamų dozių ir pasitarti su sveikatos priežiūros specialistu, ypač jei jau turite sveikatos sutrikimų arba vartojate kitų papildų. Kartais šalutinis Chlorellos poveikis gali pasireikšti ir neperdozavus papildo, o kokie šalutiniai efektai gali pasireikšti skaitykite tinklaraščio straipsnį: Chlorella šalutiniai poveikiai.
Ar 2 gramai Chlorella papildo per dieną yra pakankama dozė?
Nors tyrimuose nebuvo tiesiogiai kalbama apie konkrečią 2 gramų per dieną dozę, iš tirtų dozių intervalo (nuo 1,2 iki 9 gramų) galima daryti išvadą, kad mažesnės dozės, pavyzdžiui, 2 gramai per dieną, gali būti tinkama pradinė dozė tiems, kurie nori palaikyti bendrą sveikatą arba papildyti savo mitybą papildomomis maistinėmis medžiagomis. Šią mažesnę dozę galima koreguoti atsižvelgiant į individualius sveikatos tikslus, toleranciją ir poreikį, atsižvelgiant į chlorellos maistinių medžiagų kiekį ir sveikatą stiprinančias savybes.
Atsižvelgiant į individualių poreikių ir sveikatos tikslų įvairovę, asmenims, svarstantiems apie chlorellos papildų vartojimą, svarbu pradėti nuo mažesnės dozės ir prireikus ją koreguoti, taip pat pasikonsultuoti su sveikatos priežiūros paslaugų teikėjais, kad būtų užtikrintas saugumas ir veiksmingumas, ypač atsižvelgiant į konkrečias sveikatos sąlygas ar mitybos poreikius.
Chlorella poveikis jūsų organizmui
Vartojant chlorella gali įvykti įvairių teigiamų pokyčių, įskaitant geresnę detoksikaciją [10, 11, 12, 13], geresnę virškinimo sistemos būklę [14, 15], ir stipresnę imuninę sistemą [16, 17, 18]. Prieš ir po chlorellos vartojimo poveikis gali būti gana pastebimas: asmenys praneša apie padidėjusį energijos kiekį, geresnę odos būklę ir bendrą savijautą. Plačiau apie Chlorella poveikį ir teikiamas naudas skaitykite tinklarašytje: Chlorella naudos.
Kaip vartoti Chlorella papildus?
Chlorella yra įvairių formų, įskaitant tabletes, kapsules ir miltelius. Pateikiame keletą patarimų, kaip įtraukti chlorellą į savo kasdienę mitybą:
- Chlorella milteliai: Miltelius sumaišykite su vandeniu, baltyminiais ar vaisiniais kokteiliais arba sultimis. Norint veiksmingai vartoti chlorella miltelius, reikia pradėti nuo mažos dozės ir palaipsniui ją didinti, kad būtų išvengta virškinamojo trakto diskomforto. Jei ieškote kūrybiškų būdų, kaip įtraukti chlorellą į savo mitybą, peržiūrėkite mūsų receptus su chlorella milteliais, kuriuose rasite skanių ir sveikų idėjų.
- Tabletės arba kapsulės: Laikykitės gamintojo rekomenduojamos dozės, paprastai geriamos su vandeniu, prieš valgį arba prieš miegą.
Chlorellos derinimas su kitais maisto papildais
Chlorellą derinant su kitais papildais, pavyzdžiui, vitaminais, mineralais ir antioksidantais, galima padidinti jos naudą sveikatai, įskaitant detoksikaciją, imuninės sistemos palaikymą ir bendrą sveikatos būklę ar virškinimo sistemos pagerinimą. Chlorella - tai vienaląsčiai žalieji dumbliai, pasižymintys turtinga maistine sudėtimi, įskaitant didelį kiekį baltymų, vitaminų B12 ir C, mineralų, tokių kaip geležis, ir antioksidantų. Tyrimai rodo, kad chlorella papildų vartojimas gali veiksmingai padidinti organizme antioksidantų kiekį. Štai atsižvelgiant į tyrimo duomenis, kurio metu chlorella vartojimas žymiai padidino vitamino C ir alfa-tokoferolio kiekį kraujo plazmoje, galima teigti, kad chlorella gali gana reikšmingai sustiprinti antioksidacinę organizmo apsaugą. Be to, chlorella imunostimuliuojantis poveikis, pavyzdžiui, natūralių ląstelių žudikių aktyvumo didėjimas ir interferono-γ bei interleukino-1β koncentracijos kraujo serume padidėjimas, rodo jos vaidmenį imuninei sistemai palaikyti [19].
Sinerginis chlorella ir kitų papildų poveikis gali būti susijęs su jų bioaktyvių komponentų papildomu poveikiu. Pavyzdžiui, vitamino C antioksidacines savybes gali sustiprinti chlorella antioksidantų įvairovė, todėl gali būti užtikrinamas veiksmingesnis detoksikacijos procesas ir geresnė imuninės sistemos veikla. Tačiau labai svarbu pasitarti su sveikatos priežiūros specialistais, kai į savo maisto papildų vartojimo režimą įtraukiate naujų papildų, kad jie papildytų vienas kitą ir nesukeltų nepageidaujamos sąveikos [20, 21, 22].
Chlorellos maistinis profilis
Chlorella pasižymi dideliu maistingumu, nes joje yra gausu įvairių vitaminų, mineralų ir maistinių skaidulų. Ypač daug vitamino B12, geležies ir baltymų, todėl tai yra išskirtinis papildas, tinkantis įvairiems tikslams pritaikytoms dietoms. Be to, chloreloje yra daug antioksidantų, įskaitant chlorofilą, beta karotiną ir liuteiną. Šie junginiai žinomi dėl to, kad jų natūraliai yra augaluose ir jie lemia gyvybingą žalią chlorella dumblių spalvą. Ji taip pat yra omega-3 riebalų rūgščių šaltinis. Dumblių sudėtis priklauso nuo auginimo sąlygų, derliaus nuėmimo metodų ir perdirbimo būdų, kurie gali turėti įtakos maistinių medžiagų kiekiui. Chlorella, kaip maisto papildas, gali būti kelių formų, įskaitant tabletes, kapsules ir miltelius, todėl ją galima įvairiai įtraukti į maistą ir kasdienį režimą.
Chlorella turi daugybę sveikatai naudingų savybių - nuo detoksikacijos ir svorio mažinimo iki bendros sveikatos palaikymo mitybos papildų. Suprasdami, kaip teisingai dozuoti šį papildą ir kaip įtraukti į savo mitybą, galite saugiai mėgautis jos teigiamu poveikiu ir nauda. Nepamirškite pasitarti su sveikatos priežiūros paslaugų specialistu prieš pradėdami vartoti bet kokį naują maisto papildą, ypač dėl specifinių sveikatos sutrikimų arba planuodami chlorellos papildus duoti vartoti vaikams.
Medicininis atsakomybės apribojimas
Mūsų straipsniuose informacija yra pateikiama tik švietimo tikslais ir neturėtų būti laikoma medicinine konsultacija ar nurodymu. Nereikėtų imtis jokių veiksmų ar neveikimo remiantis vien tik šios informacijos turiniu. Skaitytojai turėtų konsultuotis su savo sveikatos priežiūros specialistu visais klausimais, susijusiais su jų sveikata ir gerove. Manoma, kad čia pateikta informacija ir nuomonės yra tikslios ir pagrįstos, paremtos geriausiu autoriams prieinamu vertinimu, tačiau skaitytojai, kurie nesikonsultuoja su atitinkamomis sveikatos priežiūros įstaigomis, prisiima bet kokios žalos riziką. Straipsnio autorius ir publikatorius neatsako už klaidas ir praleidimus šiuose tekstuose.
Atkreipkite dėmesį, kad įvairiose šalyse gali galioti specifiniai reglamentai ir kad ši išlyga nepakeičia būtinybės konsultuotis su sveikatos priežiūros specialistu prieš pradedant ar keičiant gydymo ar papildų vartojimo režimą. Šiame straipsnyje pateikta informacija nėra skirta jokiai ligai diagnozuoti ir gydyti, nes individualūs rezultatai gali skirtis.
Nuorodos
- Yunes Panahi, Behrad Darvishi, Narges Jowzi, Fatemeh Beiraghdar, Amirhossein Sahebkar. Chlorella vulgaris: A Multifunctional Dietary Supplement with Diverse Medicinal Properties. Review Curr Pharm Des. 2016;22(2):164-73. doi: 10.2174/1381612822666151112145226. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26561078/.
- Yunes Panahi, Roghayeh Badeli, Gholam-Reza Karami, Zeinab Badeli, Amirhossein Sahebkar. A randomized controlled trial of 6-week Chlorella vulgaris supplementation in patients with major depressive disorder. Randomized Controlled Trial: Complement Ther Med. 2015 Aug;23 (4):598-602. doi: 10.1016/j.ctim.2015.06.010. Epub 2015 Jun 18. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26275653/
- Mehrangiz Ebrahimi-Mameghani, Zahra Sadeghi, Mahdieh Abbasalizad Farhangi, Elnaz Vaghef-Mehrabany, Soodabeh Aliashrafi. Glucose homeostasis, insulin resistance and inflammatory biomarkers in patients with non-alcoholic fatty liver disease: Beneficial effects of supplementation with microalgae Chlorella vulgaris: A double-blind placebo-controlled randomized clinical trial. Randomized Controlled Trial Clin Nutr. 2017 Aug;36(4):1001-1006. doi: 10.1016/j.clnu.2016.07.004. Epub 2016 Jul 19. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27475283/
- Mahzad Sanayei , Parinaz Kalejahi , Mahsa Mahinkazemi , Zahra Fathifar and Ali Barzegar. The effect of Chlorella vulgaris on obesity related metabolic disorders: a systematic review of randomized controlled trials. Published by De Gruyter May 5, 2021. From the journal Journal of Complementary and Integrative Medicine. doi: 10.1515/jcim-2021-0024. https://www.degruyter.com/document/doi/10.1515/jcim-2021-0024/html#j_jcim-2021-0024_ref_021
- Miyazawa T., Nakagawa K., Kimura F., Nakashima Y., Maruyama I., Higuchi O., Miyazawa T. (2013). Chlorella is an effective dietary source of lutein for human erythrocytes.. Journal of oleo science, 62 10, 773-9 . doi: 10.5650/JOS.62.773. https://www.jstage.jst.go.jp/article/jos/62/10/62_773/_article.
- Shibata S., Hayakawa K. (2009). Bioavailability of Lutein in Chlorella Powder : A Single Ingestion of Chlorella Powder Raises Serum Lutein Concentrations in Healthy Human Volunteers. Food Science and Technology Research, 15, 449-452. doi: 10.3136/FSTR.15.449. https://www.jstage.jst.go.jp/article/fstr/15/4/15_4_449/_article.
- Bito T., Okumura E., Fujishima M., Watanabe F. (2020). Potential of Chlorella as a Dietary Supplement to Promote Human Health. Nutrients, 12. doi: 10.3390/nu12092524. https://www.mdpi.com/2072-6643/12/9/2524.
- Navid Sherafati, Mohammad Vesal Bideshki, Mehrdad Behzadi, Sara Mobarak, Masoomeh Asadi, Omid Sadeghi. Effect of supplementation with Chlorella vulgaris on lipid profile in adults: A systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials. Review Complement Ther Med. 2022 Jun:66:102822. doi: 10.1016/j.ctim.2022.102822. Epub 2022 Mar 22. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35331862/.
- Aziz A. Fallah, Elham Sarmast, Saied Habibian Dehkordi, Javad Engardeh, Leila Mahmoodnia, Arsalan Khaledifar, Tina Jafari. Effect of Chlorella supplementation on cardiovascular risk factors: A meta-analysis of randomized controlled trials. Meta-Analysis Clin Nutr. 2018 Dec;37(6 Pt A):1892-1901. doi: 10.1016/j.clnu.2017.09.019. Epub 2017 Oct 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29037431/
- Bukhari S., Tahir M., Akhter N., Anjum F., Anwar H., Mustafa G. (2018). Phylogeny and comparative modeling of phytochelatin synthase from Chlorella sp. as an efficient bioagent for detoxification of heavy metals.. Journal of biological regulators and homeostatic agents, 32 5, 1191-1197. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30334412/.
- Merino J., Parmigiani-Izquierdo J., Gasca A., Cabaña-Muñoz M. (2019). The Long-Term Algae Extract (Chlorella and Fucus sp) and Aminosulphurate Supplementation Modulate SOD-1 Activity and Decrease Heavy Metals (Hg++, Sn) Levels in Patients with Long-Term Dental Titanium Implants and Amalgam Fillings Restorations. Antioxidants, 8. doi: 10.3390/antiox8040101. https://www.mdpi.com/2076-3921/8/4/101.
- Antonio León-Vaz, Rosa León, Inmaculada Giráldez, José María Vega, Javier Vigara. Impact of heavy metals in the microalga Chlorella sorokiniana and assessment of its potential use in cadmium bioremediation. Aquat Toxicol. 2021 Oct:239:105941. doi: 10.1016/j.aquatox.2021.105941. Epub 2021 Aug 19. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34469852/.
- Kumar R., Frankilin J., Raj S. (2013). Accumulation of heavy metals (Cu, Cr, Pb and Cd) in freshwater microalgae (Chlorella sp.). Journal of environmental science & engineering, 55 3, 371-6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25509955/.
- Tomohiro Bito, Eri Okumura, Masaki Fujishima, Fumio Watanabe. Potential of Chlorella as a Dietary Supplement to Promote Human Health. Nutrients. 2020 Sep; 12(9): 2524. Published online 2020 Aug 20. doi: 10.3390/nu12092524. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7551956/
- Yuichiro Nishimoto, Tatsuhiro Nomaguchi, Yuka Mori, Masaki Ito, Yuya Nakamura, Masaki Fujishima, Shinnosuke Murakami, Takuji Yamada, Shinji Fukuda. The Nutritional Efficacy of Chlorella Supplementation Depends on the Individual Gut Environment: A Randomised Control Study. Front Nutr. 2021 May 31:8:648073. doi: 10.3389/fnut.2021.648073. eCollection 2021. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34136514/
- Takeshi Otsuki, Kazuhiro Shimizu, Motoyuki Iemitsu, Ichiro Kono. Salivary secretory immunoglobulin A secretion increases after 4-weeks ingestion of chlorella-derived multicomponent supplement in humans: a randomized cross over study. Randomized Controlled Trial Nutr J. 2011 Sep 9:10:91. doi: 10.1186/1475-2891-10-91. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21906314/
- Jung Hyun Kwak, Seung Han Baek, Yongje Woo, Jae Kab Han, Byung Gon Kim, Oh Yoen Kim, Jong Ho Lee. Beneficial immunostimulatory effect of short-term Chlorella supplementation: enhancement of natural killer cell activity and early inflammatory response (randomized, double-blinded, placebo-controlled trial). Randomized Controlled Trial Nutr J. 2012 Jul 31:11:53. doi: 10.1186/1475-2891-11-53. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22849818/
- Scott A. Halperin, Bruce Smith, Coleen Nolan, Janet Shay, Jaroslav Kralovec.Safety and immunoenhancing effect of a Chlorella-derived dietary supplement in healthy adults undergoing influenza vaccination: randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Clinical Trial CMAJ. 2003 Jul 22;169(2):111-7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12874157/
- Sun Hee Lee, Hae Jin Kang, Hye-Jin Lee, Myung-Hee Kang, Yoo Kyoung Park. Six-week supplementation with Chlorella has favorable impact on antioxidant status in Korean male smokers. Nutrition. Volume 26, Issue 2, February 2010, Pages 175-183. doi: 10.1016/j.nut.2009.03.010. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19660910/.
- Anitra C. Carr, Silvia Maggini. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov; 9(11): 1211. Published online 2017 Nov 3. doi: 10.3390/nu9111211. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5707683/.
- H. K. El-Senousey, B. Chen, J. Y. Wang, A. M. Atta, F. R. Mohamed, Q. H. Nie. Effects of dietary vitamin C, vitamin E, and alpha-lipoic acid supplementation on the antioxidant defense system and immune-related gene expression in broilers exposed to oxidative stress by dexamethasone. Poult Sci. 2018 Jan 1;97(1):30-38. doi: 10.3382/ps/pex298. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29077914/.
- M. de la Fuente, M. D. Ferrández, M. S. Burgos, A. Soler, A. Prieto, J. Miquel. Immune function in aged women is improved by ingestion of vitamins C and E. Clinical Trial: Can J Physiol Pharmacol. 1998 Apr;76(4):373-80. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9795745/.