chlorella

Siekiant optimalios sveikatos, chlorella yra žalioji jėga, teikianti daug naudos organizmui ir patenkinanti daugybę sveikatos poreikių. Šis mažytis dumblinis augalas pasižymi itin didele maistine verte ir neįtikėtina nauda sveikatai. Nuo detoksikacijos iki imuninės sistemos palaikymo - chlorella yra supermaistas, todėl ji yra vertingas sveikos gyvensenos priedas.

Kas yra chlorella, kokie tyrimai pagrindžia jos naudingumo ir vertingumo teiginius ir kokią reikšmę ji turi organizmui - tai pagrindiniai atsakymai, kuriuos pateikiame šiame straipsnyje.

Chlorella naudinga

 

Kas yra Chlorella?

Chlorella yra vienaląstis žaliasis gėlavandenis dumblis, kuris laikomas ypatingu dėl savo maistingumo ir teikiamos naudos sveikatai [1]. 

Chlorella buvo pradėta auginti ir vartoti rytų Azijoje, daugiausia Japonijoje, o vėliau išplito ir visame pasaulyje ir buvo pradėta vartoti kaip maisto papildas. Chlorella auga ne tik natūraliai, bet yra auginama ir komerciniais tikslais [2]. 

Žmonės negali suvirškinti natūralių Chlorella ląstelių, nes šio augalo ląstelių sienelės sudarytos iš celiuliozės. Todėl prieš vartojimą Chlorella ląstelių sienelės turi būti suskaidytos mechaniškai arba fermentais. Kai ląstelių sienelės suardomos, Chlorella paprastai vartojama kaip papildas tablečių, kapsulių, skysčių arba miltelių pavidalu. Dėl tokio apdorojimo chlorelloje esančios maistingosios medžiagos greičiau patenka į žmogaus organizmą, o žmonės gali pasinaudoti visais jos sveikatai naudingais poveikiais. Tyrimai su gyvūnais parodė, kad daugiau kaip 80 % chlorella baltymų yra virškinami [2, 3].

Įvairiapusė chlorella nauda

Chlorella naudos sveikatai

1. Maistingosios medžiagos. 

Chlorella kaip supermaistas labiausiai yra pripažinta dėl savo įspūdingo maistinių medžiagų profilio. Ji yra gausus baltymų, vitaminų (įskaitant B12 ir C), geležies ir daugybės antioksidantų (karotinoidų (liuteino, β-karoteno, zeaksantino), polinesočiųjų riebiųjų rūgščių (PUFA) ir kitų svarbių mikroelementų šaltinis. Šios unikalios maistinės sudėties dėka gali būti palaikoma bendra sveikata, gaunama daugiau energijos ir gyvybingumo organizmui. Tyrimai patvirtina, kad Chlorella yra turtingos maistinės sudėties, ir pabrėžia, kad joje yra maistinių medžiagų ir vitaminų, kurių nėra augalinės kilmės maisto šaltiniuose, o folio rūgšties ir geležies kiekis yra didesnis nei kituose maisto produktuose. Chlorella taip pat pasižymi įvairiu farmakologiniu poveikiu, įskaitant imunomoduliacinį, antioksidacinį, antidiabetinį, antihipertenzinį ir antihiperlipideminį poveikį [4, 5].

2. Detoksikacijos galia.

Chlorella turi unikalią savybę prisijungti prie sunkiųjų metalų ir kitų toksinų, taip palengvindama jų pašalinimą iš organizmo. Šis detoksikuojantis poveikis ypač naudingas šiuolaikinėje užterštoje aplinkoje, nes padeda išvalyti organizmą ir palaiko kepenų sveikatą. Chlorella gebėjimas jungtis su sunkiaisiais metalais ir jos, kaip natūralios detoksikuojančios medžiagos, naudojimas yra įrodytas keliais tyrimais:

  • Tyrime buvo nagrinėjamas Chlorella vulgaris ir Fucus sp. ekstraktų detoksikuojantis poveikis sunkiesiems metalams pacientams, turintiems dantų implantus ir amalgamines plombas, kartu su aminosulfatu. Tyrimo metu nustatyta, kad sunkiųjų metalų, pavyzdžiui, gyvsidabrio (Hg++) ir alavo (Sn), kiekis gerokai sumažėjo, o tai rodo, kad Chlorella gali padėti sumažinti sunkiųjų metalų koncentraciją organizme [6].
  • Šiame tyrime buvo tiriamos vėžį sukeliančios cheminės medžiagos, vadinamos heterocikliniais aminais (HCA), korėjiečių mityboje ir tai, ar dumblių rūšis Chlorella vulgaris gali padėti jas detoksikuoti. Kontroliuojamo tyrimo metu šešios moterys dvi savaites vartojo chlorella papildus arba placebą. Tyrėjai specialiu tyrimo metodu patikrino, ar dalyvių šlapime yra HCA prieš papildų vartojimą ir po jo. Tyrimo metu pastebėta, kad po chlorella vartojimo sumažėja tam tikro HCA koncentracija šlapime, o tai rodo galimą detoksikacijos poveikį. Nors šios konkrečios cheminės medžiagos kiekio sumažėjimas rodo, kad chlorella gali padėti sušvelninti kai kuriuos HCA poveikius, tyrimo metu nenustatyta, kad reikšmingai pasikeitė visų rūšių HCA ir jų metabolitų kiekis. Rezultatai rodo, kad chlorella gali būti svarbi mažinant tam tikrų HCA kiekį organizme, nors tam patvirtinti reikia papildomų tyrimų [7].
  • Paracetamolis plačiai vartojamas kaip analgetikas ir antipiretikas, tačiau didelės jo dozės sukelia žalingą šalutinį poveikį, pvz., kepenų nefrotoksiškumą. Šis tyrimas parodė, kad oksidacinis stresas dalyvauja paracetamolio sukelto toksiškumo žiurkėms patogenezėje, o Chlorella vulgaris dumbliai vieni arba kartu su tiaminu gali apsaugoti nuo paracetamolio sukelto žalingo oksidacinio poveikio dėl laisvųjų radikalų šalinimo ir stipraus antioksidacinio poveikio, todėl jie gali būti naudojami kaip profilaktinės medžiagos nuo paracetamolio sukelto toksiškumo [8]. 
  • Norint ištirti Chlorella papildų poveikį dioksinų išsiskyrimui su išmatomis, žiurkėms buvo duodama dioksinais užteršto ryžių aliejaus. Vieną kartą per penkių dienų eksperimentinį laikotarpį žiurkės buvo šeriamos Chlorella (C. vulgaris) arba kontroliniu maistu (be Chlorella) ir buvo matuojamas dioksinų kiekis išmatose. Chlorellos grupėje dioksinų kiekis išmatose buvo gerokai didesnis nei kontrolinėje grupėje. Be to, Chlorella papildai reikšmingai slopino dioksinų absorbciją iš virškinamojo trakto (maždaug 2-53 proc. sumažėjimas). Šie rezultatai rodo, kad Chlorella papildai gali būti naudingi skatinant dioksinų išsiskyrimą iš organizmo [9].

Chlorella gebėjimas palengvinti sunkiųjų metalų šalinimą iš organizmo ir aplinkos išryškina jos, kaip naudingo maisto papildo šiuolaikiniame užterštame pasaulyje, potencialą, nes padeda valyti organizmą ir padeda palaikyti kepenų sveikatą.

3. Imuninės sistemos stiprinimas.

Atminkite, kad jūsų imuninė sistema - tai sudėtinga mechanizmų sistema, kuri padeda jums išlikti sveikiems kovojant su infekcijomis. Imuninę sistemą sustiprinti gali padėti Chlorella papildai:

  • Vieno nedidelio tyrimo metu vyrų, vartojančių chlorella, organizmai pagamino daugiau antikūnų nei vartojančių placebą. Rezultatai atskleidė, kad keturias savaites vartojant iš chlorella gautą daugiakomponentį maisto papildą gerokai padidėja seilių sekreto imunoglobulino A (SIgA) - antikūno, kuris sudaro pirmąją organizmo gynybos liniją prieš invazinius mikroorganizmus, pavyzdžiui, bakterijas ir virusus, - sekrecija. Tai leidžia manyti, kad chlorella papildai gali sustiprinti imuninę funkciją. Priešingai nei vartojant placebą, kuris neturėjo įtakos seilių SIgA koncentracijai, vartojant chlorella ši koncentracija pastebimai padidėjo, o tai rodo teigiamą poveikį organizmo imuniniam atsakui gleivinės lygmeniu. Kadangi šie antikūnai padeda kovoti su svetimais įsibrovėliais jūsų organizme, šio atradimo reikšmė yra gana daug žadanti [10].
  • Aštuonias savaites trukusio tyrimo metu nustatyta, kad sveiki suaugusieji, kurie vartojo chlorella, pasižymėjo energingesnės imuninės sistemos požymiais. Atrodo, kad chlorella padeda sustiprinti natūralią organizmo apsaugą. Vartojant chlorella ypač sustiprėjo imuninės sistemos įspėjamieji signalai ir sustiprėjo natūralių ląstelių žudikių (NŽ), kurios yra itin svarbios kovotojos su infekcijomis, veikla. Šie rezultatai rodo, kad chlorella gali būti naudingas maisto papildas sveikų žmonių imuninei funkcijai stiprinti [11].
  • Kai kurie tyrimai parodė, kad Chlorella poveikis imuninei sistemai yra kintantis. Pavyzdžiui, vieno tyrimo metu nustatyta, kad chlorella papildai sustiprino 50-55 metų amžiaus dalyvių imuninę funkciją, bet ne vyresnių nei 55 metų amžiaus dalyvių [12].

Chlorella širdžiai

4. Širdies sveikata ir cholesterolio kiekio valdymas

  • Tyrimai rodo, kad chlorella gali pagerinti cholesterolio kiekį, nes mažina bendrąjį ir MTL cholesterolio kiekį bei trigliceridų kiekį ir taip prisideda prie geresnės širdies sveikatos. Jos maistinės medžiagos palaiko arterijų sveikatą, todėl gali sumažinti širdies ligų riziką [4].
  • Kitame tyrime teigiama, kad 16 savaičių į maisto racioną įtraukus chlorella papildo, pasiekta teigiamų rezultatų tiek sveikų asmenų, tiek asmenų, kuriems gresia su gyvenimo būdu susijusių ligų rizika, sveikatai. Vartojantiems chlorella sumažėjo kūno riebalų, cholesterolio ir cukraus kiekis kraujyje nevalgius. Tiriant šiuos rezultatus lėmusius mechanizmus, nustatyta, kad vartojant chlorella pasikeitė tam tikrų genų aktyvumo lygis. Šie genai yra atsakingi už įvairias organizmo funkcijas, įskaitant tai, kaip ląstelės bendrauja, kaip perdirbamos tokios medžiagos kaip riebalai ir cukrus, ir kaip organizmas reguliuoja cukraus kiekį kraujyje insulinu. Pažymėtina, kad tiems, kuriems buvo didesnė ligų rizika, labai pakito genų, susijusių su riebalų perdirbimu ir insulino funkcija, aktyvumas. Šie pokyčiai leidžia manyti, kad chlorella gali prisidėti prie cukraus kiekio kraujyje mažinimo didindama insulino veiksmingumą. Gauti rezultatai rodo, kad chlorella gali padėti palaikyti optimalią medžiagų apykaitą ir spręsti problemas, susijusias su gyvenimo būdo ligomis [13].
  • Tyrimo rezultatai parodė, kad kasdien vartojant chlorella, gali sumažėti cholesterolio kiekis asmenims, kurių cholesterolio kiekis yra šiek tiek padidėjęs, o tai gali sumažinti širdies ligų riziką. Tyrimo dalyviai pastebėjo, kad gerokai sumažėjo bendras cholesterolio, trigliceridų, labai mažo tankio lipoproteinų (VLDL) cholesterolio ir apolipoproteino B - pagrindinės mažo tankio lipoproteinų (MTL), kurie dažnai vadinami "bloguoju" cholesteroliu, o VLDL yra kita jo rūšis, sudedamosios dalys. Be to, kraujyje padaugėjo antioksidantų, įskaitant karotenoidus liuteiną/zeaksantiną ir α-karoteną. Šie rezultatai leidžia manyti, kad chlorella gali slopinti su maistu gaunamų riebalų įsisavinimą, o lipidų profilio pagerėjimui įtakos galėjo turėti padidėjęs šių antioksidantų kiekis. Apibendrinant galima teigti, kad šie duomenys patvirtina teiginį, jog chlorella papildų vartojimas gali būti veiksminga cholesterolio kiekio valdymo strategija ir taip padėti sumažinti širdies ligų riziką [14].
  • Remiantis kito tyrimo duomenimis, Chlorella vulgaris papildai reikšmingai pagerino lipidų profilio rodiklius, tokius kaip bendrasis cholesterolis ir MTL-C, uždegiminius veiksnius, oksidacinio streso, kraujospūdžio žymenis. Įvairūs naudingi Chlorella vulgaris komponentai, įskaitant mineralus, omega-3 riebalų rūgštis, antioksidantus, nepakeičiamąsias aminorūgštis, maistines skaidulas, pageidaujamus lipidus, angliavandenius ir funkcines maistines medžiagas, taip pat tai, kad Chlorella vulgaris neturi ryškaus nepageidaujamo poveikio ir yra lengvai prieinama, gali padėti gydyti ir kontroliuoti lėtines ligas, pavyzdžiui, širdies ir kraujagyslių ligas. Rekomenduojama atlikti daugiau gerai suplanuotų tyrimų, siekiant išsiaiškinti tikslų molekulinį Chlorella vulgaris papildų poveikį ir jų įtaką kitiems biocheminiams parametrams [15]. 

Chlorella padeda palaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje

5. Cukraus kiekio kraujyje reguliavimas.

Chlorella taip pat gali turėti įtakos cukraus kiekio kraujyje reguliavimui ir padėti sergantiesiems diabetu arba tiems, kuriems gresia pavojus susirgti cukriniu diabetu [1]. Jos poveikis jautrumui insulinui ir gliukozės apykaitai gali padėti palaikyti subalansuotą cukraus kiekį kraujyje [16, 17, 18].

6. Antioksidacinės savybės.

  • Chlorelloje esantys antioksidantai, įskaitant chlorofilą, beta karoteną ir vitaminus C ir E, kovoja su oksidaciniu stresu ir gali sumažinti lėtinių ligų riziką [19]. Šie antioksidantai apsaugo ląsteles nuo pažeidimų ir palaiko bendrą sveikatą [20]. Kai kurie iš šių antioksidantų gali sumažinti pažangiųjų glikacijos galutinių produktų (AGE), kurie sukelia daugelį diabeto komplikacijų, nes kenkia ląstelėms ir sukelia uždegimą, susidarymą [1, 21].
  • Be to, pastaraisiais metais vis dažniau kalbama apie pažangiųjų glikacijos galutinių produktų (AGEs) vaidmenį odos senėjimui, o farmacijos kompanijos labai domisi anti AGE strategijų galimybėmis kuriant naujus kosmetikos junginius, skirtus kovai su senėjimu [22].  
  • Viename tyrime buvo tiriamas Chlorella vulgaris poveikis žmogaus odos fibroblastams, gautiems iš jaunų ir vyresnio amžiaus donorų. Tyrimu siekta įvertinti Chlorella vulgaris gebėjimą mažinti DNR pažeidimus ir stiprinti ląstelių atstatymo mechanizmus. Stebėjimai atskleidė, kad ekstraktas gali sumažinti oksidacinio streso sukeltą DNR pažeidimą, kurį sukelia tokios medžiagos kaip vandenilio peroksidas, nepriklausomai nuo to, ar jis buvo naudojamas prieš ar po to, kai ląstelės buvo paveiktos šio stresoriaus.
    Tyrimo metu taip pat buvo vertinami telomerai ir telomerazės aktyvumas. Telomerai yra apsauginės struktūros chromosomų gale, saugančios jas nuo irimo. Ląstelių dalijimosi metu telomerai natūraliai trumpėja, o šis procesas susijęs su senėjimu ir ląstelių mirtingumu. Fermentas telomerazė padeda palaikyti telomerų ilgį, taigi, prisideda prie ląstelių sveikatos ir gyvenimo trukmės. Oksidacinis stresas gali pagreitinti telomerų ilgio mažėjimą ir sumažinti telomerazės aktyvumą, o tai yra ląstelių senėjimo požymiai. Tyrimo rezultatai rodo, kad Chlorella vulgaris gali padėti palaikyti telomerų ir telomerazės funkciją ląstelėse, patiriančiose oksidacinį stresą, ypač vyresnio amžiaus donorų ląstelėse [23].
  • Kitame tyrime buvo vertinamas antioksidacinis Chlorella vulgaris poveikis rūkaliams. 38 dalyvių grupė šešias savaites kasdien vartojo 3600 mg maisto papildo. Tyrimo pabaigoje visų dalyvių kraujyje esančių antioksidantų kiekis žymiai padidėjo, o lipidų peroksidacijos žymens - malondialdehido (MDA) - kiekis žymiai sumažėjo. Nors maisto papildo poveikis vitamino E kiekiui kraujo serume skyrėsi tarp skirtingų lyčių, o vyrams jis padidėjo labiau, bendras antioksidantų žymenų kiekis pagerėjo visiems dalyviams. Nors šis žmonių tyrimas parodė, kad chlorella papildai gali padidinti antioksidantų kiekį lėtiniams rūkaliams, reikia pažymėti, kad ši populiacija turi didesnę oksidacinės pažaidos riziką [24, 25].

7. Kvėpavimo takų sveikata. 

Preliminarūs tyrimai rodo, kad Chlorella dėl savo priešuždegiminių ir antioksidacinių savybių gali turėti teigiamą poveikį kvėpavimo takų sveikatai. Tai gali padėti sergant tokiomis ligomis kaip astma ir LOPL. Šiame tyrime buvo tiriamas Chlorella vulgaris ekstrakto (CVE) papildų veiksmingumas gerinant biocheminius ir klinikinius simptomus pacientams, sergantiems lėtine obstrukcine plaučių liga (LOPL) ar astma. Tyrimo metu nustatyta, kad CVE papildai reikšmingai pagerino antioksidacinę būklę kraujyje, nors tai nebuvo susiję su jokiu bronchus plečiančiu aktyvumu (negali pagerinti kvėpavimo takų pralaidumo). Tačiau tokie simptomai, kaip kosulys, dusulys, švokštimas ir skreplių išsiskyrimas, reikšmingai sumažėjo, o tai rodo galimą naudą gydant obstrukcinius plaučių sutrikimus dėl padidėjusio antioksidacinio pajėgumo. Nors vartojant CVE papildų reikšmingai pagerėjo antioksidacinė būklė kraujyje ir sumažėjo kvėpavimo takų simptomai, klinikinis veiksmingumas gerinant plaučių funkciją pacientams, sergantiems obstrukcinėmis plaučių ligomis, nepasireiškė, o tai rodo, kad reikia atlikti tolimesnius tyrimus, siekiant suprasti chlorellos vaidmenį kvėpavimo takų sveikatai [26].

8. Fizinė ištvermė.

  • Chlorellos maistinių medžiagų, ypač šakotosios grandinės aminorūgščių, sudėtis yra susijusi su geresne aerobine ištverme, todėl ji yra naudingas papildas sportininkams ir tiems, kurie siekia pagerinti savo fizinį pajėgumą. Atlikus tyrimą su jaunais asmenimis nustatyta, kad Chlorellos papildų vartojimas didina aerobinės ištvermės pajėgumą, o tai rodo teigiamą jos poveikį fizinei veiklai [27].
  • 2024 m. tyrimo rezultatai rodo, kad 2 dienas vartojant po 6 g chlorellos per dieną, gerokai sumažėja laktato kraujyje - nuovargio ir šalutinių produktų kaupimosi po fizinio krūvio rodiklis - ir padidėja O2 pulsas - širdies ir plaučių efektyvumo rodiklis 20 min. submaksimalaus ciklo pratimo metu. Tačiau, nepaisant šių teigiamų pokyčių, trumpo papildų vartojimo laikotarpio nepakako, kad pagerėtų VO2max, t. y. didžiausias deguonies kiekis, kurį organizmas gali panaudoti intensyvaus fizinio krūvio metu, ir WRmax, t. y. didžiausias galimas darbo krūvis arba galia. Nors šiame tyrime trūksta išsamių paaiškinimų, kodėl pastebėtas toks poveikis, taikytos išvados suteikia vertingos informacijos, kuri prisideda prie vis gausėjančių mokslinių tyrimų apie chlorellos, kaip papildų, galinčių pagerinti fizinį pajėgumą, potencialą. Ateityje reikėtų ištirti chlorella papildų vartojimą sportininkams, siekiant išsiaiškinti, ar gaunami panašūs rezultatai, daugiau dėmesio skiriant fiziologinių procesų, lemiančių pagerėjusią kraujo laktato reakciją ir O2 pulsą fizinio krūvio metu, supratimui [28]. 

9. Nauda odai ir plaukams.

Chlorella naudinga ne tik vidaus sveikatai, bet ir odai bei plaukams, nes turi daug vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Chlorelloje esantys antioksidantai gali padėti kovoti su laisvaisiais radikalais, mažinti senėjimo požymius ir skatinti odos gyvybingumą. Dėl to Chlorella yra puikus papildas norintiems pagerinti odos išvaizdą ir sveikatą:

Chlorella nauda odai

1. Chlorellos nauda odai: chlorella turtinga antioksidantais, todėl padeda apsaugoti odą nuo UV spindulių ir aplinkos teršalų daromos žalos. Joje esantys vitaminai ir mineralai gali padėti pagerinti odos elastingumą ir drėkinimą, todėl gali sumažėti raukšlių ir odos sausumo pojūtis:

    • Chlorella atsparumas UV-B. Vieno tyrimo metu nustatyta, kad Chlorella gali išlaikyti didelį fotosintezės aktyvumą esant UV-B stresui. Tyrimo rezultatai rodo, kad Chlorella gali pasižymėti stipriomis reaktyviųjų deguonies formų (ROS), kurios yra kenksmingi šalutiniai ląstelių metabolizmo produktai, šalinimo sistemos savybėmis. Antioksidacinė fermentų sistema pasižymėjo efektyvia pakaitine koordinacija, kuri parodė apsauginį poveikį nuo sustiprintos UV-B spinduliuotės, DNR pažeidimų, o chlorofilo ir tirpių baltymų kiekis ankstyvuoju švitinimo etapu reikšmingai nepakito. Šie rezultatai atskleidė galimus Chlorella ląstelių pažeidimų taisymo mechanizmus, susijusius su didelio intensyvumo UV-B spinduliuotės poveikiu, ir taip leido suprasti žaliųjų dumblių reguliacinį prisitaikymą [29]. 
      Šie mechanizmai gali būti svarbūs apsaugant žmogaus odą nuo UV spindulių sukeltų pažeidimų, tačiau norint tiesiogiai pritaikyti šiuos rezultatus odos priežiūrai ar dermatologinei praktikai, reikėtų tolesnių tyrimų.
    • Chlorella gali pagerinti odos gijimą. Vienas in vivo tyrimas parodė, kad geriamieji ir vietiniai specifiniai Chlorella produktai turėjo teigiamą poveikį odos uždegimui ir žaizdų gijimui pelėms.
      Rezultatai parodė, kad geriamasis ir vietinis dviejų didesnių Chlorellos dozių vartojimas turėjo reikšmingą poveikį makroskopiniam odos uždegimo balui, o veiksmingas poveikis mikroskopiniam balui pasireiškė taikant ant odos. Papildas taip pat turėjo veiksmingą poveikį žaizdų gijimo procesui ir trukmei abiem vartojimo būdais, ypač naudojant dvi didžiausias Chlorellos dozes. Šie rezultatai rodo, kad Chlorellos vartojimas tiek geriamuoju, tiek vietiniu būdu turėjo teigiamą poveikį odos pažeidimams [30].   

Chlorella nauda plaukams

2. Chlorella plaukų augimui: Chlorellos sudėtyje esantys baltymai, vitaminai ir mineralai gali padėti plaukų sveikatai, skatinti plaukų augimą ir juos stiprinti. Ypač joje esanti geležis gali padėti išvengti plaukų slinkimo, susijusio su geležies trūkumu. Nors tiesioginių Chlorellos poveikio plaukų augimui ir sveikatai tyrimų yra nedaug, principas, kad maistinės medžiagos, vitaminai ir mineralai palaiko plaukų sveikatą, yra gerai žinomas. Didelis šių elementų kiekis chlorelloje leidžia manyti, kad ji taip pat galėtų skatinti plaukų augimą ir pagerinti stiprumą, nes aprūpina juos būtinomis maistinėmis medžiagomis [1].

10. Lieknėjimas.

Nors Chlorellos tiesioginio poveikio lieknėjimui tyrimai yra riboti, jos maistinė sudėtis ir vaidmuo gerinant medžiagų apykaitą gali padėti reguliuoti svorį, vartojama kaip papildas sveiko gyvenimo būdui palaikyti [1].

chlorella neštumo metu

11. Nėštumas ir žindymas.

Chlorella gali būti maistingas papildas nėštumo metu, nes yra koncentruotas vitaminų, mineralų ir baltymų šaltinis. Tačiau nėščiosios, prieš įtraukdamos Chlorellą į savo racioną, turėtų pasitarti su sveikatos priežiūros specialistu ir įsitikinti, kad šie papildai yra saugūs ir atitinka konkrečius jų sveikatos poreikius.

Bet kokiu atveju, keletas tyrimų patvirtina Chlorellos papildų vartojimą nėštumo metu, pabrėždami galimą jos naudą gerinant mitybos būklę ir net gydant su nėštumu susijusias ligas:

  • Tyrimo metu nustatyta, kad Chlorella papildų vartojimas nėščioms moterims gerokai sumažino anemijos, proteinurijos ir edemos riziką. Tyrimas rodo, kad Chlorella yra natūralus folatų, vitamino B12 ir geležies šaltinis nėščioms moterims, galintis pagerinti bendrąją sveikatos būklę nėštumo metu [31].
  • Kitas atviras atsitiktinių imčių kontroliuojamas tyrimas parodė, kad Chlorella papildai nėščioms moterims, sergančioms nedideliu uždegimu, veiksmingai apsaugojo nuo vidurių užkietėjimo ir nereikalingo vidurių laisvinamųjų vaistų vartojimo. Tai rodo teigiamą Chlorellos poveikį motinos sveikatai nėštumo metu [32].
  • Nagajamos atliktas tyrimas parodė, kad nėštumo metu vartotas Chlorella papildas veiksmingai pagerino motinos pieno karotenoidų būklę ankstyvosios laktacijos laikotarpiu, todėl galima daryti prielaidą, kad nėštumo metu vartojama Chlorella gali pagerinti motinos pieno maistinę kokybę naujagimio labui [33].
  • Kitame Japonijos mokslininkų tyrime teigiama, kad motinos pienas ne tik tenkina mitybos poreikius, bet ir atlieka svarbų vaidmenį žindomų kūdikių biologinės apsaugos srityje. Pavyzdžiui, dioksinų buvo aptikta motinos piene, todėl kyla susirūpinimas dėl galimų sutrikimų žindomiems kūdikiams, kuriuos gali sukelti dioksinai motinos piene. Autoriai ištyrė dioksinų ir imunoglobulinų (Ig) kiekį motinos piene ir motinos kraujo mėginiuose, paimtuose iš 35 nėščių moterų Japonijoje, iš kurių 18 nėštumo metu vartojo Chlorella pyrenoidosa (Chlorella) papildus. Toksinių medžiagų ekvivalentų Chlorella tabletes vartojusių moterų motinos piene buvo gerokai mažiau nei kontrolinėje grupėje. Buvo iškelta prielaida, kad motinai vartojant Chlorella papildus gali sumažėti dioksinų perdavimas vaikui per motinos pieną. Taip pat IgA koncentracija motinos piene Chlorella grupės pacientų motinos piene buvo gerokai didesnė nei kontrolinėje grupėje. Manoma, kad IgA koncentracijos motinos piene didinimas yra veiksmingas siekiant sumažinti infekcijos riziką žindomiems kūdikiams [34].

Chlorella nauda kepenų sveikatai

12. Kepenų apsauga. 

Chlorella vulgaris detoksikacijos galia, imuninės sistemos stiprinimas, cholesterolio kiekio kraujyje valdymas, cukraus kiekio kraujyje reguliavimas ir antioksidacinės savybės išryškina platų jos terapinį potencialą, įskaitant galimą naudą kepenų sveikatai. Pvz:

  • Atliekant tyrimą su penkiasdešimčia žiurkių patinų buvo tiriama, kaip C. vulgaris veikia kepenų suriebėjimą, kurį sukelia daug riebalų turinti mityba. Žiurkėms buvo duodami skirtingi racionai: vieni įprasti, kiti daug riebalų turintys racionai su skirtingu C. vulgaris kiekiu (5 % arba 10 %). Buvo tiriami kraujo tyrimai ir kepenų genai. Daug riebalų turinčios dietos pablogino kepenų būklę, tačiau C. vulgaris, ypač 10 %, pagerino kepenų būklę, todėl galima manyti, kad tai gali būti kepenų suriebėjimo ligos gydymo būdas. Tyrimas svarbus gydant nealkoholinę suriebėjusių kepenų ligą (NAFLD), kuri susijusi su atsparumu insulinui, dideliu “blogojo” cholesterolio kiekiu kraujyje ir uždegimu. C. vulgaris pasirodė esąs perspektyvus papildas, nes pagerino šiuos simptomus ir veikė uždegiminius procesus kepenyse. Šie rezultatai rodo, kad C. vulgaris gali padėti gydyti su mityba susijusias kepenų komplikacijas [35].
  • Kitu tyrimu įrodyta, kad chlorella padeda apsaugoti pelių kepenis nuo toksiškos cheminės medžiagos (anglies tetrachlorido) sukeltų pažeidimų. Buvo išbandytos įvairios dozės, o didesni kiekiai veiksmingiau mažino kepenų pažeidimo požymius, pavyzdžiui, fermentų kiekį kraujyje, ir stiprino kepenų apsaugos sistemas. Taigi Chlorella padeda išvengti ūminio kepenų pažeidimo [36].
     

Chlorella, teikdama įvairiapusę naudą sveikatai, yra patrauklus papildas tiems, kurie nori pagerinti savo mitybą ir palaikyti bendrą sveikatą. Detoksikuojančios, imunitetą stiprinančios ir ligų prevencijos savybės bei turtinga maistinė sudėtis pabrėžia chlorella vertę sveikos gyvensenos požiūriu. Norint detoksikuoti organizmą, sustiprinti imuninę sistemą, reguliuoti cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje ar tiesiog pagerinti bendrą savijautą, chlorella yra natūralus ir veiksmingas sprendimas įvairioms sveikatos problemoms spręsti. Atliekant vis daugiau mokslinių tyrimų, vis labiau aiškėja šių žaliųjų dumblių, kaip maisto papildo, potencialas, todėl chlorella tampa pagrindiniu sveikata besirūpinančių žmonių visame pasaulyje maisto raciono elementu.

Daugiau apie Chlorellos šalutinį poveikį galite paskaityti čia. O rekomenduojama Chlorellos dozė ir vartojimas yra aprašyti šiame straipsnyje - Chlorella dozavimas.

 

Medicininis atsakomybės apribojimas

Mūsų straipsniuose informacija yra pateikiama tik švietimo tikslais ir neturėtų būti laikoma medicinine konsultacija ar nurodymu. Nereikėtų imtis jokių veiksmų ar neveikimo remiantis vien tik šios informacijos turiniu. Skaitytojai turėtų konsultuotis su savo sveikatos priežiūros specialistu visais klausimais, susijusiais su jų sveikata ir gerove. Manoma, kad čia pateikta informacija ir nuomonės yra tikslios ir pagrįstos, paremtos geriausiu autoriams prieinamu vertinimu, tačiau skaitytojai, kurie nesikonsultuoja su atitinkamomis sveikatos priežiūros įstaigomis, prisiima bet kokios žalos riziką. Straipsnio autorius ir publikatorius neatsako už klaidas ir praleidimus šiuose tekstuose.

Atkreipkite dėmesį, kad įvairiose šalyse gali galioti specifiniai reglamentai ir kad ši išlyga nepakeičia būtinybės konsultuotis su sveikatos priežiūros specialistu prieš pradedant ar keičiant gydymo ar papildų vartojimo režimą. Šiame straipsnyje pateikta informacija nėra skirta jokiai ligai diagnozuoti ir gydyti, nes individualūs rezultatai gali skirtis.

 

Nuorodos

  1. Yunes Panahi, Behrad Darvishi, Narges Jowzi, Fatemeh Beiraghdar, Amirhossein Sahebkar. Chlorella vulgaris: A Multifunctional Dietary Supplement with Diverse Medicinal Properties. Review Curr Pharm Des. 2016;22(2):164-73. doi: 10.2174/1381612822666151112145226. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26561078/
  2. Tomohiro Bito, Eri Okumura, Masaki Fujishima, Fumio Watanabe. Potential of Chlorella as a Dietary Supplement to Promote Human Health. Review: Nutrients. 2020 Aug 20;12(9):2524. doi: 10.3390/nu12092524. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32825362/ 
  3. Jia Yee Wu, Rachel Tso, Hwee Sze Teo, Sumanto Haldar. The utility of algae as sources of high value nutritional ingredients, particularly for alternative/complementary proteins to improve human health. Review: Front Nutr. 2023 Oct 13:10:1277343. doi: 10.3389/fnut.2023.1277343. eCollection 2023. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37904788/ 
  4. Bito T., Okumura E., Fujishima M., Watanabe F. (2020). Potential of Chlorella as a Dietary Supplement to Promote Human Health. Nutrients, 12(9), 2524. doi: 10.3390/nu12092524. https://www.mdpi.com/2072-6643/12/9/2524
  5. Navid Sherafati, Mohammad Vesal Bideshki, Mehrdad Behzadi, Sara Mobarak, Masoomeh Asadi, Omid Sadeghi. Effect of supplementation with Chlorella vulgaris on lipid profile in adults: A systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials. Review: Complement Ther Med. 2022 Jun:66:102822. doi: 10.1016/j.ctim.2022.102822. Epub 2022 Mar 22. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35331862/ 
  6. Merino J., Parmigiani-Izquierdo J., Gasca A., Cabaña-Muñoz M. (2019). The Long-Term Algae Extract (Chlorella and Fucus sp) and Aminosulphurate Supplementation Modulate SOD-1 Activity and Decrease Heavy Metals (Hg++, Sn) Levels in Patients with Long-Term Dental Titanium Implants and Amalgam Fillings Restorations. Antioxidants, 8. doi: 10.3390/antiox8040101. https://www.mdpi.com/2076-3921/8/4/101 
  7. Inyeong Lee, Minhphuong Tran, Theresa Evans-Nguyen, Dawn Stickle, Soyeon Kim, Jaegab Han, Jong Y Park, Mihi Yang. Detoxification of chlorella supplement on heterocyclic amines in Korean young adults. Randomized Controlled Trial: Environ Toxicol Pharmacol. 2015 Jan;39(1):441-6. doi: 10.1016/j.etap.2014.11.015. Epub 2014 Dec 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25590673/ 
  8. Amera Abd El Latif, Doaa H. Assar, Ebtihal M. Elkaw, Hanafy A. Hamza, Dalal Hussien M. Alkhalifah, Wael N. Hozzein, Ragaa A. Hamouda. Protective role of Chlorella vulgaris with Thiamine against Paracetamol induced toxic effects on haematological, biochemical, oxidative stress parameters and histopathological changes in Wistar rats. Sci Rep. 2021 Feb 16;11(1):3911. doi: 10.1038/s41598-021-83316-8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33594164/  
  9. K. Morita, T. Matsueda, T. Iida, T. Hasegawa. Chlorella accelerates dioxin excretion in rats. J Nutr. 1999 Sep;129(9):1731-6. doi: 10.1093/jn/129.9.1731. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10460212/ 
  10. Takeshi Otsuki, Kazuhiro Shimizu, Motoyuki Iemitsu, Ichiro Kono. Salivary secretory immunoglobulin A secretion increases after 4-weeks ingestion of chlorella-derived multicomponent supplement in humans: a randomized cross over study. Randomized Controlled Trial Nutr J. 2011 Sep 9:10:91. doi: 10.1186/1475-2891-10-91. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21906314/ 
  11. Jung Hyun Kwak, Seung Han Baek, Yongje Woo, Jae Kab Han, Byung Gon Kim, Oh Yoen Kim, Jong Ho Lee. Beneficial immunostimulatory effect of short-term Chlorella supplementation: enhancement of natural killer cell activity and early inflammatory response (randomized, double-blinded, placebo-controlled trial). Randomized Controlled Trial Nutr J. 2012 Jul 31:11:53. doi: 10.1186/1475-2891-11-53. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22849818/ 
  12. Scott A. Halperin, Bruce Smith, Coleen Nolan, Janet Shay, Jaroslav Kralovec.Safety and immunoenhancing effect of a Chlorella-derived dietary supplement in healthy adults undergoing influenza vaccination: randomized, double-blind, placebo-controlled trial.  Clinical Trial CMAJ. 2003 Jul 22;169(2):111-7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12874157/ 
  13. Toru Mizoguchi, Isao Takehara, Tohru Masuzawa, Toshiro Saito, Yo Naoki. Nutrigenomic studies of effects of Chlorella on subjects with high-risk factors for lifestyle-related disease. Clinical Trial J Med Food. 2008 Sep;11(3):395-404. doi: 10.1089/jmf.2006.0180. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18800884/ 
  14. Na Hee Ryu, Yeni Lim, Ji Eeun Park, Joohee Kim, Ji Yeon Kim, Sung Won Kwon, Oran Kwon. Impact of daily Chlorella consumption on serum lipid and carotenoid profiles in mildly hypercholesterolemic adults: a double-blinded, randomized, placebo-controlled study. Randomized Controlled Trial Nutr J. 2014 Jun 11:13:57. doi: 10.1186/1475-2891-13-57. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24920270/ 
  15. Hanieh Barghchi, Zahra Dehnavi, Elyas Nattagh-Eshtivani, Enas R. Alwaily, Abbas F. Almulla, Ali K. Kareem, Mehdi Barati, Golnaz Ranjbar, Alireza Mohammadzadeh, Pegah Rahimi, Naseh Pahlavani. The effects of Chlorella vulgaris on cardiovascular risk factors: A comprehensive review on putative molecular mechanisms. Biomedicine & Pharmacotherapy. Volume 162, June 2023, 114624. doi: 10.1016/j.biopha.2023.114624. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0753332223004122 
  16. Mehrangiz Ebrahimi-Mameghani, Zahra Sadeghi, Mahdieh Abbasalizad Farhangi, Elnaz Vaghef-Mehrabany, Soodabeh Aliashrafi. Glucose homeostasis, insulin resistance and inflammatory biomarkers in patients with non-alcoholic fatty liver disease: Beneficial effects of supplementation with microalgae Chlorella vulgaris: A double-blind placebo-controlled randomized clinical trial. Randomized Controlled Trial Clin Nutr. 2017 Aug;36(4):1001-1006. doi: 10.1016/j.clnu.2016.07.004. Epub 2016 Jul 19. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27475283/ 
  17. Mehrangiz Ebrahimi-Mameghani, Soodabeh Aliashrafi, Yousef Javadzadeh, Mohammad Asghari Jafarabadi. The Effect of Chlorella vulgaris Supplementation on Liver En-zymes, Serum Glucose and Lipid Profile in Patients with Non-Alcoholic Fatty Liver Disease. Health Promot Perspect. 2014 Jul 12;4(1):107-15. doi: 10.5681/hpp.2014.014. eCollection 2014. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25097844/ 
  18. Yunes Panahi, Mohammad Ebrahim Ghamarchehreh, Fatemeh Beiraghdar, Rnmarjan Zare, Hamid Reza Jalalian, Amirhossein Sahebkar. Investigation of the effects of Chlorella vulgaris supplementation in patients with non-alcoholic fatty liver disease: a randomized clinical trial. Randomized Controlled Trial Hepatogastroenterology. 2012 Oct;59(119):2099-2103. doi: 10.5754/hge10860. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23234816/ 
  19. Sinéad Lordan, R. Paul Ross, and Catherine Stanton. Marine Bioactives as Functional Food Ingredients: Potential to Reduce the Incidence of Chronic Diseases. Mar Drugs. 2011; 9(6): 1056–1100. Published online 2011 Jun 14. doi: 10.3390/md9061056. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3131561/ 
  20. Sun Hee Lee, Hae Jin Kang, Hye-Jin Lee, Myung-Hee Kang, Yoo Kyoung Park. Six-week supplementation with Chlorella has favorable impact on antioxidant status in Korean male smokers. Nutrition. Volume 26, Issue 2, February 2010, Pages 175-183. doi: 10.1016/j.nut.2009.03.010. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0899900709001749?via%3Dihub 
  21. S Yamagishi, K Nakamura, H Inoue. Therapeutic potentials of unicellular green alga Chlorella in advanced glycation end product (AGE)-related disorders. Med Hypotheses. 2005;65(5):953-5. doi: 10.1016/j.mehy.2005.05.006. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15996828/ 
  22. Paraskevi Gkogkolou, Markus Böhm. Advanced glycation end products: Key players in skin aging? Dermatoendocrinol. 2012 Jul 1;4(3):259-70. doi: 10.4161/derm.22028. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23467327/  
  23. Suzana Makpol, Nadia Yaacob, Azalina Zainuddin, Yasmin Anum Mohd Yusof, Wan Zurinah Wan Ngah. Chlorella vulgaris modulates hydrogen peroxide-induced DNA damage and telomere shortening of human fibroblasts derived from different aged individuals. Afr J Tradit Complement Altern Med. 2009 Jul 3;6(4):560-72. doi: 10.4314/ajtcam.v6i4.57210. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20606778/ 
  24. Fehmi Ozguner, Ahmet Koyu, Gokhan Cesur. Active smoking causes oxidative stress and decreases blood melatonin levels. Toxicol Ind Health. 2005 Mar;21(1-2):21-6. doi: 10.1191/0748233705th211oa. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15986573/ 
  25. Yunes Panahi, Babak Mostafazadeh, Alireza Abrishami, Alireza Saadat, Fatemeh Beiraghdar, Sasan Tavana, Bahram Pishgoo, Shahram Parvin, Amirhossein Sahebkar. Investigation of the effects of Chlorella vulgaris supplementation on the modulation of oxidative stress in apparently healthy smokers. Clinical Trial Clin Lab. 2013;59(5-6):579-87. doi: 10.7754/clin.lab.2012.120110. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23865357/ 
  26. Panahi Y., Tavana S., Sahebkar A., Masoudi H., Madanchi N. (2012). Impact of Adjunctive Therapy with Chlorella Vulgaris Extract on Antioxidant Status, Pulmonary Function, and Clinical Symptoms of Patients with Obstructive Pulmonary Diseases. Scientia Pharmaceutica, 80, 719 - 730. doi:10.3797/scipharm.1202-06. https://www.mdpi.com/2218-0532/80/3/719 
  27. Umemoto S., Otsuki T. (2014). Chlorella-derived multicomponent supplementation increases aerobic endurance capacity in young individuals. Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, 55, 143-146. https://www.jstage.jst.go.jp/article/jcbn/55/2/55_14-58/_article
  28. Harry White, Tom Gurney. Chlorella Supplementation Reduces Blood Lactate Concentration and Increases O2 Pulse during Submaximal and Maximal Cycling in Young Healthy Adults. Nutrients 2024, 16(5), 697; doi: 10.3390/nu16050697. https://www.mdpi.com/2072-6643/16/5/697 
  29. Bo Wang, Tong Ye, Caiyan Li, Xiaoyan Li, Lanzhou Chen, Gaohong Wang. Cell damage repair mechanism in a desert green algae Chlorella sp. against UV-B radiation. Ecotoxicol Environ Saf. 2022 Sep 1:242:113916. doi: 10.1016/j.ecoenv.2022.113916. Epub 2022 Jul 22. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35878498/ 
  30. Sophie Hidalgo-Lucas, Jean-Francois Bisson, Anais Duffaud, Amine Nejdi, Laetitia Guerin-Deremaux, Blandine Baert, Marie-Helene Saniez-Degrave, Pascale Rozan. Benefits of oral and topical administration of ROQUETTE Chlorella sp. on skin inflammation and wound healing in mice. Antiinflamm Antiallergy Agents Med Chem. 2014;13(2):93-102. doi: 10.2174/1871523013666140626154458. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24965517/ 
  31. Nakano S., Takekoshi H., Nakano M. (2010). Chlorella pyrenoidosa Supplementation Reduces the Risk of Anemia, Proteinuria and Edema in Pregnant Women. Plant Foods for Human Nutrition, 65, 25-30. doi: 10.1007/s11130-009-0145-9. https://link.springer.com/article/10.1007/s11130-009-0145-9
  32. Yoko Uchiyama-Tanaka, Fumi Shimabukuro, Eri Okumura, Masaki Fujishima. The effect of Chlorella supplementation in pregnant women with low-grade inflammation. Food Science $ Nutrition. 16 October 2023. doi: 10.1002/fsn3.3759. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/fsn3.3759
  33. Nagayama J., Noda K., Uchikawa T., Maruyama I., Shimomura H., Miyahara M. (2014). Effect of maternal Chlorella supplementation on carotenoid concentration in breast milk at early lactation. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 65, 573 - 576. doi: 10.3109/09637486.2014.898257. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.3109/09637486.2014.898257 
  34. Shiro Nakano, Hideo Takekoshi, Masuo Nakano. Chlorella (Chlorella pyrenoidosa) supplementation decreases dioxin and increases immunoglobulin a concentrations in breast milk. Clinical Trial J Med Food. 2007 Mar;10(1):134-42. doi: 10.1089/jmf.2006.023. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17472477/
  35. Mohamad-Nabi Moradi, Hamid Behrouj, Behnam Alipoor, Nejat Kheiripour, Hadi Ghasemi, Hassan Ghasemi. Chlorella vulgaris is an effective supplement in counteracting non-alcoholic fatty liver disease-related complications through modulation of dyslipidemia, insulin resistance, and inflammatory pathways. J Food Biochem. 2021 Oct;45(10):e13914. doi: 10.1111/jfbc.13914. Epub 2021 Aug 30. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34459004/  
  36. Li Li, Wei Li, Yong-Ho Kim, Yong Woo Lee. Chlorella vulgaris extract ameliorates carbon tetrachloride-induced acute hepatic injury in mice. Exp Toxicol Pathol. 2013 Jan;65(1-2):73-80. doi: 10.1016/j.etp.2011.06.003. Epub 2011 Jul 8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21741806/