KAS SLEPIASI MAISTO PAPILDUOSE IR KO MES NEPASTEBIME?

Pastaruoju metu maisto papildų vartotojai tampa vis akylesni produktų sudėtims ir jų teikiamai naudai. Renkantis maisto papildus, atkreipiamas dėmesys į naudingųjų medžiagų koncentraciją ir kokybę. Taigi, ar kapsulėse/ milteliuose ar kitose papildų formose slepiasi tik organizmui naudingi komponentai?
Žemiau straipsnyje aptarsime, kas yra maisto papildų užpildai, kodėl jie naudojami farmacijos pramonėje ir kokių sudedamųjų dalių reikėtų vengti, kad būtų užtikrintas saugus maisto papildų vartojimas.
Kas yra maisto papildų užpildai?
Užpildai (arba eksipientai) yra medžiagos, kurios naudojamos maisto papilduose, kad pagerintų jų tekstūrą, skonį, išvaizdą, tirpumą ar stabilumą [1, 2].
Kodėl naudojami užpildai?
Pirma, jie naudojami kaip agentai nešikliai tam, kad maisto papildai galėtų būti patogiau transportuojami ir pakuojami fabrikuose [3]. Taip pat, jie yra ir rišančiosios medžiagos, jungiančios kelis ingredientus į vieną masę. Be abejo, naudojami kaip užpildai, siekiant išpūsti kapsules, padaryti jas patrauklesnes, pagerinti skonį. Užpildai padeda suformuoti įvairias formas: tabletes, guminukus, kapsules ar miltelius. Galime tik įsivaizduoti, jei gautume vitaminų mišinį, kuris būtų nepatogus vartoti [4].
Ar užpildai yra pavojingi?
Dauguma užpildų yra laikomi saugiais, tačiau kai kurie gali sukelti alergijas, skrandžio ar žarnyno reakcijas [3]. Ilgainiui, kai kurios medžiagos ima kauptis organizme sukeldamos įvairias organizmo reakcijas. Dėl šios priežasties svarbu atidžiai skaityti etiketes ir rinktis natūralius ingredientus maisto papilduose, kad būtų išvengta žalingų medžiagų [4].
Pavojingi ingredientai, kurių reikėtų vengti
Už kartais neištariamų, ingredientų pavadinimų slypi medžiagos, kurių kiekviena atlieka tam tikrą funkciją. Štai, keletas ingredientų pavadinimų, kuriu patartina vengti maisto papildų sudėtyje:
- Laktozė (kitaip dar vadinama „pieno cukrumi“) – dažnai pasitaikantis alergenas randamas daugelyje maisto papildų.
- Magnio silikatas – dažnai naudojamas dezodorantuose ir kosmetikoje, šis priedas savo sudėtimi panašus į asbestą (medžiaga, kuri yra naudojama statybų pramonėje).
- Titano dioksidas – šis priedas yra dažiklis, naudojamas tabletėms ir kapsulėms gaminti, kai siekiama išlaikyti ryškiai baltą spalvą ir paprastai naudojamas dažuose, kosmetikoje, popieriuje ir apsauginiuose kremuose nuo saulės.
- Dikalcio fosfatas – dažnai naudojamas kapsulėse. Naujausiais duomenimis ilgainiui šis priedas gali sukelti virškinimo trakto diskomfortą, mineralų disbalansą, alergines reakcijas ir inkstų akmenis.
- Natrio benzoatas – naudojamas papildų galiojimo trukmei pratęsti, šis priedas tampa kancerogenine medžiaga, žinoma kaip benzenas, sumaišius jį su vitaminu C. Maisto ar gėrimų, kuriuose yra daug benzeno, vartojimas gali sukelti skrandžio jautrumą, nuovargį, galvos svaigimą.
- Natrio askorbatas – jei etiketėje nenurodyta kitaip, jis dažniausiai gaminamas iš GMO kukurūzų, o šie būna paveikti kenksmingų pesticidų.
- Kukurūzų krakmolas – naudojamas kaip lipnumą koreguojanti medžiaga maisto papildų gamyboje. Deja, šis ingredientas ne retai gaminamas iš GMO kukurūzų.
- Kalio sorbatas – šis priedas naudojamas maisto ir papildų galiojimo laikui pratęsti. Asmenims, kurie yra jautrūs kalio sorbatui gali išsivystyti alerginės reakcijos ar net migrena.
Kaip išsirinkti „švaresnius“ maisto papildus?
Norint rinktis saugius maisto papildus, svarbu analizuoti etiketes ir ieškoti maisto papildų, kurių sudėtyje yra kuo mažiau papildomų medžiagų ir kurie yra pagaminti iš aukštos kokybės ingredientų apie kuriuos informuos etiketėje esantys „eco-friendly“, „ekologiškas“ ir panašūs ženklai [5]. Taip pat, svarbu prisiminti, jog ilgi ingredientų sąrašai esantys etiketėse nebūtinai simbolizuoja apie puikias gaminių sudėtis. Sudėčių analizė, tai tarsi įprotis, kuris turi lydėti mus kasdienybėje, kai rinka yra perpildyta įvairių produktų.
Taigi, tam, kad vartotojus pasiektų tik tiksliniai komponentai „Raw Powders“ siekia maksimaliai išgryninti savo produktus, pašalindami nereikalingus priedus. Mūsų tikslas – pasiūlyti kuo natūralesnius ir švaresnius maisto papildus. „Raw Powders“ nuolat tobulinami maisto papildai sportui, smegenų veiklai, lieknėjimui, sveikatingumui, jų receptūros sudaromos tik iš aukščiausios kokybės ingredientų. Kiekvienas produktas atidžiai tikrinamas laboratorijoje. Ypatingą dėmesį skiriame gaminių sudėtims, laboratorijos darbuotojai jas kruopščiai testuoja iki kol klientus pasiekia galutinis produktas. Kviečiame išbandyti „Raw Powders“ ir įsitikinti patiems, kokie gali būti aukštos kokybės maisto papildai. Daugiau apie Raw Powders kokybės politiką skaitykite čia.
Šaltiniai:
- Januszewski J, Forma A. ir kt. Nutritional Supplements for Skin Health-A Review of What Should Be Chosen and Why. 2023 Dec 29. doi: 10.3390/medicina60010068.
- Gravelle AJ, Barbut S, Marangoni AG. Food-grade filler particles as an alternative method to modify the texture and stability of myofibrillar gels. Sci Rep. 2017 Sep 14, doi: 10.1038/s41598-017-11711-1. PMID: 28912434; PMCID: PMC5599672.
- Jay Sirois, Sudheer Reddy, Tony Nguyen, Heather Walker, Jessica Rendall, Georges Bergen, Mark Reimers ir kt. Safety considerations for dietary supplement manufacturers in the United States, Regulatory Toxicology and Pharmacology, Vol. 147. 2024.
- Amina Tahreen, Sarah Amalina Adli, Hazleen Anuar, Jamarosliza Jamaluddin, Raja Mohan, Fathilah Ali. https://doi.org/10.1016/j.yrtph.2023.105544
- K. Arunkumar, A. Arun ir kt. Algae materials for food and food packaging.In Developments in Applied Microbiology and Biotechnology,Algae Materials,Academic Press. 2023. https://doi.org/10.1016/B978-0-443-18816-9.00006-X