Ar teko girdėti apie skorbuto paslaptį?

Senais laikais išplaukdami iš Europos ilgoms kelionėms jūreiviai susidurdavo su baisia liga – skorbutu. Ši liga pasireikšdavo dantenų kraujavimu, silpnumu, odos dėmėmis ir galiausiai net mirtimi. Tuomet gydytojai tik gūžčiodavo pečiais, niekas nežinojo kaip pažaboti šią ligą.

Vienos kelionės metu apelsinai tapo jūrininkų išgelbėjimu. 1747 metais britų laivyno gydytojas Jamesas Lindas atliko eksperimentą. Jis padalino skorbutu sergančius jūreivius į grupes ir kiekvienai grupei davė skirtingų maisto produktų. Tie jūreiviai, kurie gavo apelsinų ir citrinų labai greitai pasveiko. Šis atradimas buvo lūžis kovoje su skorbutu. Britų laivyne buvo įvesta privaloma citrusinių vaisių dieta jūrininkams ir skorbutas tapo praeitimi.


Molekulinė vitamino C struktūra [1].


Taigi, ar žinojote, kad viename apelsine yra daugiau nei paros norma vitamino C?

Šis, bene populiariausias, vitaminas yra ne tik puikus būdas sustiprinti imuninę sistemą, bet ir vienas efektyviausių antioksidantų. Straipsnyje atidžiai apžvelgsime, kaip vitaminas C veikia mūsų organizmą ir kodėl jis yra toks svarbus.

Antioksidantai yra tarsi mitybos pasaulio superherojai, kurie veržiasi apsaugoti mūsų ląsteles nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio. Šios nestabilios molekulės gali pakenkti mūsų kūnui, sukelti uždegimą, senėjimą ir daugybę ligų. Neutralizuodami laisvuosius radikalus, antioksidantai padeda apsaugoti mūsų ląsteles ir skatina ilgaamžiškumą [2].

Vis dėlto, esama daugybės klaidingų įsitikinimų apie antioksidantus – kai kurie jų yra pervertinami, o kiti nepakankamai įvertinti. Daugiau apie dažniausiai pasitaikančius mitus galite sužinoti šiame straipsnyje: Mitai apie antioksidantus: ką reikėtų žinoti?


Kuo svarbus šis junginys mūsų kūnui ir kokios pagrindinės vitamino C funkcijos organizme:

  • Jis dalyvauja itin svarbaus baltymo kolageno sintezėje. Šis baltymas dalyvauja formuojantis tokioms organizmo struktūroms kaip oda, sausgyslės, kremzlės, kaulai, dantys, raiščiai ir kraujagyslės [2, 3].
  • Vitaminas C dalyvauja žaizdų gyjimo procesuose ir formuojantis randams [3].
  • Ar teko girdėti, kad geriant geležies papildus rekomenduojami ir vitamino C papildai? Taip yra dėl to, nes vitaminas C padeda įsisavinti geležį.
  • Be abejo, vitaminas C stiprina imuninę sistemą.
  • Vitaminas C yra antioksidantas, padedantis apsaugoti organizmo ląsteles nuo laisvųjų radikalų poveikio – molekulių, susidarančių, kai kūnas skaido maistą arba yra veikiamas tabako dūmų, saulės, rentgeno ar kitų šaltinių spinduliuotės. Laisvieji radikalai gali turėti įtakos širdies ligų atsiradimui, vėžiui ir kitoms ligoms [3].


    Kur rasti vitamino C ir efektyviai laikytis ilgaamžiškumo principų ?

    Pirmiausia svarbu atsižvelgti į savo mitybą, svarbias maisto medžiagas turime gauti iš maisto. Vitaminu C papildysite savo racioną, jei valgysite: tokius citrusinius vaisius kaip apelsinai, greipfrutai, citrinos ar tokias uogas kaip: braškės, avietės, juodieji serbentai. Nepamirškime daržovių: raudonųjų paprikų, brokolių, špinatų, kale kopūstų, pomidorų [3, 4]. Dar ir močiutės patarimai yra išties naudingi – raugintų kopūstų galia padeda ne tik žarnynui, bet ir yra puikus vitamino C šaltinis.

    Visgi, jei dietoje nepakanka vitamino C, rekomenduojama rinktis papildus. „Raw Powders“ asortimente galima rasti specialiai sukurto prailginto veikimo vitamino C PROLONG tablečių. O jei pastebėjote, jog žiemos metu ne tik imunitetas silpnas, tačiau ir nuotaika prasta, siūlome Jums skystą vitamino C ir D kompleksą.

    Dažnai gauname klausimų, kokia yra rekomenduojama vitamino C paros norma suaugusiam žmogui ?

    Literatūra ir moksliniai duomenys teigia, jog ji siekia apie 75-90 mg vitamino C, tačiau individualūs poreikiai gali skirtis priklausomai nuo amžiaus, lyties, fizinio aktyvumo ir sveikatos būklės.


    Štai keletas naudingų patarimų, kurie padės suvartoti didesnį antioksidantų kiekį:

  • Pažvelkite į spalvas savo lėkštėje. Kiekvieną kartą valgydami, lėkštę papildykite vaisiais ar daržovėmis. Jei jūsų maistas dažniausiai yra vienspalvis, antioksidantų kiekis greičiausiai bus mažas. Įtraukite sodrių spalvų maisto produktų, tokių kaip lapiniai kopūstai, burokėliai ir uogos [5].
  • Kasdien išgerkite puodelį žaliosios arba matcha arbatos.
  • Patiekalus marinuokite ar plakite glotnučių kokteilius naudojant ciberžolę, kmyną, raudonėlį, imbierą, gvazdikėlį ar cinamoną.
  • Užkandžiaukite riešutais, sėklomis, ypač braziliniais riešutais, saulėgrąžų sėklomis ir džiovintais vaisiais, bet rinkitės tuos, į kuriuos nepridėta cukraus ar druskos.
  • Šilti linkėjimai nuo „Raw Powders“ komandos.


    Šaltiniai:

    1. https://www.worldofmolecules.com/antioxidants/vitaminc.htm
    2. Lobo, V., Patil, A., Phatak, A., & Chandra, N. (2010, July-December). Free radicals, antioxidants, and functional foods: Impact on human health. Pharmacognosy Review, 4(8), 118-126 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249911/
    3. Bjelakovic G, Nikolova D, Gluud LL, et al. Antioxidant supplements for prevention of mortality in healthy participants and patients with various diseases. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2012;(3):CD007176. Accessed at cochranelibrary.comLink to External Link Policy on May 10, 2023.
    4. Milani, G.P.; Macchi, M.; Guz-Mark, A. Vitamin C in the Treatment of COVID-19. Nutrients 2021, 13, 1172. https://doi.org/10.3390/nu13041172
    5. Evans JR, Lawrenson JG. Antioxidant vitamin and mineral supplements for slowing the progression of age-related macular degeneration. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2017;7(7):CD000254. Accessed at cochranelibrary.comLink to External Link Policy on March 22, 2023.