Sea Moss nauda

Sea Moss (Chondrus crispus), dar vadinamos airiškomis samanomis, išsiskiria savo maistine sudėtimi. Šie raudonieji jūros dumbliai, aptinkami uolėtose pakrantėse, yra gerai žinomi dėl savo didelės maistinės vertės. Tai ne tik madinga tendencija, bet ir universalus, turtingas maistingosiomis medžiagomis super maistas, atitinkantis įvairius mitybos poreikius.

Sea Moss privalumai

Jūros dumbliai, kurių šeimai priklauso ir Sea Moss, yra būdinga tradicinės mitybos dalis tokiose šalyse kaip Japonija ir Korėja. Šiose šalyse taip pat mažiau paplitęs metabolinis sindromas nei tokiose šalyse kaip JAV ir Australija. Tai rodo, kad jūros dumbliuose gali būti junginių, mažinančių metaboliniam sindromui būdingus nutukimo, diabeto, hipertenzijos, kepenų suriebėjimo ir uždegimo požymius. Potencialiai biologiškai aktyvūs jūros dumblių junginiai yra polisacharidai, peptidai, pigmentai, mineralai ir omega-3 riebiosios rūgštys [1].

Štai keletas pagrindinių Sea Moss privalumų, patvirtintų moksliniais tyrimais:

  • Maistinių medžiagų šaltinis: 
    • Jodas: Sea Moss, kaip ir kiti jūros dumbliai, yra svarbus jodo, būtino skydliaukės hormonų gamybai, šaltinis [2].
    • Kiti mineralai ir vitaminai: Jūros dumbliai, įskaitant Sea Moss, yra turtingi įvairiais mineralais ir maistinėmis medžiagomis, tokiomis, kaip skaidulos, baltymai, vitaminai (įskaitant vitaminą C) ir nepakeičiamosios aminorūgštys [3].
  • Palaiko skydliaukės sveikatą: Jodo kiekis, kurio yra itin daug jūros dumbliuose, įskaitant Sea Moss, yra labai svarbus skydliaukės veiklai. Tačiau per didelis jodo kiekis gali sukelti skydliaukės problemų. Pavyzdžiui, vienas tyrimas parodė, kad dėl per didelio jodo kiekio, gaunamo iš vaistažolių papildų, kurių sudėtyje yra jūros dumblių, išsivystė Jod-Basedow fenomenas - tirotoksikozės forma [4]. 
  • Gerina virškinimą ir žarnyno sveikatą: Jūros dumbliai pasižymi gleivinga tekstūra, kuri gali padėti nuraminti virškinamojo trakto gleivinę. Tai gali padėti palengvinti virškinimo problemas, tokias kaip gastritas, opos ir virškinimo sutrikimai. Pateiktuose tyrimuose nebuvo rasta tiesioginių tyrimų, susijusių su šiuo konkrečiu teiginiu, kad jūros samanos gerina virškinimą ir žarnyno sveikatą.
  • Stiprina imuninę sistemą: Sea Moss sudėtyje esančios maistingosios medžiagos, ypač vitaminas C ir aminorūgštys, gali palaikyti imuninę sistemą ir padėti organizmui kovoti su infekcijomis. Nors konkrečių tyrimų apie tai, ar jūros dumbliai gerina imuninės sistemos veiklą, nebuvo aptikta, visgi jų sudėtyje esančios medžiagos, tikėtina, kad gali prisidėti prie bendros imuninės sistemos būklės gerinimo.
  • Padeda palaikyti odos sveikatą: Jūros dumbliai dėl juose esančių vitaminų ir mineralų gali pagerinti odos būklę turint tokias problemas, kaip egzema, psoriazė ar aknė.
    • Sea Moss sudėtyje yra įvairių biologiškai aktyvių junginių, pavyzdžiui, karotinoidų, vitaminų A, C ir E, polifenolių, mineralų ir aminorūgščių, kurie naudingi odos sveikatai. Pavyzdžiui, vietinis Caulerpa spp. (kuriai priklauso tokie jūros dumbliai kaip Sea Moss) naudojimas gali slopinti UV-B spinduliuotės sukeltą kolageno pažeidimą ir pagerinti kolageno gamybą, o tai rodo, kad Sea Moss gali būti naudojama odos priežiūros produktuose [5]. 
    • Kitame tyrime nustatyta, kad jūros dumbliuose yra didelis kiekis makromineralų ir mikroelementų, daugiau nei kituose augaluose, kurie gali būti naudingi odos sveikatai, kai naudojami kosmetikos priemonėse [6].
  • Palaiko svorio reguliavimą: Kadangi jūros dumbliai turi mažai kalorijų ir daug maistingųjų medžiagų, jie gali būti vertingas priedas dietos metu ar svorio mažinimui. Jų sudėtyje esančios skaidulos taip pat skatina sotumo jausmą, todėl gali sumažinti bendrą suvartojamo maisto kiekį. Konkrečių tyrimų, susijusių su jūros samanomis, specialiai skirtomis svoriui mažinti, nebuvo rasta. 
  • Priešuždegiminės savybės: Sea Moss pasižymi priešuždegiminėmis ir antioksidacinėmis savybėmis, kurios gali padėti sumažinti uždegimą organizme ir apsaugoti ląsteles nuo pažeidimų. Nors konkrečių tyrimų apie priešuždegimines Sea Moss savybes nenustatyta, jų maistinių medžiagų, įskaitant antioksidantus, sudėtis tikėtina, kad gali prisidėti prie priešuždegiminio poveikio.
  • Didina energijos lygį: Jūros dumbliuose esanti geležis padeda raudonuosiuose kraujo kūneliuose susidaryti hemoglobinui, kuris būtinas deguoniui pernešti visame organizme, todėl didina energijos kiekį ir padeda kovoti su nuovargiu. Tyrimuose nebuvo tiesiogiai nagrinėjamas jūros dumbliuose esančios geležies vaidmuo didinant energijos lygį ir kovojant su nuovargiu. Tačiau tikėtina, kad Sea Moss sudėtyje esantys gausūs mineralai, įskaitant geležį, prisideda prie bendros energijos ir sveikatos.

Svarbu pažymėti, kad nors Sea Moss ir gali būti naudingos, jas reikėtų vartoti saikingai. Per didelis Sea Moss papildų vartojimas, ypač dėl didelio jodo kiekio, gali sukelti sveikatos problemų. Apie Sea Moss dozavimo ir vartojimo rekomendacijas bei galimus Sea Moss šalutinius poveikius skaitykite tinklaraštyje.
Kaip ir vartojant bet kokį maisto papildą, įskaitant ypač jei turite sveikatos sutrikimų arba vartojate vaistus, prieš įtraukiant juos į savo racioną geriausia pasitarti su sveikatos priežiūros specialistu.

Sea Moss dumbliuose gausu mineralų ir vitaminų

 

Sea Moss maistingumas

Sea Moss priskiriamas supermaisto statusas dėl įspūdingo maistingųjų medžiagų kiekio sudėtyje. Šis jūrinis augalas yra svarbiausių vitaminų ir mineralų lobynas. Jame yra daug A, B, C ir D vitaminų, kurie labai svarbūs gerai savijautai palaikyti. Sea Moss taip pat išsiskiria tuo, kad šiuose dumbliuose yra gausu omega-3 riebiųjų rūgščių ir jodo - dviejų elementų, kurių dažnai trūksta augalinėje mityboje. Šios maistingosios medžiagos gyvybiškai svarbios smegenų sveikatai, skydliaukės veiklai ir uždegimo mažinimui. Be to, Sea Moss yra geras geležies, kalcio, magnio, cinko ir kalio šaltinis, todėl tai yra puikus papildas norintiems padidinti kasdienį maistinių medžiagų kiekį [3, 2].

Apytikslis biocheminių medžiagų skaičius raudonųjų jūros dumblių rūšyse yra daugiau kaip 700. Tai fermentai, fenoliniai junginiai, flavonoidai, nepakeičiamosios aminorūgštys ir daugelis kitų. Dauguma šių medžiagų pasižymi perspektyviu biologiniu veiksmingumu ir potencialia nauda sveikatai.

Polisacharidai yra pagrindiniai raudonųjų dumblių ląstelių sienelės komponentai ir sudaro apie 40-50 % sausosios masės [7]. Karageninas yra vienas iš jų, atitinkantis polisacharido kriterijus. Tai natūralus angliavandenis, gaunamas iš valgomųjų raudonųjų jūros dumblių, o pavadinimas karageninas kilęs nuo Sea Moss (liet. jūros samanos), dar žinomų kaip karageninės samanos, ir karraigino [8].

Karageninas nuo seno vartojamas kaip preparatas nuo viduriavimo, dizenterijos, skrandžio opų ir kaip daugelio sveikatinančių arbatų sudedamoji dalis, pavyzdžiui, nuo peršalimo [9].

Ir dabar karageninai, ši pagrindinė raudonųjų dumblių fikokoloidų grupė, plačiai tiriami dėl daugybės biologiškai aktyvių savybių, tokių kaip krešėjimą mažinančio, antivirusinio, cholesterolio kiekį mažinančio poveikio, imunomoduliacinio bei antioksidacinio aktyvumo. Jie pasižymi daug žadančiu aktyvumu tiek in vitro, tiek ir in vivo tyrimuose su gyvūnais, o tai rodo perspektyvų potencialą [10].

Dar vienas raudonųjų dumblių vartojimo privalumas - tai puikus kalcio šaltinis. Pavyzdžiui, buvo ištirtas kalcio kiekis Chondrus crispus (Rhodophyta), paprastai vadinamose airiškose samanomis, ir palygintas su kalcio koncentracija piene, kuri buvo mažesnė [11].

Sea Moss benefits

 

Sea Moss privalumai sveikatai

Sea Moss, pasižyminčios turtinga maistine sudėtimi, turi daugybę sveikatai naudingų savybių. Dėl didelio vitaminų ir mineralų kiekio jos stiprina imuninę sistemą. Dėl savo skaidulinės prigimties jos padeda virškinimo sistemai, ramina žarnyno gleivinę ir skatina virškinimą. Rezultatai rodo daugialypį prebiotikų poveikį, pavyzdžiui, įtaką žarnyno mikrobų bendrijų sudėčiai, žarnyno sveikatos gerinimą ir imuninės sistemos moduliaciją žiurkėms, kurios maitinamos Sea Moss [12].

Jūros dumblių sudėtyje esančios maistinės medžiagos taip pat naudingos odos, plaukų ir nagų sveikatai, nes aprūpina juos būtiniausiais vitaminais ir mineralais, reikalingais priežiūrai ir atstatymui.

Sportininkams Sea Moss gali būti ypač naudingos sąnarių ir raumenų jėgai, nes jose yra junginių, palaikančių sąnarių sveikatą ir raumenų atsigavimą. Taip pat ji gali padėti kognityvinei ir psichinei sveikatai, nes didelis kiekis omega-3 riebalų rūgščių ir mineralų palaiko smegenų funkciją. Galiausiai, Sea Moss padeda stiprinti širdies sveikatą ir cholesterolio kiekį kraujyje, nes padeda reguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje ir palaiko širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatą.

Kaip parodė vienas naujas tyrimas, raudonieji jūros dumbliai turi geresnį poveikį gyvūnų sėklidžių funkcijai, dėl to gali padidėti jų vaisingumas ir lytinis aktyvumas [13].

Kito tyrimo su kirminais rezultatai rodo, kad auginamų raudonųjų jūros dumblių Chondrus crispus (CCME) ekstraktas pasižymi neuroprotekciniu poveikiu. Keli CCME ekstrakte esantys junginiai gali veikti sinergiškai ir užtikrinti neuro apsaugą. Taigi, tirti raudonieji jūros dumbliai C. Crispus gali būti ne tik naudojami kaip funkcinis maistas, bet ir kaip perspektyvus farmacinis pritaikymas žmonėms, sergantiems neurodegeneracinėmis ligomis (Parkinsono liga) [14].

Sea Moss vegetarams ir veganams

 

Sea Moss mityboje ir receptuose

Sea Moss įtraukimas į mitybą gali būti ir naudingas, ir skanus. Šį supermaistą galima vartoti įvairiais pavidalais - kaip gelį, Sea Moss kapsulių arba miltelių pavidalu. Norėdami pasigaminti Sea Moss gelio, tiesiog išbrinkinkite džiovintus jūros dumblius vandenyje ir išmaišykite iki vientisos masės. Šio gelio galima dėti į kokteilius, arbatas arba kaip tirštiklį į sriubas ir padažus.

Greitiems ir maistingiems pusryčiams Sea Moss gelis labai tinkamas rytiniuose glotnučiuose, nes puikiai dera su vaisiais ir uogomis. Sea Moss taip pat gali būti naudojamos veganiškiems kepiniams kaip rišamoji medžiaga, suteikianti kepiniams papildomų maistinių medžiagų.

Eksperimentuokite su jūros dumbliais sriubose ir troškiniuose, kad jos būtų tirštesnės ir maistingesnės. Dėl neutralaus skonio Sea Moss yra universalus ingredientas įvairiuose receptuose, pagerinantis patiekalų naudą sveikatai ir nekeičiantis jų skonio.

Sea Moss tyrimai dėl toksiškumo

 

Ar Sea Moss vartoti yra saugu kiekvienam?

Jei vartojate antikoaguliantus, tokius kaip varfarinas, jūsų šeimos gydytojas arba dietologas gali jums pasiūlyti stebėti, kiek vitamino K turinčių maisto produktų, pavyzdžiui, jūros dumblių, yra jūsų mityboje, kad užtikrintumėte, jog nuolat valgote panašų jų kiekį. Dar viena maistinė medžiaga, kurios gausu jūros dumbliuose, yra kalis. Kai kurie vaistai veikia didindami kalio kiekį kraujyje, todėl jei tokius vartojate, turėtumėte būti atsargūs valgydami daug kalio turinčius maisto produktus, pavyzdžiui, jūros dumblius.

Jūros dumbliai gali absorbuoti ir kaupti didelius mineralų kiekius, juose gali kauptis toksiški sunkieji metalai, tokie kaip kadmis, gyvsidabris, aliuminis ir švinas. Tačiau vienas tyrimas rodo, kad toksiškumo rizika atrodo nedidelė, nors Sea Moss, kaip ir kitus jūros dumblius, patartina vartoti saikingai [15].

Jei vartojate receptinius vaistus, turite sveikatos sutrikimų, pasitarkite su gydytoju.

[IMG]

 

Asmeniniai atsiliepimai ir ekspertų nuomonės apie Sea Moss

Sea Moss yra plačiai pripažintas supermaistas dėl savo įvairiapusiškos naudos sveikatai. Daugelis, vartoję šį papildą, džiaugiasi geresne virškinimo sistemos būkle ir padidėjusiu energijos kiekiu, o šiuos pagerėjimus aiškina tuo, kad į savo mitybą reguliariai įtraukė Sea Mos [16]. Be to, pastebėtas teigiamas poveikis odos sveikatai, pavyzdžiui, pagerėjo jos tekstūra ir sumažėjo spuogų [17]. Pažymėtina, kad Sea Moss vartojimas itin naudingas sportininkams, kurie įvardina greitesnį raumenų atsigavimą po treniruotės ir geresnę sąnarių būklę [18]. Ši kolektyvinė patirtis rodo, kad Sea Moss gali būti pritaikoma ir veiksminga priemonė įvairiems sveikatos ir geros savijautos aspektams.

Daugybė tyrimų ir ekspertų analizių patvirtina teiginius apie Sea Moss poveikį sveikatinimui. Tyrimuose pabrėžiamas jūros dumblių vaidmuo stiprinant imuninę funkciją dėl didelio vitaminų ir mineralų kiekio [19]. Mitybos ekspertai taip pat atkreipia dėmesį į Sea Moss naudą palaikant skydliaukės sveikatą dėl jodo kiekio ir priešuždegiminių savybių [16, 20]. Šios mokslinės įžvalgos suteikia patikimumo Sea Moss kaip papildo, skirto bendrai sveikatai stiprinti ir gerai savijautai gerinti, vartojimui.

Šie tyrimai moksliškai pagrindžia teiginius apie Sea Moss naudą sveikatai ir patvirtina, kad šis papildas gali būti vartojamas įvairiems sveikatos ir geros savijautos aspektams stiprinti. Tačiau svarbu atsižvelgti į galimą riziką, susijusią su per dideliu Sea Moss vartojimu, ypač kalbant apie jodo suvartojimą.

 

Tvarumas ir etiškas tiekimas

Tvarumas yra vienas svarbesnių aspektų renkantis jūros dumblius. Atsakingi tiekėjai užtikrina, kad jų naudojami derliaus rinkimo metodai nekenkia jūrų ekosistemai. Etiškas tiekimas taip pat apima sąžiningos prekybos praktiką, užtikrinančią, kad su vietos bendruomenėmis, dalyvaujančiomis renkant derlių, būtų elgiamasi sąžiningai ir jos gautų ekonominės naudos. Tokia praktika ne tik saugo aplinką, bet ir padeda užtikrinti ilgalaikį šio vertingo ištekliaus prieinamumą.

Apibendrinant galima teigti, kad Sea Moss maistingumas ir daugybė sveikatai naudingų savybių padeda paaiškinti vis didėjantį šio papildo populiarumą supermaisto srityje. Nuo skydliaukės sveikatos ir virškinimo iki imuniteto stiprinimo ir odos būklės gerinimo - Sea Moss yra universalus ir galingas natūralus maisto papildas. Tačiau, atsižvelgiant į didelį jodo kiekį ir galimą sunkiųjų metalų kaupimąsi, svarbiausia vartoti apgalvotai ir saikingai. Akcentuojant tvarią ir etišką žaliavų gavimo praktiką, užtikrinamas nuolatinis jų prieinamumas ir nauda vartotojams. Atsižvelgiant į mokslinį pagrindimą, Sea Moss yra vertinga sveikos gyvensenos sudedamoji dalis.

 

Medicininis atsakomybės apribojimas

Mūsų straipsniuose informacija yra pateikiama tik švietimo tikslais ir neturėtų būti laikoma medicinine konsultacija ar nurodymu. Nereikėtų imtis jokių veiksmų ar neveikimo remiantis vien tik šios informacijos turiniu. Skaitytojai turėtų konsultuotis su savo sveikatos priežiūros specialistu visais klausimais, susijusiais su jų sveikata ir gerove. Manoma, kad čia pateikta informacija ir nuomonės yra tikslios ir pagrįstos, paremtos geriausiu autoriams prieinamu vertinimu, tačiau skaitytojai, kurie nesikonsultuoja su atitinkamomis sveikatos priežiūros įstaigomis, prisiima bet kokios žalos riziką. Straipsnio autorius ir publikatorius neatsako už klaidas ir praleidimus šiuose tekstuose.

Atkreipkite dėmesį, kad įvairiose šalyse gali galioti specifiniai reglamentai ir kad ši išlyga nepakeičia būtinybės konsultuotis su sveikatos priežiūros specialistu prieš pradedant ar keičiant gydymo ar papildų vartojimo režimą. Šiame straipsnyje pateikta informacija nėra skirta jokiai ligai diagnozuoti ir gydyti, nes individualūs rezultatai gali skirtis.

 

Nuorodos

  1. Senthil Arun Kumar, Lindsay Brown. Seaweeds as potential therapeutic interventions for the metabolic syndrome. Review: Rev Endocr Metab Disord. 2013 Sep;14(3):299-308. doi: 10.1007/s11154-013-9254-8. PMID: 23959342. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23959342/ 
  2. Darias-Rosales, J., Rubio, C., Gutiérrez, Á., Paz, S., & Hardisson, A. (2020). Risk assessment of iodine intake from the consumption of red seaweeds (Palmaria palmata and Chondrus crispus). Environmental Science and Pollution Research, 27, 45737 - 45741. https://doi.org/10.1007/s11356-020-10478-9
  3. Syad, A., Shunmugiah, K., & Kasi, P. (2013). Seaweeds as nutritional supplements: Analysis of nutritional profile, physicochemical properties and proximate composition of G. acerosa and S. wightii. Biomedicine & Preventive Nutrition, 3, 139-144. https://doi.org/10.1016/J.BIONUT.2012.12.002
  4. Khalifa, M., Aftab, H., & Kantorovich, V. (2021). “Fueling the Fire” - Irish Sea-Moss Resulting in Jod-Basedow Phenomenon in a Patient With Grave’s Disease. Journal of the Endocrine Society, 5, A906 - A906. https://doi.org/10.1210/jendso/bvab048.1849
  5. Wiraguna, A., Pangkahila, W., & Mantik-Astawa, a. (2013). PHOTOCHEMOPROTECTION OF CAULERA SPP ACTIVE COMPONENT ON RAT MODEL SKIN. Indonesia Journal of Biomedical Science. https://doi.org/10.15562/ijbs.v7i2.115
  6. P. Rupérez. Mineral content of edible marine seaweeds. Food Chemistry, Volume 79, Issue 1, October 2002, Pages 23-26. https://doi.org/10.1016/S0308-8146(02)00171-1
  7. Mona M. Ismail, Badriyah S. Alotaibi, Mostafa M. El-Sheekh. Therapeutic Uses of Red Macroalgae. Review: Molecules. 2020 Sep 25;25(19):4411. doi: 10.3390/molecules25194411. PMID: 32992919 PMCID: PMC7583832. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32992919/  
  8. Loic Hilliou. Hybrid carrageenans: isolation, chemical structure, and gel properties. Review: Adv Food Nutr Res. 2014:72:17-43. doi: 10.1016/B978-0-12-800269-8.00002-6.  PMID: 25081075. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25081075/ 
  9. Silvia Lomartire, João Carlos Marques, Ana M. M. Gonçalves. An Overview to the Health Benefits of Seaweeds Consumption. Review: Mar Drugs. 2021 Jun 15;19(6):341. doi: 10.3390/md19060341. PMID: 34203804 PMCID: PMC8232781. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34203804/
  10. Ratih Pangestuti, Se-Kwon Kim. Biological activities of carrageenan. Review: Adv Food Nutr Res. 2014:72:113-124. doi: 10.1016/B978-0-12-800269-8.00007-5. PMID: 25081080. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25081080/    
  11. Silvia Lomartire, João Carlos Marques, Ana M. M. Gonçalves. An Overview to the Health Benefits of Seaweeds Consumption. Review: Mar Drugs. 2021 Jun 15;19(6):341. doi: 10.3390/md19060341. PMID: 34203804 PMCID: PMC8232781. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34203804/
  12. Jinghua Liu, Saveetha Kandasamy, Junzeng Zhang, Christopher W. Kirby, Tobias Karakach, Jeff Hafting, Alan T. Critchley, Franklin Evans, Balakrishnan Prithiviraj. Prebiotic effects of diet supplemented with the cultivated red seaweed Chondrus crispus or with fructo-oligo-saccharide on host immunity, colonic microbiota and gut microbial metabolites. BMC Complement Altern Med. 2015 Aug 14:15:279. doi: 10.1186/s12906-015-0802-5. PMID: 26271359 PMCID: PMC4535385. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26271359/ 
  13. Nehad M. Ibrahim a, Shimaa R. Ibrahim c, Osama H. Ashour d, Tharwat G. Abdel-Kader b, Monaser M. Hassan b, Rania S. Ali. The effect of Red Seaweed (Chondrus crispus) on the fertility of male albino rats. Saudi Journal of Biological Sciences. Volume 28, Issue 7, July 2021, Pages 3864-3869. https://doi.org/10.1016/j.sjbs.2021.03.059
  14. Jinghua Liu, Arjun H. Banskota, Alan T. Critchley, Jeff Hafting, Balakrishnan Prithiviraj. Neuroprotective effects of the cultivated Chondrus crispus in a C. elegans model of Parkinson's disease. Comparative Study Mar Drugs. 2015 Apr 14;13(4):2250-66. doi: 10.3390/md13042250. PMID: 25874922 PMCID: PMC4413210. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25874922/ 
  15. C. Rubio, G. Napoleone, G. Luis-González, A. J. Gutiérrez, D. González-Weller, A. Hardisson, C. Revert. Metals in edible seaweed. Chemosphere. 2017 Apr:173:572-579. doi: 10.1016/j.chemosphere.2017.01.064. Epub 2017 Jan 12. PMID: 28152409. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28152409/ 
  16. Mohamed, S., Hashim, S., & Rahman, H. (2012). Seaweeds: A sustainable functional food for complementary and alternative therapy. Trends in Food Science and Technology, 23, 83-96. https://doi.org/10.1016/J.TIFS.2011.09.001
  17. Kim, J., Lee, J., Kim, K., & Kang, N. (2018). Beneficial Effects of Marine Algae-Derived Carbohydrates for Skin Health. Marine Drugs, 16. https://doi.org/10.3390/md16110459
  18. Kim, J., Lee, J., Kim, K., & Kang, N. (2018). Beneficial Effects of Marine Algae-Derived Carbohydrates for Skin Health. Marine Drugs, 16. https://doi.org/10.3390/md16110459
  19. Corino, C., Modina, S., Giancamillo, A., Chiapparini, S., & Rossi, R. (2019). Seaweeds in Pig Nutrition. Animals : an Open Access Journal from MDPI, 9. https://doi.org/10.3390/ani9121126.
  20. Khalifa, M., Aftab, H., & Kantorovich, V. (2021). “Fueling the Fire” - Irish Sea-Moss Resulting in Jod-Basedow Phenomenon in a Patient With Grave’s Disease. Journal of the Endocrine Society, 5, A906 - A906. https://doi.org/10.1210/jendso/bvab048.1849