Spirulina šalutiniai poveikiai

Daugelis žmonių vertina spiruliną už jos teikiamą naudą imuninei sistemai ir energijos lygiui, tačiau būtina atkreipti dėmesį ir į galimus šalutinius poveikius. Šiame straipsnyje aptarsime mažiau žinomus aspektus – kaip spirulina gali paveikti organizmą nepageidaujamu būdu. Toks supratimas yra itin svarbus tiems, kurie svarsto pradėti vartoti šį papildą siekdami tam tikrų sveikatos tikslų.  

 

Kas yra Spirulina?

Spirulina – mėlynai žalias dumblis, dažnai vadinamas supermaistu dėl savo išskirtinių maistinių savybių. Šis ypatingas maisto papildas, kuriame gausu cianobakterijų, yra sudarytas iš baltymų, vitaminų ir mineralų [1]. Spirulinos, kaip maisto papildo, istorija siekia šimtmečius, tačiau jai sparčiai populiarėjant, kyla vis daugiau klausimų dėl jos saugumo ir galimų šalutinių poveikių.

Jeigu norite sužinoti daugiau apie spirulinos naudą imuninei sistemai, energijos lygiui ir bendrai sveikatai, kviečiame skaityti mūsų straipsnį - „Spirulinos nauda“.

Galimi Spirulinos šalutiniai poveikiai

 

Dažniausi Spirulina šalutiniai poveikiai

Šalutinis spirulinos poveikis gali būti nuo lengvo iki sunkaus, priklausomai nuo žmogaus ir produkto kokybės. Štai dažniausiai pasitaikančios problemos:

1. Alerginės reakcijos. 

Alergija spirulinai jautresniems žmonėms gali pasireikšti niežuliu, dilgėline ar patinimu. Atlikus tyrimą, kurio metu buvo tiriamas spirulinos poveikis alerginiam rinitui, paaiškėjo, kad vartojant spiruliną simptomai žymiai pagerėjo, palyginti su placebu. Tai rodo spirulinos potencialą valdant alergines reakcijas, tačiau taip pat nurodo, kad kai kuriems asmenims gali pasireikšti alerginis jautrumas pačiai spirulinai [2].

Pavyzdžiui, viename tyrime buvo aprašytas 17 metų vaikino atvejis, kuriam pirmą kartą suvartojus spirulinos tabletę išsivystė anafilaksija. Odos dūrio testas su praskiesta spirulinos tablete buvo teigiamas. Tolesni odos dūrio testai su atskiromis sudedamosiomis dalimis (Spirulina platensis dumbliais, silicio dioksidu, inulinu ir magnio stearatu) buvo teigiami tik Spirulina platensis dumbliams ir neigiami kontrolinėms grupėms, o tai patvirtino, kad alergiją sukėlė spirulina, o ne viena iš sudedamųjų dalių [3]. 

2. Virškinimo problemos. 

Kai kurie vartotojai praneša apie viduriavimą ir virškinimo sutrikimus, ypač papildo vartojimo pradžioje arba vartojant dideles dozes. Tarp turimų tyrimų yra ir vieno atvejo ataskaita, kurioje aprašomas virškinimo diskomforto atvejis po spirulinos vartojimo. Šiame pranešime pateikiamas pirmasis dokumentuotas anafilaksijos, susijusios su spirulina, atvejis, kuriame cianobakterijų pigmentas fikocianinas įvardijamas kaip potencialiai alergizuojantis baltymas. 14 metų paaugliui, pavartojusiam spirulinos tablečių, pasireiškė tokie simptomai kaip dilgėlinė, lūpų edema, astma ir viduriavimas. Viduriavimas pasireiškė praėjus 2 val. ir 5 val. po paskutinio didėjančių spirulinos dozių serijos išbandymo, o tai rodo galimą spirulinos vartojimo ir virškinimo problemų ryšį šiuo atveju. Alergenas buvo nustatytas po to, kai asmeniui pasireiškė teigiamos reakcijos į spiruliną atliekant ir dūrio testą, ir oralinį testą [4].

Šis atvejis rodo, kad reikia būti atsargiems ir toliau tirti galimą šalutinį spirulinos poveikį, ypač tiems asmenims, kurie yra jautrūs arba alergiški ir gali patirti nepageidaujamų reakcijų, pavyzdžiui, virškinimo sutrikimų.
Svarbu atkreipti dėmesį, kad tinkamai parinkta spirulinos papildų dozė gali padėti sumažinti šalutinių poveikių riziką. Daugiau apie tai skaitykite mūsų straipsnyje - „Spirulinos dozavimas“.

Spirulinos užterštumas sunkiaisiais metalais

3. Užterštumas sunkiaisiais metalais ir kitais toksinais.

Dumblių maisto papildai parduodami visame pasaulyje kaip natūralūs sveikatos produktai. Nors teigiama, kad jų savybės yra naudingos bendrai sveikatai gerinti, buvo gauta nemažai pranešimų apie užterštumą cianotoksinais. Šiuose produktuose paprastai yra netoksiškų cianobakterijų, tačiau auginant juos natūraliuose vandenyse ir tinkamai nekontroliuojant jų kokybės, jie gali būti užteršti natūralioje aplinkoje esančiomis toksinus gaminančiomis rūšimis. Pavyzdžiui, vieno tyrimo metu buvo ištirtas bendras ir septynių atskirų mikrocistinų kiekis 18-oje skirtingų komerciškai prieinamų produktų, kurių sudėtyje yra spirulinos arba Aphanizomenon flos-aquae. Iš 18 tirtų produktų 8 produktuose kai kurių cianotoksinų kiekis viršijo leistinas paros normos vertes. Cianotoksinų buvimas šiuose dumblių maisto papilduose rodo, kad būtina geresnė kokybės kontrolė ir vartotojų informuotumas apie galimą riziką, susijusią su šių papildų vartojimu [5]. 

Spirulina pavojinga ir dėl to, kad gali būti užteršta sunkiaisiais metalais, kurie gali kelti rimtą pavojų sveikatai. Spirulinos gebėjimas surišti sunkiuosius metalus leidžia manyti, kad ji gali padėti sumažinti sunkiųjų metalų toksiškumą. Buvo ištirtas spirulinos apsauginis poveikis nuo paskutinio deltametrino toksiškumo pelėms, atskleidžiant jos antioksidacines ir organus apsaugančias savybes. Ši savybė taip pat gali rodyti spirulinos jautrumą sunkiųjų metalų užterštumui auginimo metu, o tai pabrėžia spirulinos gamybos kokybės kontrolės svarbą [6, 7].

Norėdami apsisaugoti nuo mikrocistinais ar kitais toksinais užterštos spirulinos, įsigykite ją iš patikimų prekių ženklų, kuriuos griežtai patikrino nepriklausomos Europos agentūros ar pasauliniu mastu pripažinti subjektai.

Spirulina gali būti pavojinga autoimuninėmis ligomis sergantiems žmonėms

4. Autoimuninės reakcijos. 

Sisteminės apžvalgos ir metaanalizės duomenimis, spirulinos poveikis imuninei sistemai gali būti naudingas, tačiau autoimuninėmis ligomis sergantiems asmenims reikėtų būti atsargiems. 

Įvairiais tyrimais įrodytas spirulinos imunomoduliacinis poveikis leidžia manyti, kad nors ji gali sustiprinti imuninį atsaką, jos vartojimas autoimuninėmis ligomis sergantiems asmenims gali kelti susirūpinimą. Spirulinos įtaka citokinų gamybai ir imuninių ląstelių aktyvumui rodo, kad šioms gyventojų grupėms reikia elgtis atsargiai, nes spirulinos imunitetą stimuliuojančios savybės gali sustiprinti tam tikras autoimunines ligas:

  • Sisteminėje apžvalgoje pabrėžiama spirulinos nauda asmenims, sergantiems užkrečiamomis ir neužkrečiamomis ligomis, pabrėžiant jos antioksidacines, imunomoduliacines ir priešuždegimines savybes. Nors tyrimų metu ir buvo pastebėtas antioksidacinis, imunomoduliacinis bei priešuždegiminis poveikis, raginama atlikti daugiau aukštos kokybės tyrimų, kad būtų patvirtintas spirulinos klinikinis vaidmuo, nurodant jos potencialą palaikyti imuninę sveikatą. Taip pat reikia atlikti daugiau tyrimų, kad būtų visiškai suprastas jos poveikis autoimuninėms ligoms [8].
  • Kitoje apžvalgoje vertinamas spirulinos poveikis metabolinio sindromo sudedamosioms dalims, kepenų apraiškoms ir susijusiems uždegiminiams žymenims. Išvados rodo teigiamą spirulinos poveikį metabolinio sindromo komponentams, o tai gali reikšti platesnę jos imunomoduliacinę naudą. Tačiau konkretus poveikis autoimuninėms ligoms dar turi būti išsamiau ištirtas [9].
  • Šiame tyrime aprašyti atvejai, kai autoimuninės ligos paūmėjimas buvo susijęs su imunostimuliuojančių augalinių papildų, įskaitant spiruliną, vartojimu. Jame pabrėžta galima autoimuninių ligų paūmėjimo rizika dėl spirulinos imunostimuliuojančių savybių. Tai rodo, kad svarbu būti atsargiems svarstant apie spirulinos papildų vartojimą asmenims, sergantiems autoimuninėmis ligomis [10].
  • Pavieniais atvejais, vartojant spiruliną, gali atsirasti odos ir raumenų problemų, susijusių su autoimuninėmis reakcijomis [11, 12,  13]. 

Šie tyrimai rodo, kad, nors spirulina yra daug žadanti imuninės sveikatos palaikymo priemonė, pasižyminti antioksidaciniu, imunomoduliaciniu ir priešuždegiminiu poveikiu, reikia atsargumo ir tolesnių tyrimų autoimuninių ligų kontekste. Tai, kad spirulina gali sustiprinti tam tikras autoimunines ligas, rodo, jog svarstant galimybę vartoti spirulinos papildus svarbu individualios gydytojo konsultacijos ir atsižvelgti į individualius sveikatos profilius.

 

Kas turėtų vartoti Spirulina atsargiai arba nevartoti visai?

Tyrimai, susiję su spirulinos vartojimo saugumu nėštumo metu, asmenims, sergantiems skydliaukės ligomis ir autoimuninėmis ligomis, yra nevienareikšmiški, todėl reikia būti atsargiems ir atlikti tolimesnius tyrimus:

ar spirulina pavojinga neštumo metu

1. Nėštumas.

Kai kuriuose tyrimuose nagrinėta galima spirulinos papildų nauda nėštumo metu. Pavyzdžiui, Dakaro regione (Senegalas) atliktame tyrime pastebėta, kad spirulina papildai turėjo didelį teigiamą poveikį nėščiųjų hemoglobino kiekiui, o tai rodo galimą naudą kovojant su geležies stokos anemija. Tačiau šie tyrimai taip pat pabrėžia, kad reikia išsamesnių tyrimų, kurie patvirtintų šiuos rezultatus ir padėtų visapusiškai suprasti spirulinos saugumą nėštumo metu [14].

spirulinos šalutinis poveikis skydliaukei

2. Skydliaukės sutrikimai.

Spirulinos poveikio skydliaukės sveikatai, ypač skydliaukės sutrikimų kontekste, tyrimai tebėra riboti. 

Pavyzdžiui, vienas tyrimas parodė, kad spirulina gali sušvelninti γ spindulių sukeltą skydliaukės pažeidimą ir atlikti svarbų vaidmenį reguliuojant žiurkių patelių skydliaukės ir reprodukcinių hormonų veiklą [15]. 

Taip pat, vienas tyrimas su žmonėmis rodo, kad spirulinos, kurkumino ir bosvelijos derinys veiksmingai mažina gerybinių skydliaukės mazgelių dydį. Tačiau reikia papildomų tyrimų, kad būtų galima išsiaiškinti tikslius mechanizmus, kuriais siūlomas papildas padeda mažinti gerybinių skydliaukės mazgelių dydį [16].

Nors spirulina žinoma dėl savo maistinės naudos, asmenims, sergantiems skydliaukės ligomis, rekomenduojama prieš vartojant spiruliną pasikonsultuoti su sveikatos priežiūros paslaugų teikėjais dėl joje esančio jodo kiekio ir galimo poveikio skydliaukės hormonams.

3. Autoimuninės ligos.

Tyrime aprašyti atvejai, kai autoimuninės ligos pradžia ir (arba) paūmėjimai buvo susiję su imunostimuliuojančių augalinių papildų, įskaitant spiruliną, vartojimu. Tai leidžia manyti, kad spirulina gali sustiprinti jau esamą autoimuninę ligą arba pagreitinti autoimuninę ligą asmenims, turintiems genetinį polinkį į tokius sutrikimus. Tam įtakos gali turėti padidėjusi prouždegiminių citokinų gamyba, nors tokių reiškinių mechanizmams išaiškinti reikia daugiau tyrimų [10].

Šios išvados atskleidžia spirulinos poveikio sveikatai sudėtingumą, ypač jautrioms gyventojų grupėms, pavyzdžiui, nėščioms moterims, skydliaukės ligomis sergantiems asmenims ir autoimuninėmis ligomis sergantiems asmenims. Juose pabrėžiama individualių gydytojų patarimų ir tolesnių tyrimų svarba, siekiant išsiaiškinti spirulinos papildų vartojimo saugumą ir veiksmingumą šiose grupėse.

 

Rizikos sumažinimas

Norėdami sumažinti šalutinio poveikio riziką, atsižvelkite į šiuos pagrindinius aspektus:

  • Kokybė yra svarbi: Pasirinkite aukštos kokybės, trečiųjų šalių patikrintą spiruliną, kad sumažintumėte organizmo užteršimo riziką.
  • Konsultuokitės su sveikatos priežiūros specialistais: Ypač svarbu tiems, kurie jau turi sveikatos sutrikimų, yra nėščiosios arba vartoja vaistus nuo kitų ligų.
  • Pradėkite lėtai: Pradėkite nuo mažesnės dozės ir palaipsniui ją didinkite, kad įvertintumėte savo organizmo toleranciją.

Spirulina teikia įvairią naudą sveikatai - nuo vaisingumo palaikymo iki odos sveikatos gerinimo. Tačiau, kaip ir bet kuris maisto papildas, ji gali turėti šalutinių poveikių. Labai svarbu žinoti apie galimą riziką, ypač susijusią su alergija spirulinai, užterštumu sunkiaisiais metalais ir poveikį konkrečiomis sveikatos būklėmis besiskundžiantiems žmonėms. Visada teikite pirmenybę saugai, rinkdamiesi patikimus prekės ženklus ir konsultuodamiesi su sveikatos priežiūros specialistais prieš įtraukiant spiruliną į savo mitybą. Toks subalansuotas požiūris padės jums pasinaudoti spirulinos teikiama nauda ir sumažinti jos keliamą riziką.

 

Medicininis atsakomybės apribojimas

Mūsų straipsniuose informacija yra pateikiama tik švietimo tikslais ir neturėtų būti laikoma medicinine konsultacija ar nurodymu. Nereikėtų imtis jokių veiksmų ar neveikimo remiantis vien tik šios informacijos turiniu. Skaitytojai turėtų konsultuotis su savo sveikatos priežiūros specialistu visais klausimais, susijusiais su jų sveikata ir gerove. Manoma, kad čia pateikta informacija ir nuomonės yra tikslios ir pagrįstos, paremtos geriausiu autoriams prieinamu vertinimu, tačiau skaitytojai, kurie nesikonsultuoja su atitinkamomis sveikatos priežiūros įstaigomis, prisiima bet kokios žalos riziką. Straipsnio autorius ir publikatorius neatsako už klaidas ir praleidimus šiuose tekstuose.

Atkreipkite dėmesį, kad įvairiose šalyse gali galioti specifiniai reglamentai ir kad ši išlyga nepakeičia būtinybės konsultuotis su sveikatos priežiūros specialistu prieš pradedant ar keičiant gydymo ar papildų vartojimo režimą. Šiame straipsnyje pateikta informacija nėra skirta jokiai ligai diagnozuoti ir gydyti, nes individualūs rezultatai gali skirtis.

 

Nuorodos

  1. Katarzyna Janda-Milczarek, Kinga Szymczykowska, Karolina Jakubczyk, Patrycja Kupnicka, Karolina Skonieczna-Żydecka, Bogumiła Pilarczyk, Agnieszka Tomza-Marciniak, Alicja Ligenza, Ewa Stachowska, Bartosz Dalewski. Spirulina Supplements as a Source of Mineral Nutrients in the Daily Diet. Appl. Sci. 2023, 13(2), 1011; https://doi.org/10.3390/app13021011.
  2. Cingi, C., Conk-Dalay, M., Çaklı, H., & Bal, C. (2008). The effects of spirulina on allergic rhinitis. European Archives of Oto-Rhino-Laryngology, 265, 1219-1223. https://doi.org/10.1007/s00405-008-0642-8.
  3. Thuy-My Le, André C. Knulst, Heike Röckmann. Anaphylaxis to Spirulina confirmed by skin prick test with ingredients of Spirulina tablets.  Case Reports: Food Chem Toxicol. 2014 Dec:74:309-10. doi: 10.1016/j.fct.2014.10.024. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25445756/
  4. Petrus, M., Culerrier, R., Campistron, M., Barre, A., & Rougé, P. (2009). First case report of anaphylaxis to spirulin: identification of phycocyanin as responsible allergen. Allergy, 65. https://doi.org/10.1111/j.1398-9995.2009.02257.x
  5. Audrey Roy-Lachapelle, Morgan Solliec, Maryse F. Bouchard, Sébastien Sauvé. Detection of Cyanotoxins in Algae Dietary Supplements. Toxins (Basel). 2017 Feb 25;9(3):76. doi: 10.3390/toxins9030076. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28245621/
  6. Abdel-Daim, M., El-Bialy, B., Rahman, H., Radi, A., Hefny, H., & Hassan, A. (2016). Antagonistic effects of Spirulina platensis against sub-acute deltamethrin toxicity in mice: Biochemical and histopathological studies.. Biomedicine & pharmacotherapy = Biomedecine & pharmacotherapie, 77, 79-85 . https://doi.org/10.1016/j.biopha.2015.12.003
  7. Odgerel Bumandalai, Kirsty L. Bayliss, Navid R. Moheimani. Innovative processes for combating contaminants in fresh Spirulina. Science Direct. Algal Research, Volume 78, March 2024, 103397. https://doi.org/10.1016/j.algal.2024.103397
  8. Calella, P., Dio, M., Cerullo, G., Onofrio, V., Gallé, F., & Liguori, G. (2022). Antioxidant, immunomodulatory, and anti-inflammatory effects of Spirulina in disease conditions: a systematic review. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 73, 1047 - 1056. https://doi.org/10.1080/09637486.2022.2137785
  9. Yousefi, R., Saidpour, A., & Mottaghi, A. (2019). The effects of Spirulina supplementation on metabolic syndrome components, its liver manifestation and related inflammatory markers: A systematic review.. Complementary therapies in medicine, 42, 137-144 . https://doi.org/10.1016/j.ctim.2018.11.013
  10. Lee, A., & Werth, V. (2004). Activation of autoimmunity following use of immunostimulatory herbal supplements.. Archives of dermatology, 140 6, 723-7 . https://doi.org/10.1001/ARCHDERM.140.6.723
  11. Elias E. Mazokopakis, Christos M. Karefilakis, Athanasios N. Tsartsalis, Anastasios N. Milkas, Emmanuel S. Ganotakis. Acute rhabdomyolysis caused by Spirulina (Arthrospira platensis). Case Reports: Phytomedicine. 2008 Jun;15(6-7):525-7. doi: 10.1016/j.phymed.2008.03.003. Epub 2008 Apr 22. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18434120/
  12. Takuya Konno, Yoshitaka Umeda, Maiko Umeda, Izumi Kawachi, Mutsuo Oyake, Nobuya Fujita. A case of inflammatory myopathy with widely skin rash following use of supplements containing Spirulina. Case Reports Rinsho Shinkeigaku. 2011 May;51(5):330-3. doi: 10.5692/clinicalneurol.51.330. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21706829/
  13. Christina E. Bax, DeAnna Diaz, Yubin Li, Thomas Vazquez, Jay Patel, Madison Grinnell, Adarsh Ravishankar, Spandana Maddukuri, Emily Keyes, Daisy Yan, Muhammad Bashir, Victoria P. Werth. Herbal supplement Spirulina stimulates inflammatory cytokine production in patients with dermatomyositis in vitro. iScience. 2023 Oct 28;26(11):108355. doi: 10.1016/j.isci.2023.108355. eCollection 2023 Nov 17. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38026219/
  14. Niang, K., Ndiaye, P., Faye, A., Tine, J., Diongue, F., Camara, M., Leyé, M., & Tal-Dia, A. (2017). Spirulina Supplementation in Pregnant Women in the Dakar Region (Senegal). Open Journal of Obstetrics and Gynecology, 07, 147-154. https://doi.org/10.4236/OJOG.2017.71016.
  15. Ebrahim R. Prophylactic effect of Spirulina platensis on radiation-induced thyroid disorders and alteration of reproductive hormones in female albino rats. Int J Radiat Res 2020; 18 (1) :83-90. http://ijrr.com/article-1-2779-en.html
  16. Felician Stancioiu, Daniel Mihai, Georgios Z. Papadakis, Aristidis Tsatsakis, Demetrios A. Spandidos, Corin Badiu. Treatment for benign thyroid nodules with a combination of natural extracts. Clinical Trial: Mol Med Rep. 2019 Sep;20(3):2332-2338. doi: 10.3892/mmr.2019.10453. Epub 2019 Jul 1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31322200/