Spirulina nauda

Spirulina - tai maistinių medžiagų jėgainė, dar vadinama supermaistu. Šis žalias stebuklas, garsėjantis savo didele maistine verte, yra labai populiari ir pamėgta natūrali sveikatos stiprinimo priemonė.

 

Kas yra Spirulina?

Spirulina yra melsvadumblis (cianobakterija), paplitęs ir augantis tiek gėlo, tiek sūraus vandens telkiniuose. Spirulina vartojama nuo senovės civilizacijų laikų, ir labai vertinama dėl įspūdingų maistinių medžiagų savo sudėtyje. Spiruliną galima įsigyti miltelių ir kapsulių pavidalu, todėl ją lengva įtraukti į kasdienę mitybą.

 

Maistingumo profilis

Spirulina išsiskiria savo maistingumu - joje gausu vitaminų, mineralų ir baltymų. Ji taip pat išsiskiria antioksidantų kiekiu, todėl yra tinkamas papildas bendrai organizmo sveikatai palaikyti.

Spirulinos naudos

Stiprus antioksidacinis spirulinos poveikis, pasireiškiantis gebėjimu pašalinti laisvuosius radikalus ir didinti antioksidacinių fermentų aktyvumą, patvirtina jos vaidmenį apsaugant nuo oksidacinės pažaidos [1, 2].


Spirulinos nauda sveikatai

Spirulina imunitetui

1. Stiprina imuninę sistemą

Spirulina stiprina imuninę sistemą įvairiais būdais, įskaitant įgimto imuninio atsako stimuliavimą, citokinų gamybos skatinimą ir ląstelinio bei humoralinio imuniteto gerinimą. Spirulina buvo išsamiai tiriama dėl jos galimų imunitetą stiprinančių savybių. Kelių tyrimų rezultatai rodo, kad spirulina gali padėti sustiprinti imuninę sistemą ir taip paruošti organizmą veiksmingiau kovoti su ligomis. Pateikiame keletą svarbiausių mokslinių tyrimų patvirtintų aspektų:

  • Įrodyta, kad Spirulina platensis stiprina žmogaus imuninę sistemą, ko pasekoje gali padėti slopinti navikinių ląstelių vystymąsi ir kontroliuoti virusines infekcijas. Vartojant per burną, ji sustiprina natūralių ląstelių žudikių (angl. “natural killer (NK)”) ląstelių funkcijas, pavyzdžiui, interferono gama gamybą ir citolizę. Manoma, kad šis poveikis susijęs su signalinėmis reakcijomis per Toll tipo receptorius kraujo ląstelėse [3].
  • Spirulina turi maistinį ir gydomąjį potencialą dėl didelės natūralių maistinių medžiagų koncentracijos. Ji veikia imuninę sistemą didindama makrofagų - pirmosios organizmo gynybos linijos - fagocitinį aktyvumą, skatindama antikūnų - imuninės sistemos tiksliųjų priemonių - ir citokinų - pasiuntinių, koordinuojančių organizmo atsaką į infekciją ir uždegimą - gamybą. Jis taip pat skatina natūraliųjų ląstelių žudikių kaupimasi audiniuose, kurios naikina nenormalias ląsteles, pavyzdžiui, virusais užkrėstas ar vėžines ląsteles [4].
  • Nustatyta, kad šis dumblis aktyvina įgimtą krevečių imunitetą, taip pat įrodyta, kad su maistu gaunama spirulina padidina lizocimo, fermento, kuris skaido bakterijų ląstelių sieneles, aktyvumą ir atsparumą infekcijoms [5].
  • Ji pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, nes slopina histamino, dalyvaujančio vietinėse imuninėse reakcijose, sukeliančiose uždegimą ir alergijos simptomus, išsiskyrimą iš putliųjų ląstelių. Tyrimai rodo, kad spirulina gali pagerinti ligos simptomus ir pasižymėti priešvėžiniu, antivirusiniu ir antialerginiu poveikiu [6].
  • Spirulinoje yra antioksidantų, priešuždegiminių ir imunostimuliuojančių junginių. Ji veiksmingai skatina natūraliųjų ląstelių žudikių aktyvumą ir daro įtaką citokinų ir limfocitų (baltųjų kraujo kūnelių, labai svarbių organizmo apsaugai nuo infekcijų) sparčiam didėjimui ir augimui, priklausomai nuo individualių skirtumų, tokių kaip amžius, lytis ir kūno svoris [7].

2. Turtingas antioksidantų šaltinis

Spirulina yra gausus antioksidantų šaltinis, veiksmingai saugantis organizmą nuo oksidacinės žalos, nes šalina reaktyviąsias deguonies rūšis ir stiprina organizmo antioksidacinę apsaugos sistemą. Keliuose tyrimuose pabrėžiamas apsauginis spirulinos ir jos sudedamųjų dalių poveikis nuo oksidacinio streso:

  • Fikocianinas, spirulinos sudedamoji dalis, ir jo chromoforas, fikocianobilinas, yra veiksmingi peroksinitrito, stipraus fiziologinio toksino, šalintojai, todėl apsaugo ląsteles nuo oksidacinės DNR pažaidos [8].
  • Spirulinos papildai žymiai sumažino lipidų peroksidacijos lygį ir apsaugojo bei sustiprino ląstelių sveikatą padidintą cholesterolio kiekį kraujyje turintiems triušiams. Taip pat tyrimo metu pastebėtas padidintas antioksidacinių fermentų kiekis tiriamųjų kepenyse ir eritrocituose. Tai rodo, kad spirulina gali padėti sumažinti oksidacinį stresą [9].
  • Buvo įrodyta, kad Spirulina platensis turi moduliuojantį poveikį herbicido atrazino sukeltam oksidaciniam stresui ir uždegimui paprastųjų karpių organizme. Jos antioksidacinis poveikis sumažino oksidacinio streso sukeltas hepatotoksines ir uždegimines reakcijas [10].
  • Spirulina platensis, pasižyminti antioksidacinėmis, priešuždegiminėmis ir imunitetą stimuliuojančiomis savybėmis, mažina oksidacinius parametrus, gerina kraujo rodiklius ir kepenų funkciją [11].

Spirulina kraujospūdžiui

3. Palaiko širdies ir kraujagyslių sveikatą

Tyrimai rodo, kad spirulina gali teigiamai paveikti širdies ir kraujagyslių sveikatą, reguliuodama cholesterolio kiekį ir kraujospūdį, taip prisidėdama prie širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos ir valdymo:

  • Jautrumas insulinui ir lipidų profilis: Spirulinos papildai reikšmingai sumažino tiriamųjų kūno masę, kūno masės indeksą, liemens apimtį. Teigiamai veikė ir kraujo žymenis, sumažino mažo tankio lipoproteinų (MTL, „blogojo“ cholesterolio) kiekį, interleukino-6 koncentraciją, citokino, dėl kurio gali padidėti gliukozės kiekis kraujyje bei jautrumą insulinui. Be to, vartojant spirulinos papildų, reikšmingai pagerėjo oksidacinio streso žymenų ir jautrumo insulinui santykis, palyginti su placebu gydyta grupe. Tyrimas rodo, kad spirulinos papildų vartojimas daro teigiamą įtaką jautrumui insulinui, plazmos lipidų kiekiui, uždegimo ir oksidacinio streso biožymenims, o tai teikia vilčių taikyti naujus terapinius metodus nutukusiems pacientams, kurių hipertenzija gerai gydoma [12].
  • Aterosklerozės prevencija: Spirulinos vartojimas sumažino aterosklerozę triušiams, maitinamiems dideliu cholesterolio kiekiu, sumažindamas trigliceridų, bendro cholesterolio, MTL-C ir padidindamas DTL-C („gerojo“ cholesterolio) kiekį kraujo serume, o tai rodo, kad ji gali būti naudinga aterosklerozės prevencijai ir širdies ir kraujagyslių ligų rizikos mažinimui [13].
  • Kraujospūdis ir endotelio funkcija: Tyrimo metu nustatyta, kad vartojant spiruliną, žymiai sumažėjo tiriamųjų kūno svoris, sistolinis kraujospūdis ir pagerėjo endotelio funkcija, o tai rodo, kad pagerėjo kraujagyslių lankstumas ir sveikata. Reguliarus spirulinos vartojimas gali pagerinti pacientų, turinčių antsvorio ir sergančių hipertenzija, širdies ir kraujagyslių sveikatą [14].

Spirulina energijai

4. Didina energiją ir ištvermę

Spirulinos papildai gali turėti teigiamą poveikį fiziniam darbingumui, ypač gerinant fizinę ištvermę, mažinant fizinio krūvio sukeltą oksidacinį stresą ir galimai gerinant atsigavimą po intensyvios fizinės veiklos. Tačiau veiksmingumas gali skirtis priklausomai nuo dozės, sportininko mitybos būklės ir fizinės veiklos rūšies. Štai pagrindinės tyrimo išvados:

  • Geresnis fizinio krūvio našumas ir riebalų oksidacija: Spirulinos papildai žymiai pagerino fizinio krūvio našumą ir riebalų oksidaciją 2 valandų bėgimo metu, palyginti su placebu. Taip pat padidėjo svarbaus antioksidanto glutationo kiekis ir susilpnėjo fizinio krūvio sukeltas lipidų peroksidacijos, kuri paprastai atsiranda dėl fizinio krūvio ir gali neigiamai paveikti ląstelių sveikatą, padidėjimas [15].
  • Mažesnis širdies susitraukimų dažnis ir sumažėjusi laktato koncentracija atliekant submaksimalius pratimus: Buvo nustatyta, kad spirulinos papildų vartojimas mažina širdies susitraukimų dažnį ir laktato kiekį tiriamųjų kraujyje. Tai gali atitolinti raumenų nuovargį taip pat didina hemoglobino kiekį, kuris yra labai svarbus geresniam deguonies perdavimui ir ištvermei [16].
  • Jokio poveikio raumenų pažeidimams ar oksidaciniam stresui tinkamai besimaitinantiems sportininkams: Spirulinos papildai reikšmingai nepakeitė raumenų pažeidimo ar oksidacinio streso žymenų dviratininkams, kurių mitybos būklė buvo tinkama [17].
  • Dozės ir atsako santykis, siekiant išvengti fizinio krūvio sukelto uždegimo ir oksidacinio streso: Spirulinos papildai veiksmingai pagerino antioksidacinį pajėgumą ir sumažino fizinio krūvio sukeltą reaktyvių deguonies formų (ROS), galinčių sukelti ląstelių pažeidimus ir uždegimą, padidėjimą[18].
  • Nedidelis vertikalaus šuolio ir sprinto rezultatų pranašumas: Spirulinos papildai suteikė nereikšmingą pranašumą elitinių regbio žaidėjų vertikalaus šuolio ir sprinto rezultatų atžvilgiu bei nepagerino jų kūno sudėties ir iš esmės nepadidino fizinio pajėgumo [19].
  • Galimybė sumažinti fizinio krūvio sukeltą lipidų peroksidaciją, uždegimą ir raumenų pažeidimus: Spirulinos papildai gali užkirsti kelią fizinio krūvio sukeltai lipidų peroksidacijai, t. y. procesui, kai dėl intensyvios fizinės veiklos pažeidžiamos ląstelių membranos, uždegimui ir skeleto raumenų pažeidimams. Remiantis elitinių regbio žaidėjų tyrimo išvadomis, galima teigti, jog spirulina gali padėti pagreitinti organizmo atsistatymą po fizinio krūvio [20].

Spirulina svorio reguliavimui

5. Gali padėti sumažinti svorį

Spirulina papildai parodė daug žadančių rezultatų svorio metimo ir medžiagų apykaitos gerinimo procesuose. Šie tyrimai rodo, kad spirulina, kaip maisto papildas, gali prisidėti prie svorio reguliavimo pastangų skatinant medžiagų apykaitą, mažinant apetitą, moduliuojant lipidų apykaitą ir uždegimo žymenis:

  • Pavyzdžiui, atsitiktinių imčių kontroliuojamas tyrimas rodo, kad Spirulina platensis, naudojama kaip papildoma terapija, gali turėti teigiamą poveikį riboto kaloringumo dietų laikymuisi, svorio mažinimui. Tyrimo metu pastebėtas ir  trigliceridų kiekio sumažėjimas, dėl kurio gali sumažėti riebalų kaupimasis organizme [21].
  • Šiame apžvalginiame straipsnyje apžvelgiamas spirulinos poveikis mažinant kūno riebalų kiekį, liemens apimtį, kūno masės indeksą ir apetitą. Taip pat aptariamas poveikis lipidų kiekiui kraujyje [23]. 
  • Spirulina platensis polisacharidai mažina lipidų ir angliavandenių apykaitos sutrikimus daug sacharozės ir riebalų turinčiomis dietomis maitinamoms žiurkėms kartu su žarnyno mikrobiota. Šiame tyrime įvertintas Spirulina platensis neapdorotų polisacharidų gebėjimas pagerinti žiurkių, šertų dideliu kiekiu sacharozės ir riebalų kiekiu, kūno svorį, serumo ir kepenų lipidų bei angliavandenių rodiklius, o tai rodo jų veiksmingumą mažinant lipidų ir angliavandenių apykaitos sutrikimus [24].

Spirulina virškinimui

6. Palaiko virškinimo sistemos sveikatą

Spirulina buvo tiriama dėl galimos naudos virškinimo sveikatai, ypač palaikant naudingą žarnyno mikroflorą. Pateikiame keletą svarbių tyrimų:

  • Spirulina pasižymi plačiu gydomųjų funkcijų spektru, įskaitant antioksidacinį, antibakterinį, antivirusinį ir priešvėžinį poveikį. Pranešama, kad jos vartojimas skatina žarnyno mikrofloros augimą, prisideda prie sveikatos priežiūros valdymo, nes palaiko sveiką virškinimo sistemą [25].
  • Tyrimas su pelėmis parodė, kad polisacharidas, esantis Spirulina platensis sudėtyje, gerina vidurių užkietėjimo simptomus ir daro didelį poveikį žarnyno mikrobiotai, didindamas naudingų bakterijų, tokių kaip Akkermansia ir Lactobacillus, gausą ir mažindamas kenksmingų bakterijų, tokių kaip Clostridium, kiekį. Tai leidžia manyti, kad spirulina galėtų būti naudojama vidurių užkietėjimo gydymui [26].
  • Nustatyta, kad Spirulina platensis neapdoroti polisacharidai gerina lipidų ir angliavandenių apykaitos sutrikimus daug sacharozės ir riebalų turinčiomis dietomis maitinamoms žiurkėms, reikšmingai moduliuoja žarnyno mikrobiotą, o tai rodo galimą naudą virškinimo sistemos sveikatai [24].
  • Kitas tyrimas parodė Spirulina platensis proteazės hidrolizato reguliacinį poveikį lipidų apykaitai ir žarnyno mikrobiotai žiurkėms, maitintoms riebia dieta. Rezultatai parodė, kad sumažėjo kenksmingų lipidų kiekis tiriamųjų organizme ir padaugėjo naudingų bakterijų. Tai patvirtina galimą spirulinos vaidmenį gerinant virškinimo sistemos sveikatą ir valdant lipidų apykaitos sutrikimus [22].

Spirulina detoksikuoja

7. Detoksikuojančios savybės

Spirulina ištirta dėl jos detoksikuojančių savybių organizmo valymui nuo sunkiųjų metalų ir toksinų. Keliuose tyrimuose buvo pabrėžta jos potenciali nauda:

  • Spirulina platensis sumažino švino kiekį kraujyje ir smegenų audinyje ir sumažino padidėjusį oksidacinės pažaidos rodiklių ir smegenų prouždegiminių žymenų kiekį [27].
  • Šiame tyrime buvo pabrėžta, kad spirulinos chelatinis aktyvumas ir antioksidacinės savybės apsaugo nuo sunkiųjų metalų sukeliamo neurotoksiškumo, o tai rodo, kad spirulina didina ląstelių gyvybingumą esant toksiškiems metalams [28].
  • Kitame tyrime teigiama, kad spirulinos antioksidacinis aktyvumas yra pagrindinis jos sunkiųjų metalų toksiškumą gerinančio poveikio mechanizmas [29].
  • Antagonistinis Spirulina platensis poveikis pesticido diazinono sukeltiems hemato-biocheminiams pokyčiams ir oksidaciniam stresui žiurkėms parodė spirulinos antioksidacinį ir organoprotekcinį poveikį pesticidų ir galimai sunkiųjų metalų sukeltam toksiškumui, gerinant oksidacinio streso žymenis [30]. 

Spirulinos nauda odai

8. Pagerina odos būklę

Spirulina buvo tiriama dėl galimos naudos odos sveikatai, įskaitant kovą su spuogais, senėjimo požymiais ir odos maitinimą. Štai keletas svarbiausių išvadų:

  • Galimas Spirulina taikymas dermatologijoje: Spirulina ir jos komponentai teigiamai veikia odos fibroblastų (ląstelės, gaminančios jungiamąjį audinį ir padedančios gyti žaizdoms) ir keratinocitų (ląstelės, sudarančios išorinį apsauginį odos sluoksnį) proliferaciją, ekstraląstelinio matrikso ir kolageno gamybą, taip pat pasižymi antioksidaciniu ir priešuždegiminiu poveikiu. Tai prisideda prie senėjimo stabdymo, fotoprotekcijos, žaizdų gijimo poveikio, o dėl antimikrobinio poveikio gali būti naudinga kovojant su akne [31].
  • Spirulina odos priežiūrai: Spirulina buvo įtraukta į odos priežiūros preparatus kaip drėkinanti, raukšles mažinanti, senėjimą stabdanti ir spuogus naikinanti priemonė. Ji skatina sveiką apsaugą nuo saulės, gydo odos pigmentacijos sutrikimus ir padeda gyti žaizdoms, pabrėžiant jos gebėjimą pagerinti odos išvaizdą ir sveikatą [32].
  • Dermokosmetinių preparatų, kurių sudėtyje yra spirulinos ekstrakto, klinikinis veiksmingumas jaunai ir brandžiai odai: Šiame tyrime buvo vertinamas ilgalaikis klinikinis dermokosmetinių preparatų, kurių sudėtyje yra spirulinos ekstrakto, veiksmingumas odos drėkinimui, odos barjero funkcijai, riebalų kontrolei ir odos mikroreljefo pagerinimui. Nustatyta, kad spirulinos ekstraktas pagerino odos būklę, suteikdamas tokią naudą kaip odos drėkinimas ir odos barjerinės funkcijos apsauga [33].
  • Neapdorotas spirulinos baltymas padidina CCD-986sk ląstelių (žmogaus odos fibroblastų, dalyvaujančių gijime ir audinių atstatyme) gyvybingumą per EGFR/MAPK signalinį kelią (svarbų ląstelių komunikacijos kelią, kuris kontroliuoja ląstelių proliferaciją ir išlikimą): Įrodyta, kad neapdorotas spirulinos baltymas didina žmogaus fibroblastų gyvybingumą aktyvindamas EGFR/MAPK signalinį kelią. Tai prisideda prie geresnio kolageno formavimosi, sumažėjusio elastazės aktyvumo ir sumažėjusios su senėjimu susijusios genų raiškos, o tai patvirtina spirulinos potencialą mažinti odos senėjimą [34].

 

Kaip įtraukti Spirulina papildus į savo kasdienę mitybą?

Spiruliną įtraukti į savo mitybą nesudėtinga, galima rinktis nuo kokteilių iki užkandžių. Norėdami sužinoti daugiau idėjų kaip galima būtų panaudoti spirulinos miltelius, apsilankykite tinklaraščio straipsnyje - „Receptai su Spirulinos milteliais“. 

Tačiau renkantis spirulinos produktus svarbu atkreipti dėmesį į dozes ir kokybę. Išsamiau apie tai kaip vartoti ir dozuoti Spirulinos papildus, skaitykite straipsnyje - „Spirulinos dozavimas

 

Galimas šalutinis poveikis ir atsargumo priemonės

Nors spirulina yra naudinga daugeliui, ji gali turėti šalutinį poveikį arba sąveikauti su tam tikrais vaistais. Rekomenduojama pasitarti su sveikatos priežiūros specialistu, ypač nėštumo metu arba bandant pastoti.

Daugiau informacijos apie galimus Spirulinos šalutinius efektus skaitykite tinklaraščio straipsnyje - Spirulina šalutiniai poveikiai.

 

Medicininis atsakomybės apribojimas

Mūsų straipsniuose informacija yra pateikiama tik švietimo tikslais ir neturėtų būti laikoma medicinine konsultacija ar nurodymu. Nereikėtų imtis jokių veiksmų ar neveikimo remiantis vien tik šios informacijos turiniu. Skaitytojai turėtų konsultuotis su savo sveikatos priežiūros specialistu visais klausimais, susijusiais su jų sveikata ir gerove. Manoma, kad čia pateikta informacija ir nuomonės yra tikslios ir pagrįstos, paremtos geriausiu autoriams prieinamu vertinimu, tačiau skaitytojai, kurie nesikonsultuoja su atitinkamomis sveikatos priežiūros įstaigomis, prisiima bet kokios žalos riziką. Straipsnio autorius ir publikatorius neatsako už klaidas ir praleidimus šiuose tekstuose.

Atkreipkite dėmesį, kad įvairiose šalyse gali galioti specifiniai reglamentai ir kad ši išlyga nepakeičia būtinybės konsultuotis su sveikatos priežiūros specialistu prieš pradedant ar keičiant gydymo ar papildų vartojimo režimą. Šiame straipsnyje pateikta informacija nėra skirta jokiai ligai diagnozuoti ir gydyti, nes individualūs rezultatai gali skirtis.

 

Nuorodos

  1. Nevien K. M. Abdelkhalek, Emad W. Ghazy & Mohamed M. Abdel-Daim. Pharmacodynamic interaction of Spirulina platensis and deltamethrin in freshwater fish Nile tilapia, Oreochromis niloticus: impact on lipid peroxidation and oxidative stress. Springer Link, Published: 19 September 2014, Volume 22, pages 3023–3031, (2015). https://link.springer.com/article/10.1007/s11356-014-3578-0.  
  2. Ourida Aissaoui, Malek Amiali, Nora Bouzid, Khaled Belkacemi, Arezki Bitam. Effect of Spirulina platensis ingestion on the abnormal biochemical and oxidative stress parameters in the pancreas and liver of alloxan-induced diabetic rats. Pharmaceutical Biology, Volume 55, 2017 - Issue 1. Pages 1304-1312 | Received 09 Jun 2016, Accepted 25 Feb 2017, Published online: 08 Mar 2017. https://doi.org/10.1080/13880209.2017.1300820
  3. Hirahashi, T., Matsumoto, M., Hazeki, K., Saeki, Y., Ui, M., & Seya, T. (2002). Activation of the human innate immune system by Spirulina: augmentation of interferon production and NK cytotoxicity by oral administration of hot water extract of Spirulina platensis.. International immunopharmacology, 2 4, 423-34 . https://doi.org/10.1016/S1567-5769(01)00166-7
  4. Khan, Z., Bhadouria, P., & Bisen, P. (2005). Nutritional and therapeutic potential of Spirulina.. Current pharmaceutical biotechnology, 6 5, 373-9 . https://doi.org/10.2174/138920105774370607
  5. Chen, Y., Chen, J., Tayag, C., Li, H., Putra, D., Kuo, Y., Bai, J., & Chang, Y. (2016). Spirulina elicits the activation of innate immunity and increases resistance against Vibrio alginolyticus in shrimp.. Fish & shellfish immunology, 55, 690-8 . https://doi.org/10.1016/j.fsi.2016.06.042
  6. Karkos, P., Leong, S., Karkos, C., Sivaji, N., & Assimakopoulos, D. (2010). Spirulina in Clinical Practice: Evidence-Based Human Applications. Evidence-based Complementary and Alternative Medicine : eCAM, 2011. https://doi.org/10.1093/ecam/nen058
  7. Finamore, A., Palmery, M., Bensehaila, S., & Peluso, I. (2017). Antioxidant, Immunomodulating, and Microbial-Modulating Activities of the Sustainable and Ecofriendly Spirulina. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2017. https://doi.org/10.1155/2017/3247528
  8. Bhat, V., & Madyastha, K. (2001). Scavenging of peroxynitrite by phycocyanin and phycocyanobilin from Spirulina platensis: protection against oxidative damage to DNA.. Biochemical and biophysical research communications, 285 2, 262-6 . https://doi.org/10.1006/BBRC.2001.5195
  9. Kim, M., Cheong, S., Lee, J., Kim, M., Sok, D., & Kim, M. (2010). Spirulina improves antioxidant status by reducing oxidative stress in rabbits fed a high-cholesterol diet.. Journal of medicinal food, 13 2, 420-6 . https://doi.org/10.1089/jmf.2009.1215
  10. Toughan, H., Khalil, S., El-ghoneimy, A., Awad, A., & Seddek, A. (2018). Effect of dietary supplementation with Spirulina platensis on Atrazine-induced oxidative stress- mediated hepatic damage and inflammation in the common carp (Cyprinus carpio L.).. Ecotoxicology and environmental safety, 149, 135-142 . https://doi.org/10.1016/j.ecoenv.2017.11.018
  11. Aladaileh, S., Khafaga, A., El-Hack, M., Al-Gabri, N., Abukhalil, M., Alfwuaires, M., Bin-Jumah, M., Alkahtani, S., Abdel-Daim, M., Aleya, L., & Abdelnour, S. (2019). Spirulina platensis ameliorates the sub chronic toxicities of lead in rabbits via anti-oxidative, anti- inflammatory, and immune stimulatory properties.. The Science of the total environment, 701, 134879 . https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2019.134879
  12. M. Szulinska, M. Gibas-Dorna, E. Miller-Kasprzak, J. Suliburska, A. Miczke, M. Walczak-Gałezewska, M. Stelmach-Mardas, J. Walkowiak, P. Bogdanski. Spirulina maxima improves insulin sensitivity, lipid profile, and total antioxidant status in obese patients with well-treated hypertension: a randomized double-blind placebo-controlled study. Randomized Controlled Trial: Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2017 May;21(10):2473-2481. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28617537/.
  13. Cheong, S., Kim, M., Sok, D., Hwang, S., Kim, J., Kim, H., Lee, J., Kim, Y., & Kim, M. (2010). Spirulina prevents atherosclerosis by reducing hypercholesterolemia in rabbits fed a high-cholesterol diet.. Journal of nutritional science and vitaminology, 56 1, 34-40 . https://doi.org/10.3177/JNSV.56.34.  
  14. Miczke, A., Szulińska, M., Hansdorfer-Korzon, R., Kręgielska-Narożna, M., Suliburska, J., Walkowiak, J., & Bogdański, P. (2016). Effects of spirulina consumption on body weight, blood pressure, and endothelial function in overweight hypertensive Caucasians: a double-blind, placebo-controlled, randomized trial.. European review for medical and pharmacological sciences, 20 1, 150-6 . https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26813468/.
  15. Kalafati Maria, Jamurtas Athanasios, Nikolaidis Michalis G., Paschalis Vassilis, Theodorou Anastasios A., Sakellariou Giorgios K. Koutedakis Yiannis, Kouretas Dimitris. Ergogenic and Antioxidant Effects of Spirulina Supplementation in Humans. Medicine & Science in Sports & Exercise 42(1):p 142-151, January 2010. | DOI: 10.1249/MSS.0b013e3181ac7a45. https://journals.lww.com/acsm-msse/fulltext/2010/01000/ergogenic_and_antioxidant_effects_of_spirulina.19.aspx
  16. Gurney, T., Brouner, J., & Spendiff, O. (2021). Twenty-one days of spirulina supplementation lowers heart rate during submaximal cycling and augments power output during repeated sprints in trained cyclists.. Applied physiology, nutrition, and metabolism = Physiologie appliquee, nutrition et metabolisme. https://doi.org/10.1139/apnm-2021-0344
  17. Franca, G., Silva, A., Costa, M., Junior, J., Nóbrega, T., Gonçalves, M., & Asciutti, L. (2010). Spirulina does not decrease muscle damage nor oxdidative stress in cycling athletes with adequate nutritional status.. Biology of Sport, 27, 249-253. https://doi.org/10.5604/20831862.927489
  18. Brito, A., Silva, A., Oliveira, C., Souza, A., Ferreira, P., Souza, I., Araujo, L., Félix, G., Sampaio, R., Tavares, R., Pereira, R., Neto, M., & Silva, B. (2020). Spirulina platensis prevents oxidative stress and inflammation promoted by strength training in rats: dose-response relation study. Scientific Reports, 10. https://doi.org/10.1038/s41598-020-63272-5
  19. Chaouachi, M., Gautier, S., Carnot, Y., Bideau, N., Guillemot, P., Moison, Y., Collin, T., Vincent, S., & Groussard, C. (2020). Spirulina platensis Provides a Small Advantage in Vertical Jump and Sprint Performance But Does Not Improve Elite Rugby Players’ Body Composition. Journal of Dietary Supplements, 18, 682 - 697. https://doi.org/10.1080/19390211.2020.1832639
  20. Mehdi, C., Gautier, S., Yoann, C., Pierrick, G., Joël, P., Yann, M., Tom, C., Carole, G., & Sophie, V. (2022). Spirulina supplementation prevents exercise-induced lipid peroxidation, inflammation and skeletal muscle damage in elite rugby players.. Journal of human nutrition and dietetics : the official journal of the British Dietetic Association. https://doi.org/10.1111/jhn.13014
  21. Yousefi, R., Mottaghi, A., & Saidpour, A. (2018). Spirulina platensis effectively ameliorates anthropometric measurements and obesity-related metabolic disorders in obese or overweight healthy individuals: A randomized controlled trial.. Complementary therapies in medicine, 40, 106-112 . https://doi.org/10.1016/j.ctim.2018.08.003. \
  22. Hua, P., Yu, Z., Xiong, Y., Liu, B., & Zhao, L. (2018). Regulatory Efficacy of Spirulina platensis Protease Hydrolyzate on Lipid Metabolism and Gut Microbiota in High-Fat Diet-Fed Rats. International Journal of Molecular Sciences, 19. https://doi.org/10.3390/ijms19124023
  23. DiNicolantonio, J., Bhat, A., & OKeefe, J. (2020). Effects of spirulina on weight loss and blood lipids: a review. Open Heart, 7. https://doi.org/10.1136/openhrt-2018-001003
  24. Li, T., Huang, Z., Jia, R., Lv, X., Zhao, C., & Liu, B. (2021). Spirulina platensis polysaccharides attenuate lipid and carbohydrate metabolism disorder in high-sucrose and high-fat diet-fed rats in association with intestinal microbiota.. Food research international, 147, 110530 . https://doi.org/10.1016/J.FOODRES.2021.110530
  25. Kulshreshtha, A., Zacharia, A., Jarouliya, U., Bhadauriya, P., Prasad, G., & Bisen, P. (2008). Spirulina in health care management.. Current pharmaceutical biotechnology, 9 5, 400-5 . https://doi.org/10.2174/138920108785915111
  26. Ma, H., Xiong, H., Zhu, X., Ji, C., Xue, J., Li, R., Ge, B., & Cui, H. (2019). Polysaccharide from Spirulina platensis ameliorates diphenoxylate-induced constipation symptoms in mice.. International journal of biological macromolecules, 133, 1090-1101 . https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2019.04.209
  27. Khalil, S., Khalifa, H., Abdel-Motal, S., Mohammed, H., Elewa, Y., & Mahmoud, H. (2018). Spirulina platensis attenuates the associated neurobehavioral and inflammatory response impairments in rats exposed to lead acetate.. Ecotoxicology and environmental safety, 157, 255-265 . https://doi.org/10.1016/j.ecoenv.2018.03.068
  28. Mallamaci, R., Storelli, M., Barbarossa, A., Messina, G., Valenzano, A., & Meleleo, D. (2023). Potential Protective Effects of Spirulina (Spirulina platensis) against In Vitro Toxicity Induced by Heavy Metals (Cadmium, Mercury, and Lead) on SH-SY5Y Neuroblastoma Cells. International Journal of Molecular Sciences, 24. https://doi.org/10.3390/ijms242317076
  29. Bhattacharya, S. (2020). The Role of Spirulina (Arthrospira) in the Mitigation of Heavy-Metal Toxicity: An Appraisal.. Journal of environmental pathology, toxicology and oncology : official organ of the International Society for Environmental Toxicology and Cancer, 39 2, 149-157 . https://doi.org/10.1615/jenvironpatholtoxicoloncol.2020034375.
  30. Abdel-Daim, M., Abushouk, A., Alkhalf, M., Toraih, E., Fawzy, M., Ijaz, H., Aleya, L., & Bungău, S. (2018). Antagonistic effects of Spirulina platensis on diazinon-induced hemato-biochemical alterations and oxidative stress in rats. Environmental Science and Pollution Research, 25, 27463-27470. https://doi.org/10.1007/s11356-018-2761-0
  31. Ikeda, I., Sydney, E., & Sydney, A. (2022). Potential application of Spirulinain dermatology. Journal of Cosmetic Dermatology, 21, 4205 - 4214. https://doi.org/10.1111/jocd.14997
  32. Ragusa, I., Nardone, G., Zanatta, S., Bertin, W., & Amadio, E. (2021). Spirulina for Skin Care: A Bright Blue Future. Cosmetics. https://doi.org/10.3390/COSMETICS8010007
  33. Sd, D., Dg, M., Mm, F., & Pmbg, M. (2015). Clinical Efficacy of Dermocosmetic Formulations Containing Spirulina Extract on Young and Mature Skin: Effects on the Skin Hydrolipidic Barrier and Structural Properties. Clinical Pharmacology & Biopharmaceutics, 2015, 1-5. https://doi.org/10.4172/2167-065X.1000144
  34. Liu, P., Lee, M., Choi, J., Choi, Y., & Nam, T. (2018). Crude protein from spirulina increases the viability of CCD-986sk cells via the EGFR/MAPK signaling pathway. International Journal of Molecular Medicine, 43, 771 - 778. https://doi.org/10.3892/ijmm.2018.4025