SPIRULINOS DOZAVIMAS: KIEK IR KAIP JĄ VARTOTI?
Norint, kad spirulina suteiktų maksimalią naudą, būtina pasirinkti tinkamą jos kiekį ir vartoti atsakingai. Šis straipsnis padės suprasti, kokia dozė yra optimali skirtingiems tikslams, atsižvelgiant į mokslinius tyrimus ir specialistų rekomendacijas. Nesvarbu, ar siekiate sustiprinti imuninę sistemą, pagerinti energijos lygį, ar palaikyti sveiką svorį – teisingas dozavimas yra raktas į geriausius rezultatus.
Kas yra Spirulina?
Spirulina - žymus mėlynai žalias dumblis arba cianobakterija - klesti tiek gėluose, tiek sūriuose vandenyse, garsėja dideliu baltymų, antioksidantų, B grupės vitaminų kiekiu ir dideliu maistinių medžiagų kiekiu. Nepaisant savito žemės skonio, spirulina dėl savo sveikatą stiprinančių savybių yra paklausus maisto papildas. Spirulinos maistinė ir sveikatą gerinanti nauda buvo užfiksuota keliuose tyrimuose:
1. Didelis baltymų ir maistinių medžiagų kiekis: Spirulina išsiskiria savo sudėtyje esančiu baltymų kiekiu, kuris sudaro 50-70 % sausosios medžiagos svorio, taip pat gausybe vitaminų (A, B grupės vitaminai, C ir E), mineralų (geležis, kalcis, magnis, fosforas, kalis, varis ir kiti), nepakeičiamųjų riebalų rūgščių (omega-3 ir omega-6) ir antioksidantų (karotinoidai ir fikocianinas). Tokia maistinių medžiagų gausa patvirtina spirulinos vaidmenį stiprinant sveikatą ir gerovę [1, 2].
2. Antioksidacinės ir gydomosios savybės: Spirulinos antioksidaciniai komponentai, tokie kaip fikocianinas ir beta karotenas, prisideda prie jos apsauginio poveikio nuo oksidacinio streso.
Spirulinoje vyraujantis pigmentas baltymas, žinomas kaip C-fikocianinas, pasižymi įvairiomis sveikatai naudingomis savybėmis, įskaitant antioksidacinį, priešuždegiminį ir cholesterolio kiekį kraujyje mažinantį poveikį [3].
Pagrindinis jos komponentas - fikocianobilinas (PCB) - atlieka svarbų vaidmenį fotosintezėje ir turi gydomąjį potencialą. PCB padeda kovoti su oksidaciniu stresu ir uždegimu, todėl yra vertingas sveikatos papildų ingredientas [4].
Spirulinoje esantys provitamino A karotinoidiniai (antioksidantai), visų pirma zeaksantinas, all-trans ir 9-cis-β-karotinas, ne tik pasižymi antioksidaciniu poveikiu, bet ir gerina akių sveikatą, palaiko imuninę sistemą, stipriną širdį ir apsaugo odą [5].
Spirulinos antioksidacinis aktyvumas buvo įvertintas moksliniuose tyrimuose, rodančiuose, kad ji gali padėti pagerinti sveikatos būklę [6, 7].
3. Mitybos ir maisto produktų taikymas: Spirulina turi didelę maistinę vertę, todėl ji naudojama maisto produktuose, įskaitant užkandžius, pieno produktus ir mišinius kūdikiams. Spirulina naudojama maisto pramonėje, nes ji pasižymi turtingu maistinių medžiagų profiliu, todėl yra puikus papildas mitybos kokybei gerinti [8, 9].
Daugiau informacijos apie Spirulinos teikiamas naudas skaitykite tinklaraštyje - Spirulinos naudos.
Rekomenduojamas Spirulina papildų dozavimas
Spirulinos dozė per dieną
Suaugusiems rekomenduojama spirulinos kapsulių dozė yra 1-3 gramai per dieną, tačiau tyrimais nustatyta saugi dozė iki 10 gramų per dieną. Tokias dideles dozes galima vartoti miltelių pavidalu. Miltelių pavidalu suaugusieji gali suvartoti 1-3 arbatinius šaukštelius (3-10 g) spirulinos per dieną. Šį kiekį galima koreguoti atsižvelgiant į individualius sveikatos tikslus ir mitybos poreikius.
Tyrimai rodo, kad spirulinos papildai, ypač kapsulėse ar milteliuose, kurių dozės svyruoja nuo 1 iki 10 gramų per dieną, yra ne tik saugūs, bet ir potencialiai naudingi suaugusiųjų sveikatai. Be to, kad spirulina yra maistinių medžiagų šaltinis ir pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, imuninės sistemos palaikymu ir priešuždegiminiu poveikiu, apie kurį kalbama šiame straipsnyje, ji taip pat pasižymi šiais privalumais:
-
Lipidų kiekį mažinantis poveikis: Spirulinos serumo lipidų kiekį mažinantis poveikis pacientams, sergantiems dislipidemija buvo ištirtas tyrime, kurio metu nustatytas reikšmingas trigliceridų, MTL cholesterolio („blogojo“ cholesterolio) ir bendrojo cholesterolio kiekio sumažėjimas, per 12 savaičių kasdien suvartojant 1 gramą spirulinos. Šis tyrimas patvirtina mažomis dozėmis vartojamų spirulinos papildų saugumą ir veiksmingumą dislipidemijos gydymui [10].
-
Gliukozės kiekis kraujyje ir lipidų profilis: Spirulinos papildai, kurių dozės yra 1 ir 2 g per dieną du mėnesius, žymiai sumažino gliukozės kiekį kraujyje nevalgius ir po valgio ir pagerino serumo lipidų profilį. Šie rezultatai rodo, kad spirulina gali būti vartojama kaip papildoma priemonė diabetu, dislipidemija sergantiems pacientams, jų būklei pagerinti. [11].20 tyrimų, kuriuose dalyvavo 1076 dalyviai, metaanalizė parodė, kad spirulina papildai gali teigiamai pakeisti cholesterolio profilį. Spirulina sumažino MTL-C, bendrąjį cholesterolį ir trigliceridus, kurių kiekį rekomenduojama palaikyti nustatytose normos ribose. Be to, ištirta, kad ji padidino DTL-C. Nustatytos šios veiksmingiausios dozės: 4 gramai spirulinos per dieną, kad padidėtų DTL-C, 9 gramai, kad sumažėtų bendras cholesterolio kiekis, ir 6 gramai, kad labiausiai sumažėtų trigliceridų kiekis. Tačiau ryšys tarp spirulinos dozės ir MTL-C kiekio nebuvo nuoseklus [12].
-
Metabolinis sindromas: Spirulinos papildų, kurių geriamosios dozės svyruoja nuo 1 iki 19 gramų per dieną, teigiamas poveikis metaboliniam sindromui. Spirulinos papildai turėjo teigiamą poveikį medžiagų apykaitai, tačiau apžvalgoje raginama atlikti tolesnius tyrimus, kad būtų nustatyta optimali dozė ir papildų vartojimo trukmė [13].
-
Kraujospūdis: kelių tyrimų metaanalizė rodo, kad spirulina gali būti naudinga mažinant kraujospūdį. Apžvelgti 5 atsitiktinių imčių kontroliuojami tyrimai, kuriuose iš viso dalyvavo 230 dalyvių. Jie nuo 2 iki 12 savaičių kasdien vartojo nuo 1 iki 8 gramų spirulinos papildų. Spirulina reikšmingai sumažino sistolinį kraujospūdį (viršutinis skaičius) vidutiniškai 4,59 mmHg ir diastolinį kraujospūdį (apatinis skaičius) 7,02 mmHg. Šis poveikis buvo ypač pastebimas pacientams, kurie jau turėjo aukštą kraujospūdį. Šie rezultatai leidžia manyti, kad spirulina galėtų padėti išvengti aukšto kraujospūdžio ir jį sumažinti, tačiau jos veiksmingumui patvirtinti būtini išsamesni moksliniai tyrimai [14].
-
Energija ir ištvermė. Dvigubai aklame, placebu kontroliuojamame, subalansuotame kryžminiame tyrime dalyvavo devyni vidutiniškai treniruoti vyrai. Kiekvienas tiriamasis keturias savaites per dieną gavo po 6 g spirulinos. Spirulinos papildų vartojimas lėmė reikšmingą fizinio pajėgumo, riebalų oksidacijos ir glutationo koncentracijos, kuri yra labai svarbi organizmo antioksidaciniam pajėgumui didinti ir ląstelių sveikatai stiprinti, padidėjimą, taip pat susilpnino fizinio krūvio sukeltą lipidų peroksidacijos padidėjimą ir taip apsaugojo ląsteles nuo oksidacinio streso ir galimos žalos [15].
Kitame tyrime, taikant dvigubai aklą atsitiktinių imčių kryžminį metodą, 15 vyrų 21 dieną vartojo 6 g spirulinos arba placebo, o tarp bandymų buvo 14 dienų pertraukos laikotarpis. Nustatyta, kad spirulinos papildai padėjo organizmui išlaikyti natūralią pusiausvyrą mažiau intensyvaus fizinio krūvio metu, reguliuodama širdies susitraukimų dažnį ir pieno rūgšties kiekį. Be to, ji padėjo padidinti hemoglobino kiekį, kad būtų geriau pernešamas deguonis ir energija. Tai suteikė impulsą trumpiems, galingiems aktyvumo protrūkiams, nors neturėjo įtakos ištvermės bandymų rezultatams bei nuovargio jausmui po treniruotės [16].
Dar viename tyrime septyniolikai regbio žaidėjų buvo duodama 5,7 g spirulinos per dieną. Remiantis šio tyrimo išvadomis, spirulinos papildai padėjo sumažinti su fiziniu krūviu susijusius raumenų pažeidimus, uždegimą ir oksidacinį stresą [17].
Šie tyrimai pabrėžia galimą spirulinos papildų naudą sveikatai, įskaitant lipidų profilio ir glikemijos kontrolės pagerėjimą, kai rekomenduojamos 1-9 gramų per dieną dozės suaugusiesiems, o mokslinių tyrimų kontekste saugiai naudojamos iki 10 gramų per dieną dozės. Tačiau prieš pradedant vartoti bet kokį naują maisto papildą rekomenduojama pasikonsultuoti su sveikatos priežiūros specialistais.
Nors šios išvados yra spirulinos naudos sveikatai pagrindas, jos taip pat pabrėžia, kad reikia atlikti tolimesnius tyrimus, siekiant tiksliai nustatyti konkrečios 1-10 gramų per dieną miltelių pavidalo dozės poveikį sveikatai. Kaip ir vartojant bet kokį maisto papildą, prieš pradėdami vartoti naujus maisto papildus, asmenys turėtų apsvarstyti savo sveikatos tikslus ir pasitarti su sveikatos priežiūros paslaugų teikėjais.
Spirulinos dozavimas vaikams
Tyrimų, skirtų konkrečiai vaikams apie spirulinos dozavimą ir jos poveikį, yra nedaug. Tačiau kai kuriuose tyrimuose buvo nagrinėjamas spirulinos kaip maisto papildo vaikams naudojimas, dažnai susijęs su nepakankama mityba ar konkrečiomis sveikatos būklėmis. Nors tiesioginių tyrimų apie rekomenduojamą 1-3 g per dieną dozę vaikams yra nedaug, turimų tyrimų rezultatai rodo galimą spirulinos papildų naudą gerinant vaikų mitybos ir sveikatos būklę.
- Prastai maitinamų vaikų mitybos reabilitacija: Burkina-Faso atliktame tyrime buvo įvertintas spirulinos, kaip maisto papildo, veiksmingumas kovojant su nepakankama vaikų, kurių Z-skaičius <2 pagal jų amžių, mityba. Šiame tyrime spirulina buvo įtraukta į mitybos reabilitacijos programą, lyginant ją su įprastomis reabilitacijos programomis. Nors šio konkretaus tyrimo metu nenustatyta reikšmingos naudos, palyginti su tradiciniais mitybos reabilitacijos metodais, jis atveria duris tolesniam spirulinos vaidmens vaikų mitybos intervencijose tyrimui [18].
- Vitamino A atsargų gerinimas: Kitame tyrime buvo nagrinėjamas spirulinos veiksmingumas gerinant mokyklinio amžiaus vaikų, gyvenančių Kinijos kaimo vietovėse, vitamino A atsargas organizme, naudojant 2 arba 4 g/d dozes. Šis tyrimas rodo, kad spirulina, turinti daug karotinoidų, gali padidinti vitamino A atsargas priklausomai nuo dozės, taip padėdama spręsti vitamino A trūkumo problemą vaikams [19].
- Papildoma astma sergančių vaikų terapija: Atsitiktinių imčių, dvigubai aklas, placebu kontroliuojamas tyrimas, kuriame buvo tiriamas spirulinos poveikis dozės 1- 2 mg per parą kaip papildoma terapija 7-14 metų vaikams, sergantiems astma. Šiame tyrime pateikiama įžvalgų, kaip spirulinos papildai gali padėti vaikų sveikatos būklės palaikymui, nors jame daugiau dėmesio skiriama sveikatos rezultatams, o ne mitybos būklei [5].
Šie tyrimai, nors ir nėra tiesiogiai susiję su konkrečiomis dozavimo rekomendacijomis vaikams, parodo, kad spirulina, naudojama kaip maisto papildas, gali pagerinti vaikų sveikatos ir mitybos būklę. Svarbu, kad tolesni tyrimai padėtų išsiaiškinti optimalias dozes ir ilgalaikį poveikį, taip užtikrinant saugų ir veiksmingą spirulinos naudojimą vaikų mityboje. Visada svarbu paminėti, jog vaikams vartoti spiruliną rekomenduojama atsargiai ir tik su gydytojo priežiūra.
Spirulinos dozavimas svorio reguliavimui
Nors spirulina dėl maistinių medžiagų ir baltymų kiekio gali padėti sumažinti svorį, tiksli dozė svorio mažinimui nėra nustatyta. Tačiau 1-2 arbatiniai šaukšteliai arba 5-10 tablečių per dieną, kaip sveikos mitybos dalis, gali būti naudinga:
- Atsitiktinių imčių kontroliuojamas tyrimas su nutukusiais ar antsvorio turinčiais asmenimis: Šiame tyrime buvo tiriamas Spirulina Platensis poveikis antropometriniams rodikliams, apetitui ir medžiagų apykaitos parametrams nutukusiems ar antsvorio turintiems asmenims. Dalyviai 12 savaičių vartojo spiruliną (4×500 mg tablečių per dieną kartu su riboto kaloringumo dieta) arba placebą. Rezultatai parodė, kad spirulinos grupėje, palyginti su placebu, reikšmingai sumažėjo kūno svoris, liemens apimtis, kūno riebalų kiekis ir KMI. Be to, vartojant spirulinos, reikšmingai sumažėjo trigliceridų ir didelio jautrumo C-reaktyvinio baltymo kiekis, o tai rodo teigiamą jos poveikį svorio kontrolei ir medžiagų apykaitai [20].
- Poveikis svorio mažinimo metu sportuojantiems imtynininkams: kitame tyrime, taikant dvigubai aklą protokolą, kai SP grupės dalyviai 3 kartus per dieną gavo po 2 spirulinos tabletes (kiekvienoje tabletėje buvo po 500 mg), buvo vertinamas spirulinos papildų poveikis palaipsniui mažinant svorį sportuojančių imtynininkų biomarkerių koncentracijai serume. Tyrimo metu nustatyta, kad spirulinos papildai buvo naudingi mažinant kūno riebalų procentinę dalį, riebalų masę ir išlaikant raumenų masę svorio mažinimo metu. Įrodyta, kad spirulina padeda sportininkams palaikyti sveiką svorio kontrolę [21].
Kada vartoti spiruliną - ryte ar vakare?
Spiruliną galima vartoti bet kuriuo paros metu, nes vartojant ją ryte, gaunate energijos ir maistinių medžiagų dienos pradžiai, o vakare - maitinate organizmą poilsio metu per naktį.
Konkretus spirulinos papildų vartojimo laikas - ar ryte, ar vakare - ir jų poveikis sveikatos rezultatams tiesiogiai nenagrinėjamas turimuose moksliniuose tyrimuose. Daugumoje tyrimų daugiausia dėmesio skiriama bendram spirulinos poveikiui įvairiems sveikatos aspektams, pavyzdžiui, metabolinio sindromo komponentams, antioksidacinėms ir priešuždegiminėms savybėms bei sportininkų darbingumui didinti, nenurodant optimalaus jos vartojimo laiko.
Atsižvelgiant į tai, kad konkrečių tyrimų šiuo aspektu nėra, galima teigti, kad spiruliną galima vartoti bet kuriuo paros metu, atsižvelgiant į asmeninius pageidavimus ir tikslus. Tiems, kurie nori gauti energijos antplūdį arba papildyti maistinių medžiagų kiekį, gali būti priimtinesnis rytinis vartojimas. Ir atvirkščiai, spirulinos vartojimas vakare gali būti naudingas tiems, kurie nori aprūpinti organizmą maistinėmis medžiagomis, padedančiomis per naktį atsigauti.
Galiausiai sprendimą, kada vartoti spiruliną, reikėtų priimti atsižvelgiant į individualius poreikius, gyvenimo būdą ir konkrečius sveikatos priežiūros specialistų patarimus.
Dozavimą lemiantys veiksniai
Optimali spirulinos dozė gali skirtis priklausomai nuo tokių veiksnių kaip kūno svoris, amžius, sveikatos būklė ir mityba. Spręsdami, kokia dozė jums tinka, visada atsižvelkite į asmeninius sveikatos tikslus ir pasitarkite su sveikatos priežiūros specialistu.
Kaip vartoti spiruliną?
Atsargumo priemonės norint vartoti spirulinos papildus
Svarbu atkreipti dėmesį į atsargumo aspektus, susijusius su spirulinos vartojimu, ypač asmenims, sergantiems autoimuninėmis ligomis, alergiškiems žmonėms ar nėščioms moterims. Nors paprastai pripažįstama, kad daugumai žmonių spirulina yra saugi, tačiau yra konkrečių atvejų, kai patariama būti atsargiems:
- Alerginės reakcijos: yra žinoma, kad spirulina gali moduliuoti imuninės sistemos funkcijas, todėl buvo tiriamas jos poveikis alerginiam rinitui. Tyrimo metu buvo pranešta apie anafilaksijos atvejus, susijusius su spirulina, o tai patvirtina, kad alerginės reakcijos yra galimos vartojant spiruliną. Odos dūrio testai su spirulina ar jos sudėtyje esančiomis medžiagomis gali patvirtinti alergiją šiam papildui. Asmenys, kurie yra alergiški, turėtų elgtis atsargiai ir, prieš pradėdami vartoti spirulinos papildus, pasikonsultuoti su sveikatos priežiūros paslaugų teikėjais [22, 23].
- Nėštumas: Spirulinos poveikio nėštumo metu tyrimai yra riboti. Kai kurie tyrimai rodo galimą naudą, pavyzdžiui, gerinant nėščiųjų hemoglobino kiekį ir darant teigiamą įtaką nėštumo rezultatams - kontroliuojant geležies stokos anemijos kontrolę. Tačiau dėl išsamių tyrimų trūkumo nėščioms moterims prieš vartojant spirulina papildus patariama pasikonsultuoti su sveikatos priežiūros specialistu [24, 25].
- Autoimuninės ligos: Spirulinos imunomoduliuojančios savybės teoriškai galėtų pabloginti autoimuninėmis ligomis sergančių asmenų būklę, nes stimuliuoja imuninę sistemą. Nors konkrečių spirulinos poveikio autoimuninėms ligoms tyrimų trūksta, asmenys, sergantys šiomis ligomis, turėtų būti atsargūs ir, prieš pradėdami vartoti papildus, pasikonsultuoti su sveikatos priežiūros specialistais.
Apibendrinant galima teigti, kad spirulina pasižymi didele maistine verte ir sveikatą stiprinančiomis savybėmis. Tačiau alergiški, autoimuninėmis ligomis sergantys ar nėščiosios turėtų konsultuotis su sveikatos priežiūros specialistais dėl galimų nepageidaujamų reakcijų ar išsamių saugumo duomenų trūkumo. Toks atsargus požiūris užtikrina, kad spirulina būtų vartojama saugiai ir veiksmingai, atsižvelgiant į individualią sveikatos būklę ir poreikius.
Galimas šalutinis poveikis
Šalutinis poveikis pasireiškia retai, tačiau kai kuriems asmenims gali pasireikšti pykinimas, nemiga ar galvos skausmas. Išsamią informaciją apie galimą spirulinos šalutinį poveikį galite rasti tinklaraštyje - Spirulina šalutiniai poveikiai.
Išvados
Spirulina yra universalus ir maistinėmis medžiagomis turtingas papildas, kuris, tinkamai vartojamas, gali suteikti daug naudos organizmui. Labai svarbu suprasti kaip, kiek ir kada vartoti (ryte ar vakare) spiruliną, norint įtraukti šį supermaistą į savo mitybos racioną. Rekomenduojame visada atsižvelgti į asmeninius sveikatos poreikius ir, iškilus klausimams, konsultuotis su sveikatos priežiūros specialistu, kad gautumėte patarimų atsižvelgiant į jūsų esamą sveikatos būklę.
Medicininis atsakomybės apribojimas
Mūsų straipsniuose informacija yra pateikiama tik švietimo tikslais ir neturėtų būti laikoma medicinine konsultacija ar nurodymu. Nereikėtų imtis jokių veiksmų ar neveikimo remiantis vien tik šios informacijos turiniu. Skaitytojai turėtų konsultuotis su savo sveikatos priežiūros specialistu visais klausimais, susijusiais su jų sveikata ir gerove. Manoma, kad čia pateikta informacija ir nuomonės yra tikslios ir pagrįstos, paremtos geriausiu autoriams prieinamu vertinimu, tačiau skaitytojai, kurie nesikonsultuoja su atitinkamomis sveikatos priežiūros įstaigomis, prisiima bet kokios žalos riziką. Straipsnio autorius ir publikatorius neatsako už klaidas ir praleidimus šiuose tekstuose.
Atkreipkite dėmesį, kad įvairiose šalyse gali galioti specifiniai reglamentai ir kad ši išlyga nepakeičia būtinybės konsultuotis su sveikatos priežiūros specialistu prieš pradedant ar keičiant gydymo ar papildų vartojimo režimą. Šiame straipsnyje pateikta informacija nėra skirta jokiai ligai diagnozuoti ir gydyti, nes individualūs rezultatai gali skirtis.
Nuorodos
- Janda-Milczarek, K., Szymczykowska, K., Jakubczyk, K., Kupnicka, P., Skonieczna-Żydecka, K., Pilarczyk, B., Tomza-Marciniak, A., Ligenza, A., Stachowska, E., & Dalewski, B. (2023). Spirulina Supplements as a Source of Mineral Nutrients in the Daily Diet. Applied Sciences. https://doi.org/10.3390/app13021011.
- Nawal K. Z. AlFadhly, Nawfal Alhelfi, Ammar B. Altemimi, Deepak Kumar Verma, Francesco Cacciola,Arunaksharan Narayanankutty (2002). Trends and Technological Advancements in the Possible Food Applications of Spirulina and Their Health Benefits: A Review. Molecules 2022, 27(17), 5584; https://doi.org/10.3390/molecules27175584.
- Priyanka Grover, Aseem Bhatnagar, Neeraj Kumari, Ananth Narayan Bhatt, Dhruv Kumar Nishad, and Jubilee Purkayastha (2020). C-Phycocyanin-a novel protein from Spirulina platensis- In vivo toxicity, antioxidant and immunomodulatory studies. Journal List Saudi J Biol Sci v.28(3); 2021 Mar PMC7938138. doi: 10.1016/j.sjbs.2020.12.037.
- Yi Li. The Bioactivities of Phycocyanobilin from Spirulina. Journal of Immunology Research, Volume 2022, Article ID 4008991. https://doi.org/10.1155/2022/4008991.
- Lei Li, Xianfeng Zhao, Jie Wang, Tawanda Muzhingi, Paolo M. Suter, Guangwen Tang, Shi-An Yin. Spirulina can increase total-body vitamin A stores of Chinese school-age children as determined by a paired isotope dilution technique. Nutr Sci. 2012 Dec 13:1:e19. doi: 10.1017/jns.2012.21. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25191548/.
- Miranda, M., Cintra, R., Barros, S., & Mancini-Filho, J. (1998). Antioxidant activity of the microalga Spirulina maxima.. Brazilian journal of medical and biological research = Revista brasileira de pesquisas medicas e biologicas, 31 8, 1075-9 . https://doi.org/10.1590/S0100-879X1998000800007.
- Gabr, G., El-Sayed, S., & Hikal, M. (2020). Antioxidant Activities of Phycocyanin: A Bioactive Compound from Spirulina platensis. Journal of Pharmaceutical Research, 73-85. https://doi.org/10.9734/JPRI/2020/V32I230407.
- Soni, R., Sudhakar, K., & Rana, R. (2017). Spirulina - From growth to nutritional product: A review. Trends in Food Science and Technology, 69, 157-171. https://doi.org/10.1016/J.TIFS.2017.09.010.
- AlFadhly, N., Alhelfi, N., Altemimi, A., Verma, D., Cacciola, F., & Narayanankutty, A. (2022). Trends and Technological Advancements in the Possible Food Applications of Spirulina and Their Health Benefits: A Review. Molecules, 27. https://doi.org/10.3390/molecules27175584.
- Mazokopakis, E., Starakis, I., Papadomanolaki, M., Mavroeidi, N., & Ganotakis, E. (2014). The hypolipidaemic effects of Spirulina (Arthrospira platensis) supplementation in a Cretan population: a prospective study.. Journal of the science of food and agriculture, 94 3, 432-7 . https://doi.org/10.1002/jsfa.6261.
- Kaur, K., Sachdeva, R., & Grover, K. (2008). EFFECT OF SUPPLEMENTATION OF SPIRULINA ON BLOOD GLUCOSE AND LIPID PROFILE OF THE NON-INSULIN DEPENDENT DIABETIC MALE SUBJECTS. Journal of Dairying, Foods and Home Sciences, 27, 202-208. https://www.semanticscholar.org/paper/EFFECT-OF-SUPPLEMENTATION-OF-SPIRULINA-ON-BLOOD-AND-Kaur-Sachdeva/ae86dd2ac89c967c81b94acbb4906e43ad077743
- Iman Rahnama, Seyyed Mostafa Arabi, Mahla Chambari, Leila Sadat Bahrami, Vahid Hadi, Sayid Mahdi Mirghazanfari, Manfredi Rizzo, Saeid Hadi, Amirhossein Sahebkar. The effect of Spirulina supplementation on lipid profile: GRADE-assessed systematic review and dose-response meta-analysis of data from randomized controlled trials. Pharmacological Research, Volume 193, July 2023, 106802. https://doi.org/10.1016/j.phrs.2023.106802.
- Yousefi, R., Saidpour, A., & Mottaghi, A. (2019). The effects of Spirulina supplementation on metabolic syndrome components, its liver manifestation and related inflammatory markers: A systematic review.. Complementary therapies in medicine, 42, 137-144 . https://doi.org/10.1016/j.ctim.2018.11.013.
- Piotr Machowiec, Gabriela Ręka, Marcela Maksymowicz, Halina Piecewicz-Szczęsna, Agata Smoleń. Effect of Spirulina Supplementation on Systolic and Diastolic Blood Pressure: Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Meta-Analysis: Nutrients. 2021 Aug 31;13(9):3054. doi: 10.3390/nu13093054. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34578932/.
- Maria Kalafati, Athanasios Z. Jamurtas, Michalis G. Nikolaidis, Vassilis Paschalis, Anastasios A. Theodorou, Giorgos K. Sakellariou, Yiannis Koutedakis, Dimitris Kouretas. Ergogenic and antioxidant effects of spirulina supplementation in humans. Randomized Controlled Trial: Med Sci Sports Exerc. 2010 Jan;42(1):142-51. doi: 10.1249/MSS.0b013e3181ac7a45. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20010119/.
- Ali, Y., Aubeeluck, R., & Gurney, T. (2023). Fourteen-Days Spirulina Supplementation Increases Hemoglobin, but Does Not Provide Ergogenic Benefit in Recreationally Active Cyclists: A Double-Blinded Randomized Crossover Trial. Journal of dietary supplements, 1-20 . https://doi.org/10.1080/19390211.2023.2263564.
- Mehdi Chaouachi, Sandrine Gautier, Yoann Carnot, Pierrick Guillemot, Joël Pincemail, Yann Moison, Tom Collin, Carole Groussard, Sophie Vincent. Spirulina supplementation prevents exercise-induced lipid peroxidation, inflammation and skeletal muscle damage in elite rugby players. Randomized Controlled Trial: J Hum Nutr Diet. 2022 Dec;35(6):1151-1163. doi: 10.1111/jhn.13014. Epub 2022 Apr 22. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35394687/
- Branger, B., Cadudal, J., Delobel, M., Ouoba, H., Yaméogo, P., Ouedraogo, D., Guerin, D., Valea, A., Cren, l., Zombre, C., & Ancel, P. (2003). [Spiruline as a food supplement in case of infant malnutrition in Burkina-Faso].. Archives de pediatrie : organe officiel de la Societe francaise de pediatrie, 10 5, 424-31 . https://doi.org/10.1016/S0929-693X(03)00091-5.
- Manzon-Reyes, L., & Andaya, A. (2017). The effects of Spirulina ( Arthrospira platensis ) dietary supplement as an adjunct therapy for children aged 7-14 years old with asthma: A randomized – double blind placebo controlled clinical trial. The Journal of Allergy and Clinical Immunology, 141. https://doi.org/10.1016/J.JACI.2017.12.659.
- Yousefi, R., Mottaghi, A., & Saidpour, A. (2018). Spirulina platensis effectively ameliorates anthropometric measurements and obesity-related metabolic disorders in obese or overweight healthy individuals: A randomized controlled trial.. Complementary therapies in medicine, 40, 106-112 . https://doi.org/10.1016/j.ctim.2018.08.003.
- Bagheri, R., Negaresh, R., Motevalli, M., Wong, A., Ashtary-Larky, D., Kargarfard, M., & Rashidlamir, A. (2021). Spirulina supplementation during gradual weight loss in competitive wrestlers. British Journal of Nutrition, 127, 248 - 256. https://doi.org/10.1017/S000711452100091X.
- Mao, T., Water, J., & Gershwin, M. (2005). Effects of a Spirulina-based dietary supplement on cytokine production from allergic rhinitis patients.. Journal of medicinal food, 8 1, 27-30 . https://doi.org/10.1089/JMF.2005.8.27.
- Le, T., Knulst, A., & Röckmann, H. (2014). Anaphylaxis to Spirulina confirmed by skin prick test with ingredients of Spirulina tablets.. Food and chemical toxicology : an international journal published for the British Industrial Biological Research Association, 74, 309-10 . https://doi.org/10.1016/J.FCT.2014.10.024
- Niang, K., Ndiaye, P., Faye, A., Tine, J., Diongue, F., Camara, M., Leyé, M., & Tal-Dia, A. (2017). Spirulina Supplementation in Pregnant Women in the Dakar Region (Senegal). Open Journal of Obstetrics and Gynecology, 07, 147-154. https://doi.org/10.4236/OJOG.2017.71016.
- Kapoor, R., & Mehta, U. (1998). Supplementary effect of spirulina on hematological status of rats during pregnancy and lactation. Plant Foods for Human Nutrition, 52, 315-324. https://doi.org/10.1023/A:1008027408919.